ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος: Δικαιολογημένη η αντίδραση Δένδια ενώπιον Τσαβούσογλου

Άντρος: Δικαιολογημένη η αντίδραση Δένδια ενώπιον Τσαβούσογλου

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται ως ο μάγκας του χωρκού».

 
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12% στην συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Τουρκία είναι γεγονός ότι κλιμακώνει την επιθετικότητα της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θεωρεί ότι είναι περιφερειακή υπερδύναμη, έχουν μια νοοτροπία του μάγκα του χωρκού και θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται σε όλους με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο», χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την αντίδραση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, «ανεξάρτητα αν ξεφεύγει από τα διπλωματικά πλαίσια».
 
Χαρακτηρίζοντας επίσης δικαιολογημένη την αντίδραση όσων διερωτώνται αν με αυτή την Τουρκία και τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει, μπορεί να γίνει συζήτηση για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε προβλήματα, αλλά διερωτήθηκε ποια είναι η άλλη επιλογή.
 
«Ποια είναι η άλλη επιλογή; Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό θα πάμε στην οριστική διχοτόμηση που σημαίνει ότι θα έχουμε την Τουρκία μόνιμα και δια παντός. ΘΑ έχουμε 180 χλμ σύνορα με την Τουρκία. Είναι αυτό που θέλουμε; Είναι αυτή την τύχη που επιφυλάσσουμε στην χώρα και στα παιδιά μας; Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μοιρολατρικά μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε λύση, η οποία να μας απαλλάσσει και από την κατοχή και από το δικαίωμα του οποιουδήποτε να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας», είπε.
 
Στήριξη στην κατάργηση του αναλογιστικού πέναλτι
Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει το αίτημα της ομάδας πρωτοβουλίας για κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην αυριανή πορεία.
 
Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι η επιβολή του πέναλτι δεν ήταν μια απόφαση που λήφθηκε από εμάς στην Κύπρο, ήταν κάτι που μας επιβλήθηκε από την Τρόικα μέσα σε εξαιρετικές δύσκολες συνθήκες για την κυπριακή οικονομία και τον κυπριακό λαό και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί, μπορεί να υπάρχει η κρίση της πανδημίας που θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία, αλλά αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι κάτι το παροδικό».
 
«Θεωρούμε λοιπόν ότι υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του 12% με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια έτσι ώστε να δικαιούνται πλήρη σύνταξη», είπε.
 
Λέγοντας ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες η Υπουργός Εργασίας είχε δηλώσει ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) φτάνει μέχρι το 2080, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως «δεν δεχόμαστε το επιχείρημα της κυβέρνησης ή κάποιων πολιτικών κομμάτων ότι θα κινδυνέψει το ΤΚΑ».
 
«Ως εκ τούτου τέτοια επιχειρήματα δεν μπορούν να ευσταθούν και βέβαια πολύ περισσότερο από τη στιγμή που επανεξετάζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου κάθε μερικά χρόνια και λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις, οι οποίες την εξασφαλίζουν», κατέληξε.
 
Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι αύριο αρχίζουν οι κινητοποιήσεις με τη μεγάλη διαδήλωση προς το προεδρικό μέγαρο και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα. «Είμαστε βέβαιοι ότι και με τη στήριξη του ΑΚΕΛ θα μπορέσουμε σύντομα να πείσουμε και να επιβάλουμε την ανάγκη έτσι ώστε να επανέλθει το δικαίωμα της σύνταξης», είπε.
 
Σε ερώτηση αν αυτό το αίτημα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ, ο κ. Κυρίτσης είπε πως «εμείς θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να αντέξει την επαναφορά του δικαιώματος συνταξιοδότησης στο 63ο έτος, όπως ήταν».
 
Λέγοντας ότι το όλο ζήτημα δεν μπαίνει «στη λογική του μπακάλικου όταν μιλάμε για αυτά τα ζητήματα»,  κ. Κυρίτσης είπε ότι υπάρχουν επαγγέλματα όπως οικοδόμοι, σιδεράδες και καλουμπτζήδες που εργάζονται 40 και 45 χρόνια και δεν μπορούν να εργαστούν πλέον στα 60 τους χρόνια, αλλά παίρνουν μειωμένη σύνταξη.
 
«Αυτή είναι η αδικία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Απ’  εκεί και πέρα τους αριθμούς όποτε υπήρξαν προβλήματα βιωσιμότητας, το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν και δημιουργικό και θετικό», είπε, προσθέτοντας ότι «οι εισφορές μας εδώ και αρκετά χρόνια κάθε πέντε χρόνια αυξάνονται, αλλά δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα βιωσιμότητας, όποια και να είναι και όποτε να εμφανιστούν, πρέπει να λύνονται αδικώντας κατάφωρα τους ασφαλισμένους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top