ΥΓΕΙΑ

Σας «πεθαίνουν» τα δόντια σας όταν τρώτε παγωτό; Αυτός είναι ο ένοχος

Σας «πεθαίνουν» τα δόντια σας όταν τρώτε παγωτό; Αυτός είναι ο ένοχος

Την εξήγηση πίσω από τον πονόδοντο που μας αποτρέπει να φάμε ένα λαχταριστό παγωτό ή ένα πολύ κρύο αναψυκτικό ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Αλεξάντερ Ερλάνγκεν της Νυρεμβέργης, η οποία επιπροσθέτως υποδεικνύει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Science Advances, οι ερευνητές εντόπισαν τα κύτταρα και σήματα σε ευαίσθητα δόντια ανθρώπων και ποντικιών που, όταν εντοπίσουν την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προκαλούν πονόδοντο.

Συγκεκριμένα, ρόλο-κλειδί διαδραματίζει o αισθητήρας κρύου TRPC5, ο οποίος εντοπίζεται στους οδοντοβλάστες της οδοντίνης. Η οδοντίνη αποτελεί ένα ευαίσθητο στρώμα κάτω από το σμάλτο, στην οποία βρίσκονται οι μικροσκοπικοί αγωγοί που συνδέονται με τα νεύρα των δοντιών.

Σε περιπτώσεις χαλασμένων δοντιών ή ουλίτιδας οπότε η οδοντίνη εκτίθεται, ερεθίσματα όπως αυτά από πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες καθώς και από ουσίες επικοινωνούν απευθείας με τα νευρικά κύτταρα οδηγώντας στο αίσθημα οξέος πόνου.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Katharina Zimmermann, εξήγησε πως θεραπείες με οδοντόκρεμες, οδοντικά επιθέματα ή ειδικές τσίχλες για την εμπλοκή του αισθητήρα TRPC5 θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποτροπή της ανεπιθύμητης κατάστασης της στοματικής υγείας.

Το έλαιο γαρυφάλλου, χάρη στην ευγενόλη που περιέχει, θεωρείται ικανό να εμποδίσει την οδό του TRPC5 , αν και οι ειδικοί δεν προκρίνουν τη χρήση του όπως και άλλων γιατροσοφιών, καθώς δεν υποκαθιστούν το συχνό βούρτσισμα και τις υπηρεσίες του οδοντιάτρου.

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Damien Walmsley από τη Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία ( BDA), η προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο δεν είναι λύση του προβλήματος. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για τα ούλα και τα δόντια, σχολίασε και πρόσθεσε πως, μελλοντικά, αναστολείς του TRPC5 θα μπορούσαν να αποτελούν συστατικά σε οδοντόβουρτσες ή προϊόντα οδοντικής υγείας για την αποφυγή της ε ευαισθησίας των δοντιών.

Πώς να διασφαλίσετε την υγεία των δοντιών

Τα δόντια αρχίζουν να καταστρέφονται όταν το σμάλτο και η οδοντίνη φθείρονται από τα οξέα των σακχάρων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, σύμφωνα με τη Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου προκαλούν οδοντικές κοιλότητες.

Η νούμερο ένα κίνηση για μείωση του κινδύνου είναι η αποφυγή τέτοιων διατροφικών επιλογών.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top