ΚΟΣΜΟΣ

Eurostat: Μειώνονται τα ποσοστά μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα Κ-Μ

Eurostat: Μειώνονται τα ποσοστά μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα Κ-Μ

Τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν γενικά από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.


Το 2019, το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Το υψηλότερο μερίδιο σημειώθηκε στην Κύπρο (100%), όπου μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από τη Λετονία (86%) και την Κροατία (80%). Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 52%.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τρία κράτη μέλη: Λουξεμβούργο (18%), Φινλανδία (16%) και Πολωνία (12%).

Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο αγοράς του 2019 των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμαινόταν από -62,6 εκατοστιαίες μονάδες στη Μάλτα έως -1,0 στην Ουγγαρία. Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στην Κύπρο, ενώ αυξήθηκε στη Ρουμανία και τη Λετονία (κατά 4,3 και 0,3  αντίστοιχα).

Για τις εισαγωγές και την παραγωγή φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2019 (μετρούμενο ως μερίδιο της εθνικής εγχώριας παραγωγής της ΕΕ) ήταν 100% στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου μόνο μία οντότητα κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή και εισαγωγές.

Αντιθέτως, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου είχε το χαμηλότερο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά στην Ιρλανδία (30%) και στο Βέλγιο (31%).

Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου μειώθηκε σε 13 κράτη μέλη το 2019. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στη Φινλανδία και τη Σουηδία (στο 100%), ενώ αυξήθηκε στην Ιρλανδία (1,8), τη Λιθουανία (19,6) και την Εσθονία (21,0 ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top