ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν μια μεγάλη ευκαιρία για λύση

Κασουλίδης: Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν μια μεγάλη ευκαιρία για λύση

Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων μας ενθαρρύνει στο θέμα της λύσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί έχουν μια μεγάλη ευκαιρία ενώπιόν τους για να βρουν λύση.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί οι Τ/κ έδωσαν ένα σημαντικό μήνυμα. "Πιστεύω ότι οι Τ/κ εξέλεξαν τον Μουσταφά Ακιντζί για δύο λόγους. Πρώτον, για να δώσουν το μήνυμα της ενωμένης Κύπρου και της ειρήνης. Δεύτερον και πιο σημαντικό για να δώσουν το μήνυμα ότι "είμαστε Κύπριοι". Αυτά τα μηνύματα τα πήραμε πολύ καθαρά και θέλω να πω ότι θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Και η δική μας ευχή είναι η επανένωση του νησιού", τόνισε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ακιντζί θέλει λύση, προσθέτοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Ακιντζί θα βρουν λύση. "Οποιοδήποτε άλλο σενάριο το απορρίπτω. Έχουν μια μεγάλη ευκαιρία", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι Ε/κ πρέπει να κάνουν βήμα, ανέφερε ότι "το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατηγορείς την απέναντι πλευρά. Το να συζητάς ποιος έκανε τι και ποιος ήταν πιο γρήγορος, για μένα δεν έχει καμιά διαφορά από τα παιδιά που παίζουν τα παιχνίδια τους".

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ακιντζί ότι "Και οι Ε/κ πέρασαν πίκρες" ανέφερε: "Μπορώ να πω ότι μοιράζομαι τον πόνο των Τ/κ χωρίς να διστάζω. Αυτό το πρόβλημα ήταν αιτία για να υποφέρουν όλοι οι Κύπριοι. Η διαμάχη που συνεχίστηκε από το 1963 ήταν αιτία για να υποφέρουν όλοι οι Κύπριοι το 1974. Οι άνθρωποι έχασαν τους δικούς τους, τις περιουσίες τους, την ευημερία τους. Οι Τ/κ από το 1963 μέχρι το 1974 υπέφεραν πολύ. Και οι Ε/κ υπέφεραν πολύ από το 1974 και μετά. Τώρα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για να μην υποφέρουν και οι επόμενες γενιές εξαιτίας του ιδίου προβλήματος".

Ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία λέγοντας ότι "η Τουρκία η οποία είναι γείτονάς μας είναι πολύ σημαντική χώρα". Πρόσθεσε ότι για να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της πρέπει πρώτα να λύσει το Κυπριακό. "Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με τους Κυπρίους και πιστεύουμε ότι το νησί ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. Ασφαλώς μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις αν υπάρξει λύση και ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει από το νησί. Το Κυπριακό θα λυθεί με τους Τ/κ. Μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία αν λυθεί το Κυπριακό όπως έγιναν η Γαλλία και η Γερμανία έπειτα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για μένα είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Αν λυθεί το Κυπριακό θα έχουν φιλικές σχέσεις", σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Για τα ΜΟΕ, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι είναι δυνατόν να ανοίξουν τα Βαρώσια, το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου. "Το Βαρώσι πρέπει να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Τα Βαρώσια υπό τουρκική διοίκηση δεν μπορεί να είναι σημείο αρχής", ανέφερε. Για το αεροδρόμιο Ερτζάν, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχουν λύσεις τις οποίες εισηγείται ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας. "Με τις πτήσεις μου στις Βρυξέλλες έχω πρόβλημα. Γιατί να μην πετώ μέσω του Ερτζάν έπειτα που θα διασφαλιστεί η νομιμοποίηση των πτήσεων. Από ότι κατάλαβα από εκεί είναι πιο γρήγορη η μετακίνηση", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top