ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Απαντά σε τοποθετήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Απαντά σε τοποθετήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε τοποθετήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του

Σε συνέχεια δημόσιων τοποθετήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του τις τελευταίες μέρες, περί ανετοιμότητας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα 2ο κύμα έξαρσης κρουσμάτων της πανδημίας, ενδεικτικά υπενθυμίζονται προς το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του τα ακόλουθα

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμα κι όταν τα κρούσματα ήταν μηδενικά, το Υπουργείο Υγείας, παραμένοντας σε εγρήγορση, με ανακοινώσεις του προέτρεπε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενδεικτικά, στις 31 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ο Υπουργός Υγείας δήλωνε αυτολεξεί: «Χωρίς να εφησυχάζουμε, και σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας και στενή συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και για τα χειρότερα».

Στις 21 Αυγούστου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, η Κυβέρνηση εξήγγειλε δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή. Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφτεί αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά», προσθέτοντας πως «Η διαχείριση της πανδημίας από την αρχή ήταν ένας αγώνας δρόμου. Ένας μαραθώνιος που το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε αντοχές μέχρι το τέρμα που αυτό δεν είναι άλλο από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και να μην εφυσηχαζόμαστε. Χρειάζεται ακόμα αρκετή υπομονή και προσπάθεια από όλους για να τα καταφέρουμε».

Όταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η επιδημιολογική εικόνα στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσίασε επιδείνωση, αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν στοχευμένα μέτρα για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του ιού και διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στις δύο Επαρχίες.

Σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την επανεκκίνηση της κοινωνίας μέχρι σήμερα, λήφθηκαν μέτρα βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατούσε κατά περιόδους και με γνώμονα το ευρύτερο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς. Ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, και στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως διαμορφώνονται κατά καιρούς, αποφασίζονται και λαμβάνονται μέτρα για αποτροπή της διασποράς.

Από τον Σεπτέμβρη, έχοντας επίγνωση των δύσκολων μηνών που θα ακολουθούσαν αφού αναμένεται η πανδημία να συντρέχει με την έξαρση των εποχικών λοιμώξεων, οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών συγκάλεσαν συνάντηση με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις συντεχνίες των εργαζομένων, αλλά και τα αρμόδια Τμήματα/Υπηρεσίες του Κράτους, για ενημέρωση και συντονισμό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση στους εργασιακούς χώρους. Ήδη από το καλοκαίρι, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είχαν προχωρήσει στην επικαιροποίηση και την απλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα από τους εμπλεκόμενους.

Σε σχέση με τα νοσηλευτήρια, που για 2η φορά καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση των περιστατικών, έχει καταρτιστεί πλάνο από τον ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ιατρικού Διευθυντή του Οργανισμού, το οποίο είναι σε ισχύ και ανανεώνεται εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη.

Όταν άλλοι έσπευδαν να πανηγυρίσουν μόλις μειώθηκαν στο ελάχιστο τα κρούσματα, και δήλωναν ότι εκριζώθηκε ο ιός, το Υπουργείο Υγείας παρέμενε προσηλωμένο στη διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξε εφησυχασμός και χαλάρωση, ενώ οι ενέργειες ήταν συνεχείς και συμβατές με τα δεδομένα της κάθε περιόδου.

Εν κατακλείδι, και χωρίς καμία πρόθεση για δημόσια αντιπαράθεση, το Υπουργείο Υγείας καλεί άπαντες να συστρατευτούν για να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης. Η Δημόσια Υγείας δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες, αλλά χώρος για συνεργασία και παραγωγικό διάλογο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top