ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο νέος Καθεδρικός της Αρχιεπισκοπής Κύπρου άνοιξε το Σάββατο τις πόρτες του

Ο νέος Καθεδρικός της Αρχιεπισκοπής Κύπρου άνοιξε το Σάββατο τις πόρτες του

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επ’ ονόματι τού Ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.

 
Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, ο περίβλεπτος νέος Καθεδρικός Ναός τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο τής ροτόντα, αφού ο μεγάλος σε έκταση τρούλος, ο οποίος πολύ σύντομα θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση τού Παντοκράτορος Κυρίου, ελκύει το βλέμμα αλλά και την κίνηση τής καρδίας των προσερχομένων, από οποιαδήποτε είσοδο κι αν εισέλθουν.
 
Τα θυρανοίξια τελέστηκαν το απόγευμα τού Σαββάτου τού Λαζάρου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στην παρουσία των Επισκόπων και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, του πρέσβη τής Ελλάδος στην Κύπρο Θεοχάρη Λαλάκου, εκπροσώπου τού Δήμου Λευκωσίας, πολλών εκ των δωρητών τού ναού καθώς και πλήθους πιστών.
 
Κατά την ακολουθία των θυρανοιξίων, μετά τον αγιασμό, μυρώθηκαν το Ιερόν Ευαγγέλιον, το αρτοφόριον, τα δισκοπότηρα ενώ επί τής Αγίας Τραπέζης τοποθετήθηκε αντιμήνσιο το οποίο είναι ενισχυμένο με άγια λείψανα.  
 
Με το πέρας των θυρανοιξίων ακολούθησε ο Εσπερινός τής Κυριακής των Βαΐων, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπαραστατούμενος από τους τρεις επισκόπους τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής και κληρικούς.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με Αρχιεπισκοπή, η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό ναό τής Λευκωσίας τελέστηκε σήμερα Κυριακή των Βαΐων.
 
Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, συλλειτουργούντων των επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου καθώς και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.  
 
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε τον θείο λόγο και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανέγνωσε το Ευαγγέλιο τού Όρθρου της ημέρας και στο σημείο όπου ο Ευαγγελιστής αναφέρει την υποδοχή του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα, το εκκλησίασμα έστρωνε φύλλα ελιάς στο έδαφος.
 
Αναγνώστηκε η ευχή των Βαΐων, τα οποία μοιράστηκαν ως ευλογία στους πιστούς.
 
Στην απόλυση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε σε όλους «να έχουμε μία ευλογημένη αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε την τριήμερη Ανάσταση τού Σωτήρος μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top