ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερευνα στα λύματα για γενετικό υλικό SARS-CoV-2, σε συνεργασία ΣΑ Λάρνακας - Νηρέα ΠΚ

Ερευνα στα λύματα για γενετικό υλικό SARS-CoV-2, σε συνεργασία ΣΑ Λάρνακας - Νηρέα ΠΚ

Την παρουσία γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα που καταλήγουν στο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) Λάρνακα, θα εξετάσει το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού -Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο υπέγραψε σήμερα συνεργασία με το ΣΑΛ.


Σε γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται ότι «σήμερα υπογράφηκε στα γραφεία του ΣΑΛ στη Λάρνακα η συνεργασία μεταξύ του ΣΑΛ και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού-Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δρ. Μάριος Δημητριάδης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ  Άγγελος Χατζηχαραλάμπους».
 
Προστίθεται ότι η συμφωνία «έχει στόχο τον προσδιορισμό της παρουσίας του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα που καταλήγουν στο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων του ΣΑΛ στη Λάρνακα. Η προσπάθεια αυτή, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, αποσκοπεί στη συστηματική παρακολούθηση του γενετικού υλικού του ιού στα λύματα του ΣΑΛ τους επόμενους τέσσερις μήνες».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ερευνητική ομάδα του Νηρέα με την επίβλεψη της καθηγήτριας Δρ. Δέσπως Φάττα–Κάσινου και με κύρια ερευνήτρια την Δρ. Πόπη Καραολιά, έχει αναπτύξει την κατάλληλη μεθοδολογία ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης θραυσμάτων του γενετικού υλικού του ιού, στα αστικά λύματα. Η μεθοδολογία λαμβάνει, μέσω της συγκέντρωσης του δείγματος, μέρος της απομόνωσης του γενετικού υλικού RNA και της μέτρησης των θραυσμάτων του γενετικού υλικού του ιού, μέσω της μεθόδου real time RT-qPCR (reverse transcription-polymerase chain reaction in real time)».

Προστίθεται ότι «η ερευνητική αυτή δραστηριότητα έχει στόχο μέσω της παρακολούθησης του γενετικού υλικού του ιού στα λύματα, την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου εργαλείου διερεύνησης της εξάπλωσης του ιού στις περιοχές της Λάρνακας που εξυπηρετούνται από τον σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων Λάρνακας, από συμπτωματικούς αλλά και από ασυμπτωματικούς φορείς, αφού έχει αποδειχθεί ότι θραύσματα του ιού εκκρίνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό που έχει μολυνθεί με τον ιό».

Η συνεργασία μεταξύ του ΣΑΛ και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου «συνεισφέρει στη στήριξη της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και προσφέρει στην τοπική κοινωνία μέσα από την παρακολούθηση της διάδοσης του ιού στον πληθυσμό της Λάρνακας που εξυπηρετείται από το ΣΑΛ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top