ΚΥΠΡΟΣ

Αυτοκινητιστική εκδήλωση για στήριξη των ΜμΕ επιχειρήσεων σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Αυτοκινητιστική εκδήλωση για στήριξη των ΜμΕ επιχειρήσεων σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Εκατό περίπου αυτοκίνητα, στα οποία τοποθετήθηκαν πανό και μαύρες κορδέλες, πραγματοποίησαν σήμερα πομπή στο Παραλίμνι, με στόχο τη στήριξη και τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά.

Τα αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στον χώρο στάθμευσης στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας και στον χώρο στάθμευσης της αίθουσας δεξιώσεων «Ζάππειον» και πορεύθηκαν προς τη λεωφόρο 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι, την οποία απέκλεισαν για μία περίπου ώρα.
 
Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Σταμάτης, Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ανέφερε ότι «στόχος της Επιτροπής Αγώνα Αγίας Νάπας – Πρωταρά, που δημιουργήθηκε εδώ και ένα χρόνο, είναι να ενεργεί με τρόπο ώστε να διασωθούν τα μικρομεσαία καταστήματα στις δύο τουριστικές περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».
 
Όπως πρόσθεσε  «ο αγώνας μας είναι αγώνας ολόκληρης της επαρχίας γιατί όλες οι οικογένειες που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία έχουν επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και όλα τα επαγγέλματα είναι συνδεδεμένα με τον τουρισμό».
 
Ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, είπε ότι «δεν είναι αρκετό από κανένα και όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως δεν αρκεί να έρχεται ο κάθε αρχηγός κόμματος ή πολιτικός στη περιοχή μας για να μας απαλύνουν τον πόνο».
 
 Ολοι, συνέχισε, «γνωρίζουν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι η πλέον πληγείσα περιοχή της Κύπρου» και κάλεσε όλους να σκεφτούν τι γίνεται σε περίπτωση που δεν πάρουν στο τέλος του μήνα ένα μισθό στο σπίτι τους.
 
«Εμείς, όχι μόνο δεν παίρνουμε μισθό στο σπίτι μας, αλλά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων περιμένουν να μας πάρουν τις επιχειρήσεις μας, αφού δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τα ενοίκια μας και είμαστε προ των πυλών για έξωση. Παρακαλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής να ακούσουν την αγωνία μας ότι θέλουμε εφάπαξ και άμεση στήριξη», πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, η Μαρία Χατζηχρήστου εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, είπε πως «εδώ και ένα χρόνο επαναλαμβάνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ωστόσο κανένας Υπουργός δεν ήρθε να μας δει μέχρι τώρα».
Συνεχίζοντας, είπε, «ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, να έρθει κάτω να δει την κατάσταση που επικρατεί, αφού αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και κλείνουν συνεχώς».
 
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα ενοίκια αλλά ούτε και για να φάμε» και διερωτήθηκε «ποιος θα δώσει εργασία στους εργαζόμενους και πώς θα ζήσουν, σε περίπτωση που όλες οι επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και Πρωταρά κλείσουν».  
 
Από την πλευρά του ο Νίκος Στυλιανού, εκπρόσωπος της ΑΝΕΜΟΤΟ, των αυτοκινήτων ενοικιάσεων  είπε πως «από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισπράξει ούτε και ένα ευρώ. Εχουμε πάρει μια βοήθεια ύψους 1.200 ευρώ και εάν οι κυβερνώντες θεωρούν ότι με αυτό το ποσό θα ζήσουμε τις οικογένειες μας και θα ανοίξουμε τα καταστήματα μας, τότε να έρθουν να μας βοηθήσουν γιατί είμαστε αγανακτισμένοι».
 
Πρόσθεσε ότι η σημερινή εκδήλωση «είναι η αρχή και σε περίπτωση που δεν μας βοηθήσουν θα λάβουμε πιο δυναμικά μέτρα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν έχει άλλη παράταση».
 
Ο Ευάγγελος Κυριάκου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων Αγίας Νάπας – Πρωταρά είπε πως «αυτό που ζητούμε από το κράτος και τις τοπικές Αρχές είναι και οικονομική στήριξη και στήριξη για να υπάρχουν οι εταιρείες μας. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να ισχύουν και για μας η Νομοθεσία για τον περί προστασίας της παραλίας Νόμος».
 
Εξάλλου, ο Λευτέρης Καυκαλιάς, εκπρόσωπος των Καταστηματαρχών του Πρωταρά ανέφερε ότι «σήμερα αυτή η περιοχή έπρεπε να λειτουργεί υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης. Για 19 μήνες τώρα πολλοί από εμάς δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ είσπραξη, ενώ για τα ενοίκια είμαστε στο έλεος της καλής θέλησης των ιδιοκτητών των καταστημάτων μας, τους οποίους ευγνωμονούμε που μας χαρίζουν ορισμένα ενοίκια».
 
Πρέπει, συνέχισε, «οι πολιτικοί να βρουν τον τρόπο να ρυθμιστούν τα ενοίκια πριν κλείσουν όλα τα καταστήματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».
 
Ο Πέτρος Ασσιας, εκπρόσωπος του ΣΙΚΑ Αμμοχώστου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα του δανεισμού από τις τράπεζες στους επιχειρηματίες, χαρακτηρίζοντας το ως «κοροϊδία», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «εμείς θα αποπληρώσουμε σίγουρα αυτό που θα πάρουμε από τις Τράπεζες».
 
Αυτό, «είναι εξαπάτηση αυτό και όχι βοήθεια», είπε και σημείωσε πως «τα λεφτά του Ταμείου Στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπρεπε με άλλο τρόπο να φτάσουν στους παθόντες και όχι με τον τρόπο, που παρουσιάστηκε με τον δανεισμό».
 
Εξάλλου, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης εξέφρασε «την αμέριστη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας προς τους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Δεν είναι λόγια και δεν είναι υπερβολές η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται».
 
Καλούμε, συνέχισε, το κράτος, την εκτελεστική εξουσία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για καταλυτική παρέμβαση, ούτως ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
 
«Ο αγώνας που διεξάγουν εδώ και ένα χρόνο οι επιχειρηματίες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά δεν θα σταματήσει ποτέ», είπε και απηύθυνε «έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δει το ζήτημα ως επείγον γιατί αυτές οι επιχειρήσεις στήριξαν τον τουρισμό, που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει και το κράτος θα πρέπει να συμβάλει για τη σωτηρία και την επιβίωση τους».
 
Στην εκδήλωση διαβάστηκε ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Επιτροπή Αγώνα Αγίας Νάπας - Πρωτάρα καταγγέλλει, ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και παρά τις προειδοποιήσεις και εκκλήσεις της, η τουριστική βιομηχανία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις αμιγώς τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, αφέθηκαν στην τύχη τους, έρμαιο της πανδημίας και των πρωτοφανών οικονομικών συνεπειών».
 
Προστίθεται πως «τα προγράμματα που το κράτος υιοθέτησε για τη στήριξη  των επιχειρήσεων της περιοχής, αποδείχθηκαν εντελώς ανεπαρκή για να τις κρατήσουν ζωντανές. Ζητούμε από το κράτος να ενεργήσει, ώστε οι αμιγώς τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά να σωθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν», ενώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική οικονομική στήριξη.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Έπιασε «λαβράκι» η ΥΚΑΝ: Ανέκοψαν 18χρονο για έλεγχο στη Μέσα Γειτονιά και βρήκαν στην κατοχή του ναρκωτικά και χρήματα

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top