ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eξελίξεις στην υπόθεση των «5»: Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τα προδικαστικά αιτήματα τους

Eξελίξεις στην υπόθεση των «5»: Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τα προδικαστικά αιτήματα τους

Το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα τις προδικαστικές ενστάσεις περί κατάχρησης διαδικασίας, που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 5 από τους 6 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Τα 5 ανώτατα πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου είχαν ζητήσει αναστολή ή και διακοπή της υπόθεσης, επειδή εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγές τους εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τους επέβαλε διοικητικά πρόστιμα.

Επίσης το Κακουργιοδικείο απέρριψε αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Αρτέμη, ο οποίος είχε ζητήσει απαλλαγή του από τη διαδικασία στη βάση της αρχής “autrefois acquit” και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απαλλάξει το κ. Αρτέμη από την επιβολή διοικητικών προστίμων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Κατά την ακροαματική διαδικασία στις 22 Απριλίου, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ολοκλήρωσε την αγόρευσή της ενώπιον του δικαστηρίου επί των προδικαστικών αιτημάτων της υπεράσπισης.

Αντέκρουσε τα επιχειρήματα των συνηγόρων του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Αντρέα Αρτέμη, οι οποίοι έχουν ζητήσει απαλλαγή του από τη διαδικασία στη βάση της αρχής “autrefois acquit”, δηλαδή ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απαλλάξει τον κ. Αρτέμη από την επιβολή διοικητικών προστίμων, ισχυριζόμενοι ότι η απόφαση της Κεφαλαιαγοράς βασίστηκε σε γεγονότα που είναι «ουσιωδώς τα ίδια» με το κατηγορητήριο.

Είχαν επίσης επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, πρόσφατη νομολογία του ΕΔΑΔ σύμφωνα με την οποία η επιβολή διοικητικού προστίμου, που συνιστά ποινή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να προωθηθεί ποινική διαδικασία όταν εκπηγάζει από τα ίδια γεγονότα.

Παράλληλα είχε προηγουμένως εγερθεί από όλους τους δικηγόρους υπεράσπισης θέμα «κατάχρησης διαδικασίας» abuse of process λόγω του ότι εκκρεμούν στο Ανώτατο προσφυγές όλων των κατηγορούμενων πλην του κ. Αρτέμη εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η κ. Ευθυβούλου επιχειρηματολόγησε ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου ότι τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι αφορούν διαφορετικά γεγονότα από αυτά για τα οποία τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ή στην περίπτωση του κ. Αρτέμη απαλλάχθηκε, από την Κεφαλαιαγορά, καθώς και ότι είναι συνεχιζόμενα μέχρι τις 27 Ιουνίου 2012.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε η κ. Ευθυβούλου, επέλεξε να διερευνήσει την παράβαση του νόμου για υποχρέωση δημοσιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ στην πορεία των ερευνών της ήρθαν εις γνώση της άλλα στοιχεία για τα οποία και καθηκόντως, όπως ανέφερε, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται ποινική δίωξη.

Η επιστολή και τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον Γενικό Εισαγγελέα, υποστήριξε, ήταν το έναυσμα για την έναρξη της διαδικασίας αλλά δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσει με τη σύνταξη κατηγοριών. Εν τέλει, η Νομική Υπηρεσία για τη σύνταξη κατηγορητηρίου εναντίον 6 προσώπων για αριθμό αδικημάτων, σε διάφορες ημερομηνίες, χρειάστηκε τη μαρτυρία 33 προσώπων, ανέφερε.

 Ο χρόνος, επιχειρηματολόγησε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Επικαλούμενη σημείο από απόφαση του ΕΔΑΔ σύμφωνα με το οποίο τα γεγονότα πρέπει να είναι «ουσιαστικά τα ίδια» (substantially the same) καθώς και ότι πρέπει να είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα με το χρόνο και το χώρο» (inextricably linked together in time and space). Στην προκειμένη περίπτωση, ανέφερε, συμπίπτει μόνο για μια ημέρα την 15η Ιουνίου 2012. Αν λείπει ένα συστατικό, πρόσθεσε, που είναι ο χρόνος, τότε, υποστήριξε, «καταρρέει όλο το οικοδόμημα της ένστασης».

Κάλεσε το Δικαστήριο να δει πρώτα αν υπάρχει ταύτιση στο χρόνο και μετά των γεγονότων. Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

 Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top