ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ δεν μας απάντησε ακόμη για τη διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ δεν μας απάντησε ακόμη για τη διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο

Και η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ο ίδιος δήλωσε αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής δεν έλαβε απάντηση από την ΕΕ για την πραγματοποίηση της διάσκεψης της εκτιμώντας ότι η ΕΕ ενδέχεται να διστάζει λόγω της επιμονής της Τουρκίας για συμμετοχή και του ψευδοκράτους.

Σε δηλώσεις του στην στην εφημερίδα Σαμπάχ επιστρέφοντας από το Πακιστάν, Τούρκος ΥΠΕΞ είπε θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών και θα συζητήσουμε ότι συζητήσαμε και στις προηγούμενες 60 συναντήσεις. “Εάν πουν ‘δεν θέλουμε να συζητήσουμε γι αυτά τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές συνομιλίες. Δεν είναι μόνο το θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Αν προτείνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες θα πούμε ‘ναι ή όχι’. Αυτό είναι άλλο. Αλλά από την αρχή δεν προσέγγισαν σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις. Τελευταία είχαν ένα αέρα σαν να τις ήθελαν. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ‘είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους, θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα’. Στις διερευνητικές συνομιλίες θα συζητηθούν όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση για την πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “με τη διάσκεψη λέμε ‘δίκαιο διαμοιρασμό’. Εμείς θέλαμε τη συμμετοχή όλων. Συμπεριλάβαμε και τις χώρες που έχουν εκεί εταιρείες. Ακόμη δεν έχει έρθει απάντηση από την ΕΕ στην πρότασή μας. Ο λόγος που διστάζουν μπορεί να είναι η συμμετοχή της τδβκ. Κι εμείς επειδή στην Κύπρο θα υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός είπαμε ‘να συμμετέχουν και οι δύο ηγέτες ή εάν εσείς δεν αποδεχτείτε την τδβκ κι εμείς δεν θα επιτρέψουμε τη συμμετοχή της ε/κ πλευράς”.

"Θα το συζητήσουμε αυτό στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Στη διάσκεψη θα συζητήσουμε τα εισοδήματα των δύο πλευρών. Δεν τίθεται θέμα να αποδεχτούμε καθεστώς παρατηρητή για την τδβκ”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στις 21 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα συζητήσει με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ την προετοιμασία της επίσκεψης του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία, την προετοιμασία της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, την απελευθέρωση ταξιδιωτικών θεωρήσεων και την επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα προτίθεται να θέσει θέμα Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στην αρχή το ανέφεραν πολύ στις συναντήσεις της ΕΕ αλλά τώρα δεν βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Οι Ρώσοι ρωτούν περιστασιακά. Οι Ρώσοι ήδη έχουν πει ‘Είναι δική σας επιλογή. Προτιμάμε να γίνεται συντήρηση των εικόνων και να είναι ανοιχτή στους επισκέπτες’. Ήρθε η αντιπροσωπεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θα ξαναέρθουν, κι εκείνοι άλλωστε γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top