ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Οι χαλαρώσεις απομακρύνονται, τα Χριστούγεννα που θολώνουν και το καμπανάκι χτυπά πιο δυνατά από ποτέ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Οι χαλαρώσεις απομακρύνονται, τα Χριστούγεννα που θολώνουν και το καμπανάκι χτυπά πιο δυνατά από ποτέ

Το σκηνικό στην Κύπρο σε συνάρτηση με την πανδημία δείχνει πιο μουντό από ποτέ. Ο νέος τεράστιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες (Πέμπτη 3/12) από το Υπουργείο Υγείας (348 + 196 rapid tests που αναμένουν επαλήθευση) μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η υπομονή του κόσμου έχει φτάσει στα όρια της και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις 5 ημέρες από την εφαρμογή της τελευταίας δέσμης οριζόντιων μέτρων η κατάσταση αντί να εξομαλύνεται δείχνει να έχει εκτροχιαστεί δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην επιδημιολογική εικόνα.

Ο ιός βρίσκεται πλέον παντού με την εντονότερη ανησυχία να προέρχεται από τις κλειστές δομές αφού μόνο χθες εντοπίστηκαν 60 κρούσματα σε δύο οίκους ευγηρίας στη Λευκωσία γεγονός που πέραν του όγκου δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό εάν λάβουμε υπόψη πως πρόκειται για τη ραχοκοκκαλιά των ευάλωτων ομάδων, που έπρεπε να προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού.

Όλα αυτά θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο ενόψει Χριστουγέννων αφού οι πολυπόθητες χαλαρώσεις μοιάζουν να απομακρύνονται μέρα με τη μέρα -κάτι που φαίνεται δυστυχώς απολύτως λογικό με βάση την παρούσα επιδημιολογική εικόνα- και απορρέει από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά δηλαδή του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

«Αν δεν βελτιωθεί η εικόνα, το καλό σενάριο είναι να επεκταθούν για μεγαλύτερη περίοδο τα υφιστάμενα μέτρα. Το κακό σενάριο είναι να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά. Είναι όλα πιθανά, έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, έναν αόρατο εχθρό και δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τα μέτρα πετυχαίνουν εάν υπάρχει πειθαρχία σε αυτά» δήλωσε αυτολεξεί ο αρμόδιος Υπουργός δείχνοντας την κατεύθυνση αν δεν υπάρξει δραματική βελτίωση την επόμενη εβδομάδα.

Ο αγώνας ταχύτητας ανάμεσα στην έγκριση του εμβολίου και τη συνεχή αύξηση της μεταδοτικότητας δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία και ευχής έργο θα ήταν το εμβόλιο -κατά τα φαινόμενα αρχικά αυτό της Pfizer- να κόψει πρώτο το νήμα θωρακίζοντας έστω αρχικά ένα ποσοστό των ευπαθών ομάδων όμως για να έχει αυτό αντίκρυσμα θα πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση δίνοντας ανάσα στο σύστημα Υγείας να λειτουργήσει.

Με κίνδυνο να ακουστούμε γραφικοί και κλισέ η εβδομάδα που έρχεται (7-11/12) είναι η καθοριστικότερη από την έναρξη της πανδημίας.

Μέχρι την επόμενη...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top