ΔΙΕΘΝΗ

Οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη για να υπάρξει σταθερότητα, τόνισε ο Σ. Μισέλ

Οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη για να υπάρξει σταθερότητα, τόνισε ο Σ. Μισέλ

"Οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη χώρα", ενώ "ο σεβασμός της κατάπαυσης του πυρός και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας", ώστε να υπάρξει μια "σταθερή, ενωμένη, κυρίαρχη και ευημερούσα Λιβύη", επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον  Πρόεδρο του νέου Προεδρικού Συμβουλίου, τον Πρωθυπουργό της νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και τον Υπουργό Εξωτερικών, της χώρας.



Ο Σαρλ Μισέλ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφτηκε τη Λιβύη από τότε που η νέα ηγεσία ανέλαβε καθήκοντα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, "αυτή η επίσκεψη θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες από επισκέψεις άλλων αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ", κάτι το οποίο όπως είπε "δείχνει τη βαρύνουσα σημασίας των σχέσεων ΕΕ - Λιβύης".  Ο Πρόεδρος Μισέλ έστειλε από εκεί μερικά ισχυρά μηνύματα: "καταρχάς ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον λαό της Λιβύης και την ηγεσία του".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη να αυξήσει τη δέσμευσή της σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομική ανάκαμψη και η διακυβέρνηση, η παροχή υπηρεσιών, η σταθερότητα και η ασφάλεια με βάση το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και τη μετανάστευση".

"Ο Πρόεδρος Μισέλ συζήτησε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βοήθεια της ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη μετάβαση", ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι "υπάρχει μια προϋπόθεση για μια σταθερή, ενωμένη, κυρίαρχη και ευημερούσα Λιβύη: οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, ενώ ο σεβασμός της κατάπαυσης του πυρός και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας".

Τέλος, ο Πρόεδρος Μισέλ ανακοίνωσε ότι ο Πρέσβης της ΕΕ στη Λιβύη θα επιστρέψει μόνιμα στην Τρίπολη μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top