ΔΙΕΘΝΗ

Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ΕΕ για τις μπαταρίες, προτείνει η Κομισιόν

Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ΕΕ για τις μπαταρίες, προτείνει η Κομισιόν

Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της ΕΕ για τις μπαταρίες, με στόχο μπαταρίες πιο βιώσιμες καθ `όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Στόχος των προτάσεων για νέα νομοθεσία είναι οι μπαταρίες να παράγονται με τη χαμηλότερη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση, χρησιμοποιώντας υλικά που λαμβάνονται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κοινωνικά και οικολογικά πρότυπα. Οι μπαταρίες πρέπει να είναι μακράς διαρκείας και ασφαλείς, και στο τέλος της ζωής τους, προβλέπεται η ανακύκλωση, ή διασκευή τους.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει υποχρεωτικές απαιτήσεις για όλες τις μπαταρίες (δηλαδή βιομηχανικές, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών οχημάτων και φορητών συσκευών) που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Προβλέπονται απαιτήσεις όπως η χρήση υπεύθυνων υλικών με περιορισμένη χρήση επικίνδυνων ουσιών, η ελάχιστη περιεκτικότητα ανακυκλωμένων υλικών, το αποτύπωμα άνθρακα, η απόδοση, η ανθεκτικότητα, η σήμανση, καθώς και η επίτευξη των στόχων συλλογής και ανακύκλωσης.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι οι καλύτερες και πιο αποδοτικές μπαταρίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ηλεκτροδότηση των οδικών μεταφορών, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές, θα αυξήσουν το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.

Η πρόταση προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2024, μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βιομηχανικών και ηλεκτρικών οχημάτων για τις οποίες έχει δηλωθεί αποτύπωμα άνθρακα.

Ακόμη, η Κομισιόν προτείνει τη θέσπιση νέων απαιτήσεων και στόχων σχετικά με το περιεχόμενο των ανακυκλωμένων υλικών και τη συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση μπαταριών στο τέλος της ζωής.

Για να βελτιωθεί σημαντικά η συλλογή και η ανακύκλωση φορητών μπαταριών, ο τρέχων ρυθμός συλλογής 45% θα πρέπει να αυξηθεί σε 65% το 2025 και 70% το 2030. Άλλες μπαταρίες - βιομηχανικές, αυτοκινητοβιομηχανίες ή ηλεκτρικές συσκευές - πρέπει να συλλέγονται πλήρως. Όλες οι συλλεγόμενες μπαταρίες πρέπει να ανακυκλωθούν και πρέπει να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα ανάκτησης, ιδίως σε πολύτιμα υλικά όπως κοβάλτιο, λίθιο, νικέλιο και μόλυβδος.

Ο προτεινόμενος κανονισμός ορίζει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει την επανατοποθέτηση των μπαταριών από ηλεκτρικά οχήματα, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή, για παράδειγμα ως σταθερά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ή ενσωμάτωσης σε ηλεκτρικά δίκτυα ως ενεργειακοί πόροι.

Η χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής, ιδίως το Battery Passport και ο διασυνδεδεμένος χώρος δεδομένων θα είναι το κλειδί για ασφαλή κοινή χρήση δεδομένων, αυξάνοντας τη διαφάνεια της αγοράς μπαταριών και την ανιχνευσιμότητα των μεγάλων μπαταριών καθ` όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Θα επιτρέψει, τέλος, στους κατασκευαστές να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στο πλαίσιο της μετάπτωσης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top