ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μαρίνα Αγίας Νάπας αναβαθμίζει και ωφελεί την επαρχία Αμμοχώστου, λένε Υπουργός Μεταφορών και Υφυπουργός Τουρισμού

Η μαρίνα Αγίας Νάπας αναβαθμίζει και ωφελεί την επαρχία Αμμοχώστου, λένε Υπουργός Μεταφορών και Υφυπουργός Τουρισμού

Η μαρίνα Αγίας Νάπας είναι μια μαρίνα στολίδι της Μεσογείου που θα αναβαθμίσει σημαντικά την επαρχία Αμμοχώστου και το τουριστικό προϊόν, θα ενισχύσει την τουριστική εμπειρία, ενώ οφέλη θα έχει ολόκληρη η Κύπρος δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος. Παρών στην επίσκεψη και ξενάγηση στη μαρίνα ήταν επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών κια φορέων.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη και ξενάγηση στη μαρίνα Αγίας Νάπας ο κ. Καρούσος είπε πως «δεν είναι τυχαία η συγκυρία της σημερινής επίσκεψης μας στη μαρίνα, αφού βλέπουμε με ικανοποίηση την επόμενη μέρα καθώς η Κύπρος αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό καθιστά την οικονομία μας έτοιμη να μπει σε μια πορεία δυναμικής ανάκαμψης και βγαίνουμε ξανά νικητές για ακόμα μια φορά, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο».
 
Πρόσθεσε ότι «η μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχουμε στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, με προϋπολογισμό πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ και με βάση μελέτη θα προσφέρει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, όφελος πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η μαρίνα Αγίας Νάπας είναι μια μαρίνα στολίδι της Μεσογείου που θα αναβαθμίσει σημαντικά την επαρχία Αμμοχώστου και το τουριστικό προϊόν, θα ενισχύσει την τουριστική εμπειρία και θα έχει οφέλη ολόκληρη η Κύπρος».
 
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα πως «η μαρίνα συμπληρώνεται από πέραν των 81 σημαντικών έργων με συνολικό προϋπολογισμό 202 εκατομμυρίων ευρώ που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης είτε δρομολογούνται στην επαρχία Αμμοχώστου. Τα έργα ξεκινούν από το δασάκι της Άχνας και φτάνουν μέχρι και τον Πρωταρά, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες».
 
Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο Γιάννης Καρούσος «αναβαθμίζουμε ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και συνεισφέρουμε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου η οποία έχει ξεκινήσει».
 
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος είπε ότι από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τη μαρίνα Αγίας Νάπας «έχουν γίνει τρομερά βήματα προόδου και άρχισε να φαίνεται πλέον η τελική όψη της μαρίνας που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό έργο που έλαβε σάρκα και οστά στην περιοχή, ούτως ώστε επιτέλους να την καταστήσει σε ολόχρονο τουριστικό προορισμό».
 
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και για μας ως Υφυπουργείο αλλά και για όσους εδρεύουν στην περιοχή, τους Δημάρχους και όλους τους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι ονειρεύονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια να γίνει αυτό το πρώτο βήμα. Προς το παρόν εργάζονται στη μαρίνα περίπου 800 άτομα και όταν ανοίξει το εμπορικό κομμάτι της, θα εργοδοτηθούν άλλα περίπου 500 πρόσωπα».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «όλες οι υπηρεσίες που έχει να προσφέρει η μαρίνα Αγίας Νάπας, δηλαδή τα εστιατόρια και τα καταστήματα αλλά και ο ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων θα μπορούν να λειτουργούν ολόχρονα. Το γεγονός ότι επιτέλους θα μπορέσει και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να επωφεληθεί από τις κρουαζιέρες, θα είναι κάτι πρωτάκουστο, πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό για την περιοχή».
 
Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα το Υφυπουργείο Τουρισμού δηλαδή «να εκμεταλλευθούμε την πανδημία του κορωνοϊού, ούτως ώστε να ξαναμπούμε στα προγράμματα εταιρειών κρουαζιέρας. Ήδη έκλεισαν σημαντικές συμφωνίες με μεγαθήρια, θα έρθουν στην Κύπρο φέτος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ελπίζω ότι έπεται συνέχεια».
 
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «και το λιθαράκι του Υφυπουργείου Τουρισμού θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και ιδιαίτερα του τουρισμού. Είχαμε βάλει στόχο από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο να έχουν ανοίξει όλες μας οι τουριστικές αγορές και είναι ένας στόχος που επιτυγχάνεται πλήρως μέχρι και την 1η Απριλίου, διότι τότε θα έχουν ανοίξει όχι μόνο όλες οι αγορές της ΕΕ αλλά και όλες οι αγορές που μας ενδιαφέρουν τουριστικά εκτός ΕΕ, δηλαδή η Βρετανία, το Ισραήλ, η Ουκρανία και η Ρωσία μια αγορά από την οποία εξαρτάται πάρα-πάρα πολύ η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».
 
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού «είμαστε πλήρως έτοιμοι όταν εγκριθεί και το ρωσικό εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προχωρήσουμε σε σχετική συμφωνία με τη Ρωσία, όπως έγινε με το Ισραήλ και τη Βρετανία για να δοθεί μια διευκόλυνση στη μετάβαση Ρώσων προς την Κύπρο και ιδιαίτερα προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Προσωπικά δεν αναμένω ότι αυτό το θέμα θα καθυστερήσει και νομίζω ότι μέχρι την 1η Μαίου θα έχουμε νεότερα στο συγκεκριμένο ζήτημα».
 
Πλέον η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Περδίος «θα είναι ο μόνος τουριστικός προορισμός που θα μπορεί να λέει ότι από την 1η Απριλίου είμαστε ανοικτοί για όλες τις αγορές, σίγουρα με τα πρωτόκολλα και τα τεστ που πρέπει. Είμαστε πλέον ανοικτοί και νομίζω ότι μπορούμε να δούμε με περισσότερη αισιοδοξία το άμεσο μέλλον του τουρισμού μας».
 
Ερωτηθείς για τις εταιρείες που κάνουν κρουαζιέρες και θα έρχονται στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε πως «είμαστε στο στάδιο των συζητήσεων. Εκείνο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας είναι ότι η  πρόσφατη συμφωνία με την εταιρεία Royal Caribbean» ουσιαστικά σημαίνει πως η εταιρεία «βάζει πλώρη από τη Χάϊφα προς την Κύπρο και τα νησιά της Ελλάδας. Η Royal Caribbean είναι μια τεράστια εταιρεία και από τότε υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από διάφορες άλλες εταιρείες».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «εμείς θέλαμε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την Royal Caribbean ούτως ώστε να δουν και άλλες εταιρείες μεγαθήρια ότι η Κύπρος είναι εδώ, η Κύπρος μπορεί να διευκολύνει την κάθοδο κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή μας. Νομίζω ότι εκεί που ο τομέας της κρουαζιέρας ίσως θα έπαιρνε το χρόνο του να επανέλθει, λόγω του ότι τα προγράμματα των εταιρειών ήταν εντελώς γεμάτα, έχουμε μπει σφήνα πολύ πιο νωρίς απ’ ότι αναμέναμε, αφού πριν την πανδημία συζητείτο για το 2023 και 2024».
 
Τώρα όμως σημείωσε «εφόσον έχουν εκκενωθεί τα προγράμματα αυτών των εταιρειών, η Κύπρος κατάφερε να μπει σφήνα, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει και ανάλογο ενδιαφέρον και για τη μαρίνα Αγίας Νάπας».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον οι Ρώσοι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται τη Κύπρο με το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε αρνητικά γιατί όπως εξήγησε ακόμα δεν έχει εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
 
Ωστόσο, συνέχισε «όταν αυτό γίνει, θα είμαστε πανέτοιμοι να διευκολύνουμε για να μπορούν να έρθουν στην Κύπρο χωρίς τεστ αλλά με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μέχρι τότε όμως το σημαντικό είναι πως έτσι και αλλιώς, όλος ο κόσμος από την ΕΕ και τις χώρες εκτός ΕΕ που μας ενδιαφέρουν συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο με τα τεστ που πρέπει. Ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της χώρας, πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρχει διακοπή στο πτητικό πρόγραμμα, ούτε καραντίνα, μόνο τα τεστ που χρειάζεται για να έρθει κάποιος».
 
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της M.M. Makronisos Marina Ltd, Σταύρος Καραμοντάντης εξέφρασε «ικανοποίηση για την πορεία ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών του έργου, του οποίου το λιμενικό κομμάτι έχει ήδη παραδοθεί και λειτουργεί εμπορικά από την 1η Ιουνίου 2020, εξυπηρετώντας σκάφη αναψυχής μέχρι και 85 μέτρων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «παρά την παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η μαρίνα λειτούργησε ομαλά, υποδεχόμενη πέραν των 100 σκαφών κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου 2020, ενώ παράλληλα οι ενδείξεις για την τρέχουσα περίοδο φαίνονται ενθαρρυντικές. Σύντομα το εμπορικό κομμάτι της μαρίνας θα λειτουργήσει σε πιλοτική φάση, ενώ παράλληλα, η κατασκευή του οικιστικού μέρους θα ολοκληρωθεί κατά φάσεις».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραμοντάνης είπε πως «η προσπάθεια μας πρέπει να στηρίζεται από το κράτος, αφού δεν μπορούμε να ελέγχουμε από μόνοι μας όλα τα πράγματα και είναι πολύ σημαντικό να μην βλέπουμε το δέντρο, αλλά το δάσος. Αυτές οι επενδύσεις γίνονται από ξένους επενδυτές και είναι κρίμα με τόση προσπάθεια που γίνεται, από τους ιδιώτες και την πολιτεία, να τους φέρουμε στην Κύπρο, να δίνουμε το κακό παράδειγμα με ανώριμες συμπεριφορές».
 
Είναι πολύ εύκολο, συνέχισε «να χαλάσουμε σε μια μέρα το καλό όνομα της Κύπρου και είναι πολύ δύσκολο να το κτίσουμε ξανά. Η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό πρέπει να βελτιωθεί και αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί» είπε και σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Είμαστε όλοι Κύπριοι, έχουμε ένα κοινό σκοπό που είναι να αναπτύξουμε τη χώρα μας, πρέπει να είμαστε θετικοί και να προχωρούμε μπροστά»
 
Σημειώνεται ότι στη ξενάγηση στη μαρίνα Αγίας Νάπας παρέστησαν επίσης οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Σωτήρας και Δερύνειας, οι Κοινοτάρχες Λιοπετρίου, Αχερίτου, Φρενάρους, Αυγόρου και Δασάκι Άχνας, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ και φορέων τουριστικής ανάπτυξης της επαρχίας Αμμοχώστου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top