Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑΤΑΡ: 'Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ε/κ να μας ελέγχουν στο βορρά' είπε στη Λουτ- Επιμένει στις θέσεις του

ΤΑΤΑΡ: 'Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ε/κ να μας ελέγχουν στο βορρά' είπε στη Λουτ- Επιμένει στις θέσεις του

Υπάρχει ανάγκη για προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω επιμονής στην ίδια βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ που – όπως είπε – εξήγησε στην Τζέιν Χολ Λουτ ότι το όραμά του για λύση δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ισότιμο διεθνές καθεστώς, επιτρέπει την επίτευξη αυτού του στόχου, με την αρχή της κατάστασης "win-win".


Μετά την συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας υπό τον Εργκιούλ Ολγκούν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σήμερα συζήτησαν σε λεπτομέρεια το τι θα γίνει στην επικείμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 σε τεχνικό και διαδικαστικό επίπεδο. «Τι θα γίνει την 1η, την 2η, την 3η μέρα, οι ρυθμίσεις του ΓΓ, οι συναντήσεις όλων μαζί, οι διμερείς συναντήσεις, όλες τις λεπτομέρειες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Λουτ για όλες τις ενέργειές της».
 
Στην άτυπη πενταμερή, είπε, θα εκφράσουν όλοι τις νέες τους ιδέες και απόψεις και θα φανεί εάν υπάρχει ή όχι ένα κοινό έδαφος. Επανέλαβε ότι βρίσκονται σε συμφωνία με την Τουρκία πως εάν υπάρξει μια συμφωνία, πλέον αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, με δύο ίσα κράτη που θα συνεργάζονται πλάι πλάι.
 
Οι Τ/κ ήταν εταίρος στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι υπενθύμισε και πάλι στην κ. Λουτ  τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Τ/κ το 1963 που οδήγησε τους Τ/κ να έχουν διάφορες τοπικές οργανώσεις που έφτασε μέχρι την ίδρυση του ψευδοκράτους κι αυτό θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι το δικαίωμα των Τ/κ να διοικούν τον εαυτό τους. Είναι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την κυριαρχία, πρόσθεσε.
 
Γι αυτό, συνέχισε, ο τ/κ «λαός», όπως είπε, θα στηρίξει, όπως πάντοτε, το δικαίωμά του για κυριαρχία, ανεξαρτησία, ελευθερία και διοίκησης του εαυτού του.

Επανέλαβε τα επιχειρήματα για το «ναι» των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν, το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η τ/κ πλευρά πλέον αναζητεί νέο έδαφος, είπε, υποστηρίζοντας πως στα επιχειρήματα και τις θέσεις του η κ. Λουτ έδειξε κατανόηση.
 
Διαβεβαίωσε τον τ/κ «λαό» - κατά την έκφρασή του – ότι δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί, ούτε να έχει αμφιβολία ότι θα στηρίξει τις θέσεις του, την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ με τον καλύτερο τρόπο. Εξηγώντας και στην άλλη πλευρά με επιχειρήματα για να μπορεί να τον καταλάβει, όπως είπε.
 
Και ο ίδιος, ανέφερε, επιθυμεί μια λύση για το Κυπριακό, αλλά όχι μια όποια λύση, λέγοντας ότι εργάζεται εντατικά με την ομάδα του και τους συμβούλους του ενόψει της πενταμερούς.
 
Με την άτυπη πενταμερή, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου, και μπορεί η Κύπρος να είναι ένα μικρό νησί σε αυτή την περιοχή αλλά πολλές χώρες δίδουν σημασία σε αυτό το μικρό νησί. Λόγω, είπε, της στρατηγικής της θέσης και της σημασίας που δίδουν σημαντικοί παίκτες στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των φυσικών της πόρων.
 
Ευχαρίστησε δε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος προχθές δήλωσε ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της για να διαφυλάξει τόσο τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα, όσο και των Τ/κ, σε αυτή την περιοχή.
 
Για τον αγώνα που δίνουν οι Τ/κ σε αυτή την περιοχή από το 1820, είπε ο κ. Τατάρ, «βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο από πλευράς ιστορίας». Βρίσκονται, πρόσθεσε, σε ένα σημείο όπου το στάτους και η αξία του ψευδοκράτους αυξάνεται, όπως και η ύπαρξη της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των Τ/κ. Γι’ αυτό – πρόσθεσε, είμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής συνάντησης.
 
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΕ, εάν θέλουμε να είναι στην συνάντηση και η ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κ. Λουτ είναι έμπειρη διπλωμάτης και νομικός, καταλαβαίνει και δεν έχει επιβάλλει τίποτε. «Το έχω πει πολλές φορές, με οικονομικές υποσχέσεις ή άλλες, διάφορες πλάνες, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι στην τ/κ πλευρά. Αυτή είναι μια εθνική υπόθεση. Εδώ υπάρχει ένα θέμα κυριαρχίας. Υπάρχει θέμα ελευθερίας. Υπάρχει θέμα ανεξαρτησίας. Υπάρχουν μια σειρά από συμφωνίες που κάναμε με την Τουρκία. Υπάρχουν εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Το σημαντικό γι’ αυτούς, είπε, είναι να μπορέσουν να διαφυλάξουν με μια συμφωνία τα εθνικά τους συμφέροντα και οι επόμενες γενιές να μπορούν να ζήσουν εδώ με ειρήνη, σταθερότητα και ευμάρεια.
 
Οι Τ/κ, ανέφερε, δεν πρόκειται να γυρίσουν σε καθεστώς προ του 1980, ούτε σε θέματα εκλογών, ούτε σε θέματα κυριαρχίας. Αναφέρθηκε και πάλι στην πολιτική Μακαρίου μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πραξικόπημα αλλά και «την μεγάλη αδικία» με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου 1964.
 
«Εμείς θα στηρίξουμε το δικό μας κράτος, την δική μας κυριαρχία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ε/κ να μας ελέγχουν στο βορρά, να επεκτείνουν την δικαιοδοσία τους στο βορρά», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ακύρωση διαγωνισμού για το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας – Η επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών

Κασσελάκης: Τηρεί την δέσμευσή του και επισκέπτεται την Κύπρο - Πότε έρχεται

Επεισόδια στη Λεμεσό: Χειροπέδες σε 26χρονο - Συνδέθηκε επιστημονικά με φωτιά σε κουρείο

Qatargate: Ελεύθερος ο Παντσέρι - Ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: «Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 65χρονης Γεωργίας - Τα ευρήματα

Έμπειρος πιλότος ο 65χρονος Μιχάλης Λάμπος που ανασύρθηκε νεκρός από το ελικόπτερο στην Εύβοια - ΒίντεοΠτΔ στη Σύνοδο MED9: «Καλούμε για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για διορισμό απεσταλμένου»

ΠτΔ στη Σύνοδο MED9: «Καλούμε για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για διορισμό απεσταλμένου»

Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη Συνόδου Κορυφής της MED9, στη Βαλέτα, της Μάλτας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top