Ο αθλητισμός ανέκαθεν θεωρούταν μια υψηλή αξία, καθώς πρεσβεύει τα ήθη, τα ιδανικά και τα ιδεώδη του τόπου μας. Ανεπιφύλακτα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, ότι η πλειοψηφία των πολιτών, συνδέεται άμεσα με τον αθλητικό χώρο και επηρεάζεται από τις αποφάσεις και τακτικές στήριξης που προέρχονται από την πολιτεία. Εξ όσων γνωρίζουμε, μέσω του αθλητισμού προάγεται η παιδεία, ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η ανάπτυξη, ο τουρισμός και η οικονομία της εκάστοτε χώρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνονται προσπάθειες από τις αρμόδιες αρχές για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων αθλητών, εντούτοις, δεν μπορούν να θεωρηθούν αρκετές για την ιδεατή και την επιθυμητή επαγγελματική αποκατάσταση τους. Το έδαφος είναι πρόσφορο για τις κυβερνητικές αρχές και τις ομοσπονδίες, αφού οι Κύπριοι αθλητές παρελαύνουν με τεράστιες επιτυχίες και διακρίσεις, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, με την ενηλικίωση τους, τα θετικά αποτελέσματα μειώνονται δραματικά, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στήριξης, για να ακολουθήσουν επαγγελματικά τον αθλητισμό. Αναγκάζονται να αλλάξουν κατεύθυνση, ούτως ώστε να αποκατασταθούν επαγγελματικά σε ένα διαφορετικό χώρο. Οι αθλητές τη σήμερον ημέρα, παραμένουν παραμελημένοι και αδικημένοι ενώ θα έπρεπε να χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, μετά από χιλιάδες διακρίσεις σε κατώτερες ηλικιακά κατηγορίες. Με το πέρασμα του χρόνου, το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται συνήθεια και χιλιάδες ώρες προπόνησης, όνειρα, θυσίες, πόνος, πόθος, κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Μέσω της δικής μου εμπειρίας και ενασχόλησης με τον αθλητισμό, μπορώ να ομολογήσω ότι δικαίως υπάρχουν παράπονα από την αθλητική κοινότητα, καθώς η στήριξη που λαμβάνεται δεν είναι αρκετή. Είναι γνωστό, ότι αρκετοί αθλητές αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, για να μπορέσουν να έχουν ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης, καλύτερες συνθήκες και ανεπτυγμένες εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να εκπληρώσουν επιτυχώς τους στόχους τους. Η ποιότητα των προπονητών και αθλητών της χώρας μας είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά ο λόγος που οδηγούνται στην πόρτα εξόδου, είναι οι ερασιτεχνικές διαχειρίσεις και μη επαγγελματικές εγκαταστάσεις που διαθέτουμε. Οι αρμόδιοι οργανισμοί και ομοσπονδίες χρήζουν αναβάθμισης και αλληλοϋποστήριξης, για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του Κυπριακού αθλητισμού. Είναι καιρός να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να μην αφήσουμε τα λάθη του παρελθόντος να σταθούν καταπέλτης στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό.
Δεν νοείται εν έτη 2021, οι αθλητές να ταλανίζονται από την ανεπαρκή στήριξη των αρμόδιων αρχών και οργανισμών και να ψάχνουμε σε αδιεξόδους την λύση του προβλήματος. Ο αθλητισμός δεν αποτελεί ένα νεοσύστατο κομμάτι της χώρας μας, αλλά ένα κομμάτι που διαχρονικά γεμίζει με περηφάνια τους Κύπριους πολίτες, λόγω των πολλών διακρίσεων και επιτυχιών των αθλητών. Καμία δικαιολογία δεν θεωρείται ελαφρυντικό, στην αδικαιολόγητη και ανεξήγητη στασιμότητα της ανάπτυξης του αθλητισμού. Τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν και να βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή, μεταξύ κράτους και αρμόδιων οργανισμών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναθεώρηση των λειτουργιών διαχείρισης και των προγραμμάτων στήριξης και ανάπτυξης, αποτελούν επιτακτική ανάγκη ως προς την επίλυση των προβλημάτων. Πρέπει να αλλάξει άρδην η λειτουργία του οργανισμού αθλητισμού και των ομοσπονδιών ούτως ώστε να επιλυθούν τα όσα προβλήματα συναντώνται και στερούν την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να παρατεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Αρχικά, πρέπει να υιοθετηθεί νέο μοντέλο λειτουργίας από τον οργανισμό αθλητισμού, με αποτέλεσμα να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που πηγάζει από τις εκάστοτε ομοσπονδίες. Να ενισχυθούν με διάφορα μέτρα στήριξης, είτε οικονομικά είτε συμβουλευτικά για να μπορέσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στις ανάγκες των μελών τους. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα του Αθλητικού Σχολείου που εφαρμόστηκε με τεράστια επιτυχία στα σχολεία, θα μπορούσε να λειτουργήσει και στα πανεπιστήμια μέσω ειδικών προγραμμάτων, που θα στοχεύουν στο συνδυασμό της άρτιας εκπαιδευτικής και αθλητικής σταδιοδρομίας των αθλητών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ήταν ελκυστικό και ωφέλιμο προς τους αθλητές αφού θα τους δινόταν εναλλακτική επιλογή ή προτεραιότητα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να παραμείνουν στη γενέτειρα τους, για να συνδυάσουν εκπαίδευση και επαγγελματικό αθλητισμό. Μολαταύτα, το αίτημα για δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, πρέπει επειγόντως να βγει από τα ντουλαπάκια της λήθης και να τεθεί σε προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές, αφού θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του αθλητισμού. Τέτοιου είδους μεταρρύθμιση, θα συμβάλει άμεσα στον εκσυγχρονισμό και στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανάπτυξη του αθλητισμού, κάτι που θα φέρει θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να επισημάνουμε ότι ο αθλητισμός μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο κράτος και την πολιτεία, εφόσον γίνεται σωστή διαχείριση από τους αρμόδιους. Εξ όσων γνωρίζουμε, αρκετές χώρες βασίζονται στις αθλητικές διοργανώσεις, ως κύριο μέτρο στήριξης της οικονομίας και του τουρισμού της χώρας. Εμμέσως πλην σαφώς, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη και η επένδυση στον αθλητισμό, ισούται με ανάπτυξη της παιδείας, της οικονομίας και του τουρισμού. Πέραν τούτου, οι Κύπριοι αθλητές θα έχουν όλες τις βάσεις για επαγγελματική αποκατάσταση, αφού θα τροφοδοτούνται με τα απαραίτητα εφόδια – μέτρα στήριξης, για υλοποίηση των στόχων και των επιθυμιών τους. Πρόσθετα με τα υπόλοιπα, η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για αθλητές άλλων χωρών και να επιλέγουν την χώρα μας, ως σταθμό για την επαγγελματική τους ενασχόληση με τον αθλητισμό. Η ανάπτυξη στον αθλητισμό είναι απαραίτητη και κερδήθηκε από τους αθλητές, προπονητές, και συνεργάτες που συνέβαλαν στις χιλιάδες Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες επιτυχίες και διακρίσεις της χώρας μας, όλα αυτά τα χρόνια. Ευελπιστώ και προσβλέπω, πως σύντομα, οι αρμόδιοι θα πράξουν το καθήκον τους και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του αθλητισμού της Κύπρου.
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης
Πρόεδρος Συμβουλίου Premier Tennis Club -
Φοιτητής Αθλητικής Διοίκησης, Πανεπιστημίου Λευκωσίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανακαλούνται Mazda Demio λόγω αερόσακου Τakata - Ιδού οι αριθμοί εγγραφής των οχημάτων
• Θάνατος κοριτσιού: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού της 7χρονης - Συνεχίζονται οι εξετάσεις
• «Καμπάνα» σε 55χρονο: Βίαζε την ανήλικη αδελφότεκνη του - Βίωσε τραυματικές εμπειρίες το θύμα
• «Καταιγίδα» ΑΕΚ! Φιλοδώρησε με ΟΚΤΑΡΑ την ΠΑΕΕΚ και τσέκαρε εισιτήριο για τους «8»
• Κομισιόν: Η ΕΕ δεν έχει καμία επαφή με την οργάνωση HTS που ανέτρεψε τον Άσαντ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις