Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος: Κύριος στόχος στην πενταμερή η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Άντρος: Κύριος στόχος στην πενταμερή η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Κύριος στόχος της πενταμερούς πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο, είπε το Σάββατο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ δήλωσε ότι οι αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανέβασαν την ανησυχία του στο κόκκινο.


Κυπριακό

Σε δήλωση του είπε ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γενικές αρχές που θα διέπουν την εισηγητική του ομιλία στην πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη  δεν μπορεί να εκφέρει άποψη το κόμμα του, καθώς για να μπορούσε να διατυπώσει συγκεκριμένη άποψη θα έπρεπε να είχε την ομιλία του και ως εκ τούτου «δεν μπορούσαμε να πούμε οτιδήποτε το συγκεκριμένο». Συνεχίζοντας  ο κ. Κυπριανού είπε πως αναφέραμε τους στόχους που κατά την άποψη μας θα πρέπει να καθορίσει η ε/κ πλευρά μεταβαίνοντας στη Γενεύη.
 
Είπε ακολούθως πως ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι κυρίως σε αυτόν το στόχο θα πρέπει να στοχεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως δηλαδή θα διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό με στόχο να φτάσουμε στην ποθούμενη λύση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο δεύτερος στόχος, αν δεν καταστεί εφικτός ο πρώτος, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ότι οι ευθύνες για το τυχόν ναυάγιο να βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο την τουρκική πλευρά, επειδή μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας στη συνέχεια. Αλίμονο αν επιρριφθούν και στη δική μας πλευρά ευθύνες για ναυάγιο που πιθανόν να προκύψει, συνέχισε αναφέροντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι η Τουρκία να προχωρά ανενόχλητη με νέες προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, ενδεχομένως και αλλού, με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι τεράστια και να σκοτωθεί η κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της πατρίδας μας.
 
Ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη καλή επιτυχία και δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη με στόχο να συμβάλει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα αξιοποιήσει την εκεί παρουσία του ή όχι. Είπε τέλος πως θα κρίνουμε τα πάντα από το αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει από τη συνάντηση στη Γενεύη.
 
Πανδημία
 
«Πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας» διαπίστωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η ανησυχία του είναι στο κόκκινο, καθώς «η Κύπρος βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις προσβολές από τον ιό».
 
Είναι προφανές από τα αποτελέσματα άλλων χωρών, ότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος θα προκύψει με τους εμβολιασμούς, συνέχισε και έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, που όπως είπε κατάφερε από χώρα που είχε τα χειρότερα αποτελέσματα, με τους εμβολιασμούς να ξεφεύγει από την πανδημία. Κάτι ανάλογο έγινε και στο Ισραήλ, το οποίο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει εμβολιάσει τον απαραίτητο αριθμό του πληθυσμού και έχει εγκαταλείψει τα όποια περιοριστικά μέτρα, ανέφερε.
 
Επειδή η Κυβέρνηση υπαινίσσεται ότι είναι στενά τα περιθώρια λόγω ΕΕ, είπε πως επισημαίνει ότι χώρες όπως η Δανία και η Μάλτα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την Κύπρο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και πρόσθεσε πως μετά από τέσσερις μήνες εμβολιασμών ο Υπουργός Υγείας χθες, Παρασκευή είπε ότι εμβολιάστηκε με πλήρη δόση εμβολίου μόνο το 8% του κυπριακού πληθυσμού «και την ίδια στιγμή λένε ότι σε δύο μήνες θα φθάσουν στο απαραίτητο ποσοστό πληθυσμού που οδηγεί στην ανοσία της αγέλης». Διερωτήθηκε ακόμη πως θα γίνει κατορθωτό, αν σε τέσσερις μήνες το ποσοστό είναι 8%, αυτό σε δύο μήνες να φτάσει το 60%-70%.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία και για τις «αντιφάσεις» στις διάφορες αποφάσεις, όπως είπε, διατυπώνοντας τη θέση ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές και δεν στηρίζονται στη βάση των υποδείξεων των επιστημόνων». Παρατήρησε ότι το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε επιχειρηματολογία γιατί δεν πρόκειται να μπούμε σε lockdown και το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το ακριβώς αντίθετο.
 
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μετά από τις πιέσεις της Εκκλησίας μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν τις αποφάσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως θεωρεί απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα των πιστών να μπορέσουν να εκκλησιαστούν αυτές τις μέρες τηρώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Πρόσθεσε πως κατ΄αναλογία οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα, τα θέατρα και άλλοι πολιτιστικοί χώροι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης.
 
Κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περισσότερη αποφασιστικότητα τα ζητήματα των εμβολιασμών και της εφαρμογής των πρωτοκόλλων με αυστηρή επιτήρηση, καθώς έτσι θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση και όχι με αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top