ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψήφισε η Βουλή: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Ψήφισε η Βουλή: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και δύο αποχές ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, που ρυθμίζει το ωράριο των γενικών καταστημάτων, επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας την Τετάρτη και το Σάββατο ώστε τις Κυριακές να μένουν κλειστά εκτός από τουριστικές περιοχές στις οποίες κατά τη θερινή περίοδο θα μένουν ανοικτά.

Οι Κανονισμοί ρύθμισης του ωραρίου με 31 ενστάσεις στην έγκριση, 18 (ΔΗΣΥ) υπέρ και δύο αποχές (Αντώνης Αντωνίου, Αθηνά Κυριακίδου) απορρίφθηκαν.

Η Ολομέλεια με 32 υπέρ, τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ (17) εναντίον και δύο αποχές τις οποίες τήρησαν ο Αντώνης Αντωνίου (ΔΗΚΟ) και Ανδρέας Θεμιστοκλέους (ΔΗΣΥ),
υπερψήφισε Νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο.

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία υπερψήφισε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τόσο επί της προτάσεως νόμου όσο και επί του νομοσχεδίου.

Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ περιέλαβαν στις περιοχές Αγία Νάπα, Πόλις Χρυσοχούς, Νέο Χωρίο Πάφου στις οποίες τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, και την εντός των τειχών Λευκωσία και την Πέγεια.

Με το νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλη τη διάρκεια του χρόνου τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά την Κυριακή, ενώ από Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο θα λειτουργούν μέχρι τις 20:00 τη χειμερινή περίοδο και μέχρι τις 21:00 τη θερινή περίοδο.

Στο νόμο που ψηφίστηκε ορίζεται ως χειμερινή περίοδος, η περίοδος από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και θερινή περίοδος από την 1ην Απριλίου μέχρι την 31ην Οκτωβρίου.

Τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών (souvenir shop) και τα καταστήματα πώλησης ειδών κυπριακής χειροτεχνίας, κυπριακής λαϊκής παράδοσης και κυπριακών εδεσμάτων εντάσσονται στα ειδικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν ολόχρονα από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, από τις 5.00 μέχρι τις 22.00.

Στο ωράριο των καταστημάτων στις προαναφερθείσες περιοχές για κάθε μέρα ρυθμίζεται από τις 5.00 μέχρι τις 23.00 καθημερινά και 7.30 με 23.00 τις Κυριακές, με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ περιελήφθησαν τα μίνι μάρκετ που δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά, τα χρυσοχοεία και αργυροχοεία.

Με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων στα καταστήματα, διαγράφηκε ο όρος των τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, δίνεται στους εργαζόμενους ένα ελεύθερο 24ωρο και ένα ελεύθερο πρωινό ή απόγευμα.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής παρευρίσκονταν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Εργασίας, που ανέμενε την κατάληξη της ψηφοφορίας, θα εξετάσει με τη Νομική Υπηρεσία τους ψηφισθέντες νόμους για πιθανά αντισυνταγματικά άρθρα.

Ο νόμοι που ψηφίστηκαν για να τεθούν σε εφαρμογή πρέπει να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την εξουσία ή να υπογράψει τους νόμους ή να τους αναπέμψει στη Βουλή ή να τους αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, για αντισυνταγματικότητα άρθρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

3000 εργαζόμενοι θα απολυθούν– 1200 μόνο από τον Όμιλο Σιακόλα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top