ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ΕΕ και ευρωζώνη - Στην Κύπρο 0,8%

Τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ΕΕ και ευρωζώνη - Στην Κύπρο 0,8%

Τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,4% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 παρέμειναν σταθερές στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ΕΕ.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 3,5% στον τομέα της ενέργειας, κατά 1,2% για τα ενδιάμεσα προϊόντα, κατά 0,4% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,1% για τα μη ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 3,6% στον ενεργειακό τομέα, κατά 1,2% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,4% για τα αγαθά κεφαλαίου και για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,1% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,7%. Οι τιμές αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+ 10,0%), την Ισπανία (+ 3,4%) και τη Δανία (+ 3,3%). Η αύξηση στην Κύπρο ήταν 0,8% και στην Ελλάδα 2,0%.

Επιπλέον οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, αυξήθηκαν κατά 1,2% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,9% για τα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5% για τα μη διαρκή αγαθά και κατά 1,6% στον ενεργειακό τομέα. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,4% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 1,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,4% στον ενεργειακό τομέα.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,8%. Μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ιρλανδία (+ 19,6%), στην Εσθονία (+ 5,1%) και στη Δανία (+ 2,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Λιθουανία ( -4,8%), την Κύπρο (-4,6%) και την Ελλάδα (-3,8%).

Εν τω μεταξύ, το 2019, το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ, εκφραζόμενο σε εθνικά πρότυπα αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), κυμάνθηκε από το 32% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη βορειοδυτική περιφέρεια της Βουλγαρίας, καθώς και στο Μαγιότ, μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, εως και το 260% στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ και εντός των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι κορυφαίες περιοχές στην κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019, μετά το Λουξεμβούργο (260% του μέσου όρου της ΕΕ), ήταν οι νότιες περιφέρειες (240%) στην Ιρλανδία, η Πράγα (205%) στην Τσεχία, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο, οι περιφέρειες Ανατολική και Μίντλαντ στην Ιρλανδία (202%) και το Αμβούργο (195%) στη Γερμανία.

Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτές τις περιοχές μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υψηλή εισροή μετακινούμενων εργαζομένων (Λουξεμβούργο, Πράγα, Βρυξέλλες και Αμβούργο) ή από τα μεγάλα κεφαλαιουχικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ορισμένες πολυεθνικές στις εν λόγω περιοχές (Νότια και Ανατολική περιφέρεια και Μίντλαντ στην Ιρλανδία ).

Αντίθετα, μετά τη Βορειοδυτική περιφέρεια στη Βουλγαρία και τη Μαγιότ (και οι δύο 32% του μέσου όρου της ΕΕ), οι χαμηλότερες περιοχές στην κατάταξη ήταν οι υπόλοιπες περιφέρειες της Βουλγαρίας: Βόρεια-Κεντρική (35%), Νότια-Κεντρική (37 %), Νοτιοανατολικός (40%) και Βορειοανατολική (41%). Στην περίπτωση της Μαγιότ, οι δημογραφικοί παράγοντες εξηγούν κυρίως το χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, καθώς το 44% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών.

Το 2019, το περιφερειακό ΑΕΠ ανά απασχολούμενο άτομο κυμαινόταν από 12.700 ευρώ στη βόρεια και κεντρική Βουλγαρία έως 205.500 ευρώ στο νότιο τμήμα της Ιρλανδίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 66.800 ευρώ. Η παραγωγικότητα της εργασίας ως δείκτης μετρά τη συνολική παραγωγικότητα των περιφερειακών οικονομιών χωρίς προσαρμογή για διαφορές στα επίπεδα τιμών ή τις μέσες ώρες εργασίας.

Μετά τη Νότια Ιρλανδία (€205.500), οι κορυφαίες περιοχές στην κατάταξη του περιφερειακού ΑΕΠ ανά άτομο που απασχολούνταν το 2019, ήταν η Ανατολική περιφέρεια και το Μίντλαντ (€156.900) στην Ιρλανδία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (€136.600), η Βαλλονική Μπραμπάντ (€123.400) και οι Βρυξέλλες (€121.200) στο Βέλγιο. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας της εργασίας καταγράφηκαν σε τρεις βουλγαρικές περιοχές: Βόρεια-Κεντρική (€12.700), Νότια -Κεντρική (€13.000) και Βορειοδυτική (€13.400).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top