ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοήμερη Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για το κυπριακό

Ολοήμερη Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για το κυπριακό

Πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο (Αίθουσα «Jean Monnet») ειδική ολοήμερη Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό.

Η ΚΕ θα ενημερωθεί από τον ε/κ διαπραγματευτή για τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών για τις επισκέψεις στην Άγκυρα στη βάση των χιαστί επισκέψεων και τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε τη ανάγκη νέας στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει τις δικοινοτικές συνομιλίες για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και διεθνή διάσκεψη για την διεθνή πτυχή του προβλήματος, επικαλούμενος τις εξελίξεις στο Κυπριακό με ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπο Πίττα, ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως στη διάσκεψη αυτή θα μπορούσαν να συμμετέχουν η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, ΚΔ, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ αλλά και η τ/κ κοινότητα στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν θα συζητείτο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, η κατοχή, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η κατάργηση των αναχρονιστικών επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων τρίτων χωρών, καθώς επίσης και το θέμα του εποικισμού.

«Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να φέρουμε την Τουρκία στο προσκήνιο να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουμε συνθήκες αποδέσμευσης των ηγέτη των Τ/κ από την ασφυκτική πίεση που θα δεχθεί από την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν με προφανή στόχο την προώθηση και την εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα της μεταφοράς σε τουρκική ιδιοκτησία περιοχών, είτε στην κατεχόμενη είτε στην ελεύθερη Κύπρο μέσω της παράνομης επιτροπής αποζημιώσεων και διαμέσου του κινδύνου που υπάρχει από την πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού που εκπροσωπούν άμεσα ή έμμεσα τουρκικά συμφέροντα.

«Για αυτό ακριβώς το λόγο», πρόσθεσε, «θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η σύσταση φορέα προστασίας των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, να κηρυχθούν ως παράνομες όλες οι πράξεις οι οποίες έγιναν από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, να μελετήσει σοβαρά η κυπριακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο προσφυγής σε διάφορα διεθνή σώματα για να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ και τέλος να αποτραπεί με οποιοδήποτε τρόπο η πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε επενδυτικές εταιρείες».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Το πρόγραμμα της συνεδρίας, η οποία θα είναι ανοιχτή στα Μέσα Ενημέρωσης και θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΕΔΕΚ www.edek.org.cy, έχει ως εξής:

Α’ ΜΕΡΟΣ

• Εισαγωγή από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Χρυσό Τουλούπη

• Ενημέρωση από τον Διαπραγματευτή της κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες Ανδρέα Μαυρογιάννη

• Εισήγηση με θέμα «Το Κυπριακό και ο Διεθνής Παράγοντας» από τον Πολιτικό Επιστήμονα και Διεθνολόγο, επισκέπτη Λέκτορα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλη Κοντό 

• Εισήγηση με θέμα «Εισαγωγή σε ζητήματα Πολιτειολογίας» από τον νομικό και Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου

Β’ ΜΕΡΟΣ

• Ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για το Κυπριακό

• Συζήτηση και κατάθεση εισηγήσεων από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top