Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή Δήλωση ΑΚΕΛ - ΡΤΚ: «Οι προσπάθειες για επανένωση πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα»

Κοινή Δήλωση ΑΚΕΛ - ΡΤΚ: «Οι προσπάθειες για επανένωση πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα»

 Με αφορμή την επικείμενη άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για την Κύπρο καθώς και τα απορρέοντα θέματα της πανδημίας που αφορούν και τις δύο κοινότητες, ΑΚΕΛ και ΡΤΚ προχώρησαν σε κοινή δήλωση.  «Οι προσπάθειες για επανένωση πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα».

«Το όραμα και η δέσμευση για την επανένωση του νησιού μας στη βάση του ΟΗΕ πρέπει να επικρατήσουν σε όλα τα επίπεδα εντός των δύο κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι ύψιστες προτεραιότητες και στις δύο κοινότητες, όχι μόνο σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση των προκλήσεων που σχετίζονται με την τρέχουσα πανδημία», ανέφερε ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ Κυπριανού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Τα δύο μας Κόμματα, ΑΚΕΛ και ΡΤΚ, πιστεύουν ακράδαντα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επανεκκινήσουν ειλικρινή διάλογο με στόχο τη επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη συμφωνημένη βάση το συντομότερο δυνατό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν νόημα και να προσανατολίζονται προς επίτευξη αποτελέσματος με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί νοουμένου ότι η διαδικασία βασίζεται στις επιτευχθείσες συγκλίσεις των δύο πλευρών, την Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών και το Πλαίσιο Γκιουτέρες, όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση των ΗΕ που ακολούθησε την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2019. Το εκ νέου άνοιγμα ήδη συμφωνημένων θεμάτων μόνο θα περιπλέξει και θα καθυστερήσει το διάλογο».

Ως τελικό στόχο θέτουν την επίτευξη στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα και παραμέτρους των ΗΕ.

Η αποτυχία να φτάσουμε σε αυτό το στόχο θα παρατείνει το στάτους κβο, θα εμβαθύνει περαιτέρω τη διαίρεση και θα οδηγήσει τις κοινότητες ακόμα πιο μακριά είπε ο Γ.Γ ΑΚΕΛ,  «Το στάτους κβο δεν είναι στατικό και οδηγεί σε κλιμάκωση των επακόλουθων συνεπειών οι οποίες είναι επιζήμιες για τη διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Αυτό σίγουρα ισχύει τόσο για το νησί όσο και για την περιοχή».

Επανέλαβε το κάλεσμα προς τους δύο ηγέτες για να λάβουν από κοινού τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να ομαλοποιήσουν τη διακίνηση κατά μήκος των σημείων διέλευσης. Με την καθοδήγηση των επιστημόνων υγείας, πρέπει να καθοριστούν, υιοθετηθούν και υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για ασφαλείς διελεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ανέφερε. «Τα Κόμματα μας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να στηρίξουν τέτοιες κινήσεις με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Τα δύο κόμματα χαιρετίζουν τη μεσολάβηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων της ΕΕ προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. «Τα εμβόλια πρέπει να διαμοιραστούν στη βάση των αρχών της συνέπειας και αναλογίας. Για την εξυπηρέτηση της δημόσιας υγιεινής ασφάλειας, η συνέχιση του έργου πρέπει να εντατικοποιηθεί μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης».

Τα δύο μας Κόμματα παραμένουν δεσμευμένα για να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες με στόχο της προετοιμασία και στις δύο κοινότητες για ομοσπονδιακή λύση. Εν όψει της επερχόμενης διάσκεψης, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν μέσω της κινητοποίησης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους, την αλληλοκατανόηση και επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top