ΚΟΣΜΟΣ

Θα συντρίβει τα ξημερώματα το ρωσικό διαστημικό σκάφος αλλά κανείς δεν ξέρει που!

Θα συντρίβει τα ξημερώματα το ρωσικό διαστημικό σκάφος αλλά κανείς δεν ξέρει που!

Το μη επανδρωμένο ρωσικό διαστημικό σκάφος Progress που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συντριβεί στη Γη τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό που ακριβώς θα συντριβεί αλλά το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί από την τριβή της ατμόσφαιρας προτού φθάσει στη Γη.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι 10-40% της στερεάς μάζας του σκάφους θα επιβιώσει της τριβής και θα πέσει πιθανότητα σε κάποιο ωκεανό. Τα κομμάτια του αναμένεται να σκορπιστούν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Η πιθανότητα τα συντρίμμια να κτυπήσουν άνθρωπο είναι μια στις 10.000.

Το ανώτερο στέλεχος του κέντρου ελέγχου επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, Holger Krag, είπε ότι επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα ως προς την τοποθεσία συντριβής.

"Εξαρτάται από την ηλιακή δραστηριότητα," είπε Krag και πρόσθεσε ότι λίγες ώρες πριν την επανείσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.

"Προς το παρόν πρέπει να ζούμε με αυτές τις αβεβαιότητες», είπε.

Ανέφερε ότι καθώς η πορεία επανεισόδου είναι ανεξέλεγκτη το σκάφος θα μπορούσε να πέσει στη Γη πάνω από οποιοδήποτε σημείο της ξηράς ή θάλασσας μεταξύ περίπου 51 μοίρες βόρεια και 51 μοίρες νότια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι το διαστημικό σκάφος Progress  δεν κατάφερε να ενωθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το σκάφος, το οποίο έχει μήκος 7 μέτρα, εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν προκειμένου να ανεφοδιάσει τον ΔΔΣ, αλλά η επαφή μαζί του χάθηκε λίγες ώρες μετά.

Όπως αποδείχθηκε, το διαστημικό σκάφος υπέστη βλάβη και τέθηκε εκτός ελέγχου. Οι προσπάθειες να το ελέγξουν από τη Γη δεν καρποφόρησαν. Ταξιδεύει με ταχύτητα 16,000 μίλια την ώρα και περιστρέφεται 360 μοίρες κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Τόσο η Ρωσία όσο και η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνουν πως τα έξι μέλη του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν επαρκείς προμήθειες και δεν κινδυνεύουν. Ο ΔΔΣ θα ανεφοδιαστεί από αμερικανικό διαστημικό σκάφος στις 19 Ιουνίου. Από τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά στον σταθμό ζητήθηκε να κάνουν οικονομία στις προμήθειες τους.

 

Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Igor Komarov δήλωσε ότι το συνολικό κόστος της αποστολής ανέρχεται στα 50.7 εκατ. δολάρια Αμερικής. Το σκάφος μετέφερε προμήθειες για τους αστροναύτες βάρους τριών τόνων που περιλαμβάνουν φαγητό, νερό, καύσιμα κ.α.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top