ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντονος ο προβληματισμός και οι ανησυχίες του Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών για τα χρονίζοντα προβλήματα στον κλάδο

Έντονος ο προβληματισμός και οι ανησυχίες του Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών για τα χρονίζοντα προβλήματα στον κλάδο

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα προβλήματα που εγείρονται από τους Κλάδους Νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ και της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ χρονίζουν ενώ αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και διαβουλεύσεων χωρίς θετική κατάληξη.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι Νοσηλευτές και οι Μαίες διεκδικούν και αξιώνουν δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη εργασιακή και διεπιστημονική μεταχείριση μέσα από τη συμμετοχή τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ειδικά μέσα στα πλαίσια του προτεινόμενου Γε.Σ.Υ. και της όποιας αυτονόμησης/αναδιοργάνωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

« Η αρχή της Ισότητας εξυπακούει ότι οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και των Μαιών θα πρέπει να είναι αξιοπρεπώς συγκρίσιμες με όλα τα άλλα συναφή επαγγέλματα εντός και εκτός υπηρεσιών υγείας, να συνάδουν με το πανεπιστημιακό επίπεδο της εκπαίδευσης τους και να αντικατοπτρίζουν την αντικειμενική αξία της εργασιακής συμβολής τους στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η παγίωση του status quo στις μισθολογικές απολαβές στο επάγγελμα στο δημόσιο τομέα, οδηγεί σε προφανή υποκίνηση σε βαθμιαίες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ γίνεται λόγος για εργασιακή εκμετάλλευση των αποφοίτων της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, στις δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους Νοσηλευτές και Μαίες, σε ατομικό και οργανωσιακό επίπεδο, καθώς και στις συνεπακόλουθες προεκτάσεις των πιο πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην υποβάθμιση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας στην παροχή φροντίδας υγείας.

Αναφέρεται επίσης ότι «η όποια οικονομική εξυγίανση επιχειρείται από τα όργανα της πολιτείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αιτιολογικό ή ελαφρυντικό έρεισμα στην απαξίωση και καθαίρεση του κύρους θεσμοθετημένων και κοινωνικά καθιερωμένων επαγγελμάτων όπως αυτών της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής».

Ο ΠΑΣΥΝΜ καλεί το Υπουργείο να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα όπως εκφράζονται από τους Κλάδους Νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ και την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. Επίσης να τους αποστείλει γραπτώς τις απαντήσεις τους για τις θέσεις των φορέων της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής αναφορικά με το Γε.Σ.Υ όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαμε στις 20 Ιανουαρίου 2015.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι αναμένουν την κατάθεση για συζήτηση του τροποποιημένου νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε να υποβληθούν οι τελικές τους θέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top