ΚΥΠΡΟΣ

Ε. Μαύρου: Συμμετείχε στο συνέδριο των γυναικών-βουλευτών της Κοινοπολιτείας

 Ε. Μαύρου: Συμμετείχε στο συνέδριο των γυναικών-βουλευτών της Κοινοπολιτείας

Η βουλευτής Ελένη Μαύρου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο (CPA), συμμετείχε την Πέμπτη διαδικτυακά στο ετήσιο διήμερο συνέδριο των Γυναικών-βουλευτών της Κοινοπολιτείας (CWP) της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης ως προτεραιότητας και η προώθηση Κοινοβουλευτικών Σωμάτων ευαίσθητων σε θέματα φύλου.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου, η κ. Μαύρου συντόνισε συζήτηση με θέμα την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής για την πρόληψη και προστασία των γυναικών από παρενόχληση, βία και κακοποίηση, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά πολιτικές και μέτρα, που έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των γυναικών.

Η κ. Μαύρου αναφέρθηκε στην αυξημένη ευθύνη των γυναικών βουλευτών για προώθηση πολιτικών και για την εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα θέματα αυτά και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

Ειδικότερα, σε σχέση με την Κύπρο, αναφέρθηκε εκτενώς στην ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Οκτώβριο, τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν στον βιασμό και την παρενόχληση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, επεσήμανε η κ Μαύρου, κρίθηκαν απόλυτα αναγκαίες, καθότι η σχετική νομοθεσία χρονολογείτο από το 1960. Στόχευαν, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση του ορισμού του βιασμού, καθώς και στην επιβολή αυστηρότερων ποινών, στις πλείστες δε των περιπτώσεων, της ποινής ισόβιας κάθειρξης. Άλλη σημαντική προσθήκη, ανέφερε η κ Μαύρου, αφορά πρόνοια για επιβολή κυρώσεων για πράξεις εξαναγκασμού σε διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης ή άλλων πράξεων σεξουαλικής φύσης εναντίον τρίτου προσώπου, που περιλαμβάνουν τον «διαδικτυακό βιασμό».

Αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης, που στοχοποιούν κυρίως γυναίκες, νέους και ευάλωτες ομάδες, όπως οι μετανάστες. Ανέφερε ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που να ξεκινά από την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, σεβασμού της διαφορετικότητας και ορθής χρήσης των κοινωνικών δικτύων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top