Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών λόγω πανδημίας- Οι εξελίξεις σε ΗΠΑ και ΕΕ

05.02.2021
23:15
Διεθνή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σήμερα να "δράσει γρήγορα" μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες των Αμερικανών, που συνδέονται με την πανδημία, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή του να εγκριθεί το σχέδιό του διάσωσης, ακόμα και χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Την ίδια ώρα, το πρώτο κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ισπανία, ενώ η Αυστρία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με Τσεχία και Σλοβακία.

"Βλέπω πάρα πολύ πόνο σε αυτή τη χώρα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πλέον δουλειά, πολλοί άνθρωποι πεινάνε, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης", δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. "Οι Αμερικανοί αναμένουν τη βοήθεια της Κυβέρνησής τους (...). Θα δράσω και θα δράσω γρήγορα", συνέχισε.

Η νέα Κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυριών δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κρίνουν πως αυτό το ποσό είναι πάρα πολύ υψηλό και αμφισβητούν ορισμένα μέτρα αυτού του σχεδίου. "Θα ήθελα να το κάνω με τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών (...), όμως απλά δεν είναι έτοιμοι να πάνε όσο μακριά χρειάζεται", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε τη στάση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το μέγεθος της κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Εξάλλου, η αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεντάγωνο ενέκρινε την ανάπτυξη 1.100 εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού για να βοηθήσει στις προσπάθειες εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Άντι Σλάβιτ, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στρατιώτες θα αρχίσουν να φτάνουν στην Καλιφόρνια μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Ένα πρώτο κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή της Μαδρίτης, έγινε σήμερα γνωστό από τις περιφερειακές αρχές. Στην Ισπανία, όπου οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τα θέματα υγείας, είναι η πρώτη φορά που ένα κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους επιβεβαιώνεται επισήμως από μια περιφέρεια. Τουλάχιστον δύο κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους καταγράφηκαν προσφάτως στη χώρα.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε την ώρα που η Κυβέρνηση της Ισπανίας περιόρισε αυστηρά, από την Τετάρτη, τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Μονάχα οι επιβάτες που έρχονται από τις δύο αυτές χώρες και έχουν ισπανική υπηκοότητα ή υπηκοότητα Ανδόρας, είτε διαμένουν στην Ισπανία ή στην Ανδόρα μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 14.218 κρούσματα, και 377 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 270. 507 διαγνωστικά τεστ, το 5,2% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 13.659, με 422 θανάτους. Σε σχέση με χθες, στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 9 λιγότεροι ασθενείς με κορωνοϊό και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 168 λιγότεροι.

Σύμφωνα με τον αντίστοιχο κανονισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, η Αυστρία παρατείνει έως τις 27 Φεβρουαρίου τους ελέγχους στα σύνορα με τις δύο γειτονικές της χώρες, Τσεχία και Σλοβακία, οι οποίοι είχαν επιβληθεί πριν από ένα μήνα. Παρά το επί εβδομάδες ισχύον εκεί lockdown και το σχεδόν πλήρες κλείσιμο των συνόρων της, κυρίως η Τσεχία συνεχίζει να καταγράφει πολύ υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων με κορωνοϊό.

Με 897 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, η Τσεχία είναι η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νέων λοιμώξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μόνον στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπάρχουν περισσότερες νέες περιπτώσεις σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων.

Η Ουγγαρία προβλέπει να ξεκινήσει να χορηγεί στους κατοίκους της το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού Sinopharm, που κατασκευάστηκε στην Κίνα, εντός του μήνα Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σήμερα. Τον Ιανουάριο, η Βουδαπέστη είχε γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε συνάψει συμφωνίες παράδοσης του εμβολίου Sinopharm (5 εκατομμύρια δόσεις), αλλά επίσης και του ρωσικού εμβολίου Sputnik V (2 εκατομμύρια δόσεις).

ΑΠΟ ΚΥΠΕ