ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβ. Νεοφύτου: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς υποστήριξη από ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Αβ. Νεοφύτου: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς υποστήριξη από ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού αν δεν υποστηριχθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας σε ενότητα και προκρίνοντας την προσέγγιση του πατριωτικού ρεαλισμού, καθώς τόνισε, στο κυνήγι του ιδεατού και του ευκταίου, δυστυχώς χειροτερεύει από το ‘74 το εφικτό. 

Στην ομιλία του σε συζήτηση της Ολομέλειας ενόψει και της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή συζήτηση ως τώρα δεν είναι ό,τι το καλύτερο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε να πάρει τον εύκολο δρόμο και να απαντήσει σε όσους διαφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτό θα βοηθούσε το κόμμα του και στις επερχόμενες εκλογές.

«Είναι εύκολο να παίρνεις το λάβαρο του πατριωτισμού, αλλά ο δρόμος ο ωφέλιμος και ο δύσκολος οδηγεί στην ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία ενός λαού. Ο διχασμός δεν ωφέλησε και δεν ωφελεί και κάθε φορά που έχουμε μια νέα προσπάθεια δεν μπορεί να βγαίνει το μήνυμα ‘τι γυρεύουν αυτοί οι ξένοι και θέλουν το κακό μας’ και να θέτουμε αμφιβολίες για τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

Διερωτήθηκε τι προτείνουν αυτοί που απορρίπτουν την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) λέγοντας ότι είναι εύκολο να απορρίπτεις κάτι, και ότι αντί να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, εμείς βρίσκουμε προβλήματα στις λύσεις.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι διατυπώνουν κάποιοι φόβους για χρονοδιαγράμματα, για επιβολή λύσης, για τον κίνδυνο τουρκοποίησης και οικονομικής χρεωκοπίας. «Όλα αυτά τα καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες και ζητάμε λύση και από την πρώτη μέρα θέλουμε μηδέν στρατούς και εγγυήσεις, αλλά ως τώρα δεν είδα οποιοδήποτε να ανησυχεί που κοιμόμαστε δίπλα από 40,000 στρατιώτες. Και εγω θέλω την ιδεατή λύση, αλλά έχω την προσέγγιση του πατριωτικού ρεαλισμού, έμαθα ότι στο κυνήγι του ιδεατού και ευκταίου,  χειροτερεύει από το ‘74 το εφικτό», ανέφερε.
 
 Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι αν στη Γενεύη δεν ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα χάσουμε και τα Βαρώσια και θα είναι ουτοπία και ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι με οποιοιδήποτε μοντέλο, θα έχουμε έστω και ίντσα εδαφικής αναπροσαρμογής.

Διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το συμφωνημένο πλαίσιο και τις συνομιλίες και αντέστρεψε το ερώτημα κατά πόσο η ΔΔΟ είναι η καλύτερη λύση, διερωτώμενος αν είναι η δημοκρατία το πιο λειτουργικό πολίτευμα. «Όχι. Αλλά προτιμάμε τη δημοκρατία γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπεράνω και είναι ο μεγάλος στόχος και επιδίωξή μας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι προβάλλουμε την προσέγγιση για την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ « για να είναι το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου και να μας καλύπτει όλους».

Ανέφερε ότι για να δούμε λύση πρέπει ο ηγέτης να βάζει στον εαυτό του το δύσκολο ερώτημα, "τι  μπορεί να δώσω χωρίς να θέσω σε κίνδυνο το μέλλον της δικής μου κοινότητας, σε αυτόν που συνομιλώ, για να προχωρήσουμε σε λύση;".

Είπε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τους Τ/κ αλλά και αυτοί να κατανοήσουν τα δίκαια μας αιτήματα, την
απαλλαγή από εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, τις ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές και σε αυτές να περιλαμβάνονται Μόρφου και Βαρώσια και τη δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αν εμείς θέλουμε μόνο όσα αφορούν εμάς, δηλαδή εδαφικό, περιουσιακό, απαλλαγή από στρατό και εγγυήσεις χωρίς να δώσουμε πολιτική ισότητα «θα συζητάμε και εμείς και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας και αν μείνουν Ε/κ θα μας ακούνε».

Έστειλε και το μήνυμα στους Τ/κ ότι δεν μπορεί να κοιτάζουν λύση αλά καρτ και να θέλουν και πολιτική ισότητα και εγγυήσεις και παραμονή στρατού και παράλληλα να μην συζητάνε δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού και εδαφικές αναπροσαρμογές.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι ορθό για οποιαδήποτε πλευρά να παίρνει ό,τι τη βολεύει, αλλά με αλληλένδετα και τα έξι σημεία των παραμέτρων του ΓΓ. «Και την τέλεια λύση να φέρουμε, θα μείνει στα χαρτιά θα μείνει γιατί χρειάζεται τη στήριξη και των Τ/κ», ανέφερε.
 
Ανέφερε πως αυτή η λύση πρέπει να καθησυχάζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και πρέπει να κατανοήσουν και οι Τ/κ ότι μπορούμε να σεβαστούμε τις ανησυχίες τους, αλλά δεν θα δεχτούμε ποτέ λύση υπό τη στρατιωτική κηδεμονία της Τουρκίας.

Τόνισε ότι η ψευδαίσθηση για λύση 2 κρατών δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα στο τρισεκατομμύριο να γίνει αποδεκτή , προσθέτοντας ότι η ΔΔΟ δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά ο μόνος δρόμος για οριστική αποκοπή της διχοτόμησης. «Και με θλίβει στην πολιτική ατμόσφαιρα του τόπου να ακούω προσεγγίσεις ‘καλύτερα δύο κράτη για να γλυτώσουμε από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό θα είναι το τέλος της Κύπρου», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί δύο συνιστώσες πολιτείες αυτόνομες στις οποίες δεν θα επηρεάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων και αναγνωρίζοντας ότι στη συνιστώσα στα βόρεια του νησιού τη διοίκηση θα έχουν οι Τ/κ και στην πολιτεία τη μεγαλύτερη σε έδαφος τη διοίκηση θα την έχουν οι Ε/κ, αλλά δεν θα απαγορεύεται σε Τ/κ να ζουν εκεί και βεβαίως δεν θα απαγορεύεται στους Ε/κ να ζουν σε οποιαδήποτε γωνιά της Κύπρου θέλουν.

Στην κεντρική εξουσία, συνέχισε,  θέλουμε μια ισχυρή ομοσπονδία «και για μας ισχυρή σημαίνει να έχει τις απαραίτητες εξουσίες, με μια κρατική οντότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια, μια οικονομία, μια εξωτερική και αμυντική πολιτική, ένα FIR και μια ΑΟΖ».

Αυτές οι επτά εξουσίες, είπε, σφυρηλατούν μια κρατική οντότητα, χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πρόσθεσε πως προτεραιότητά μας δεν είναι να λέμε τι δεν θέλουμε. Είπε ότι δέχεται να τον αποκαλούν τον πολιτικό με τις  λιγότερες αντιστάσεις, διερωτώμενος τι θα πουν ορισμένοι αν πάμε στη Γενεύη και έχουμε αδιέξοδο ή δεν πάμε καθόλου, όταν τον Αύγουστο θα ανοίγουν τα Βαρώσια.

«Τι θα πούμε; Θα κάνουμε διαγωνισμό για πιο πύρινη ανακοίνωση και ποιος θα κλάψει περισσότερο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θέλει και το δικό του παιδί να παραμείνει στην Κύπρο, χωρίς κανένα περιορισμό για το πού θα κατοικήσει και πού θα δραστηριοποιηθεί, πού θα έχει το σπίτι του και πού το εξοχικό του.

«Για να το πετύχουμε πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και ο μόνος δρόμος είναι μέσα από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτός για μας είναι πατριωτικός ρεαλισμός», τόνισε.
 
Καταλήγοντας είπε πως χρειάζεται μια ευρύτερη ενότητα από όλους μας, χρειάζεται να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια και έχουμε την ιστορική ευθύνη να μην είμαστε η καταραμένη γενιά των πολιτικών που για χάρη της ιδεατής λύσης, άθελά μας τσιμεντώνουμε την  κατοχή και διχοτομούμε τον τόπο μας.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top