ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Nέα μετάλλαξη του ιού στην Βρετανία - Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο και τι σημαίνει για τα εμβόλια;

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Nέα μετάλλαξη του ιού στην Βρετανία -  Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο και τι σημαίνει για τα εμβόλια;

Στη νότια Αγγλία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 1000 περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού και παρακολουθούνται- Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό τους εμβολιασμούς.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε περιοχές της νότιας Αγγλίας  παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τους τελευταίους δυο μήνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως  αυτό, ίσως, να οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού που περιέχει μια σειρά διαφορετικών μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα της Υγειας στο Ηνωμένο Βασίλειο η αρχική ανάλυση έδειξε ότι το νέο στέλεχος αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές. Αν και κυρίως στο νότο, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σε σχεδόν 60 τοπικές κοινότητες, πρόσθεσε, «και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία».

Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο;

Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από άλλους Sars-CoV-2. Μια πληρέστερη εικόνα του εάν συνδέεται με διαφορές στα συμπτώματα ή τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της νόσου θα εμφανιστεί καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν πρόσθετα δεδομένα. Οι ερευνητές στην κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) εντόπισαν την παραλλαγή και θα παρακολουθούν την κίνησή της σε όλη τη χώρα. Αναλύουν τον γενετικό κώδικα περίπου 10% των περιπτώσεων κορωνοϊου και μοιράζονται τις ακολουθίες αμέσως.

Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια;

Επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια. Τα περισσότερα εμβόλια Covid παράγουν αντισώματα που απενεργοποιούν τον ιό. Εάν η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού μεταλλάσσεται, όπως έχει στη νέα παραλλαγή, θα μπορούσε δυνητικά να αποφύγει αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια χρησιμοποιώντας παλαιότερη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδων.

Οι γενετιστές παρακολουθούν ήδη τον ιό για μεταλλαγμένες μορφές που επιτυγχάνουν αυτό που αποκαλούν «διαφυγή εμβολίου». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Porton Down και σε άλλα εργαστήρια για να ελεγχθεί εάν το νέο στέλεχος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να τα καταστήσουν ξανά αποτελεσματικά.

Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι γνώριζε την μετάλλαξη. «Αυτό το είδος της εξέλιξης και των μεταλλάξεων είναι αρκετά κοινό», είπε. «Το ερώτημα, που προκύπτει όπως προσφάτως με τις παραλλαγές στα βιζόν στη Δανία είναι αν αυτή η παραλλαγή κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο; Επιτρέπει στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα; Επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα διαγνωστικά τεστ; Θα παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Πηγή: Protothema 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top