ΔΙΕΘΝΗ

Εισβολή Καπιτώλιο: Έτοιμη για μάχη σώμα με σώμα υπό τις εντολές Τραμπ η ακροδεξιά Oath Keepers

Εισβολή Καπιτώλιο: Έτοιμη για μάχη σώμα με σώμα υπό τις εντολές Τραμπ η ακροδεξιά Oath Keepers

Μέλη της αντικυβερνητικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης Oath Keepers είχαν εκπονήσει σχέδια για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και συνωμοτούσαν να αναπτύξουν μια ένοπλη «δύναμη ταχείας αντίδρασης» έξω από την Ουάσινγκτον για «να πολεμήσουν σώμα με σώμα» εάν λάμβαναν τέτοια εντολή από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Ο Τραμπ δικάζεται αυτήν την εβδομάδα στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης επειδή προέτρεψε χιλιάδες υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στο Καπιτώλιο, την ημέρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο, έκτασης 21 σελίδων, οι εισαγγελείς παρουσιάζουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον φερόμενο σχεδιασμό, την εκπαίδευση και τον συντονισμό ορισμένων μελών των Oath Keepers μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές.

Σύμφωνα με το Reuters, με το έγγραφο αυτό οι εισαγγελικές αρχές ζητούν από τον ομοσπονδιακό δικαστή να μην άρει την προφυλάκιση της Τζέσικα Γουάτκινς, η οποία, όπως λένε, είναι η αρχηγός μιας παραστρατιωτικής ομάδας από το Οχάιο που συνδέεται με τους Oath Keepers. Η Γουάτκινς φέρεται να υιοθετεί ακραίες απόψεις, όπως ότι η προεδρία του Μπάιντεν συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για τις ΗΠΑ και για αυτό στρατολογούσε μέλη για να συμμετάσχουν σε ένα πραξικόπημα.

Σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς, στις 17 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, είπε σε ένα μέλος που στρατολόγησε ότι αν ο Μπάιντεν αναλάβει την προεδρία «τότε η Δημοκρατία μας θα τελειώσει, τότε είναι καθήκον μας, ως Αμερικανοί, να πολεμήσουμε, να σκοτώσουμε και να πεθάνουμε για τα δικαιώματά μας».

Μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τις ταραχές σε περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Στο σημερινό εισαγγελικό υπόμνημα, που αφορά την κράτηση της Γουάτκινς, οι εισαγγελείς αφήνουν να εννοηθεί ότι ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ πίστευαν ότι ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος θα τους έδινε το σινιάλο για να αναλάβουν δράση. Γράφουν επίσης ότι η Γουάτκινς αντάλλαξε μηνύματα με έναν συγκατηγορούμενό της και με άλλες, μη κατονομαζόμενες, επαφές της σχετικά με τον συντονισμό μιας «δύναμης ταχείας αντίδρασης (QRF) που θα αναπτυσσόταν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, με όπλα, εάν χρειαζόταν, στις 6 Ιανουαρίου.

«Μπορούμε να έχουμε ρόπαλα, τέιζερ ή γκλομπ. Η QRF στημένη, οπλισμένη, με τα όπλα μας, έξω από την πόλη», έγραψε, προσθέτοντας ότι η ένοπλη ομάδα θα βρισκόταν «έξω από την DC (σ.σ. Ουάσινγκτον) με όπλα, περιμένοντας (…) εντολές να μπει στην DC με την άδεια του Τραμπ».

Η Γουάτκινς έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης της, δεν έχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις αρχές και στα δικαστικά πινάκια δεν κατονομάζεται ο δικηγόρος της.

Οι έρευνες του FBI επικεντρώνονται σε μέλη εξτρεμιστικών, ακροδεξιών ομάδων που ενδέχεται να συνωμοτούσαν για να καταλάβουν το Καπιτώλιο και να σταματήσουν τη διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Τον περασμένο μήνα ένα Δικαστικό Συμβούλιο παρέπεμψε τη Γουάτκινς και δύο άλλα φερόμενα μέλη των Oath Keepers, τους Τόμας Κάλντγουελ και Ντόνοβαν Κρόουλ, επειδή στρατολογούσαν και εκπαίδευαν μέλη ενόψει της 6ης Ιανουαρίου. Ο Κάλντγουελ αρνείται ότι είναι μέλος των Oath Keepers ή ότι βρισκόταν στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα και ζητά να αποφυλακιστεί.

Πηγή: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top