ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Άμεση ανάγκη για το μεταναστευτικό

Ομήρου: Άμεση ανάγκη για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη άμεσου συντονισμού των προσπαθειών, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια ζωών στη θάλασσα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε παρέμβασή του στη Δεύτερη Σύνοδο Προέδρων των Κοινοβουλίων-μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ), που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.

Τη Σύνοδο απασχόλησε το ζήτημα της μετανάστευσης, του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι η πραγματική πρόκληση έγκειται στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας.

«Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, η Ένωση για τη Μεσόγειο, ως βήμα ανταλλαγών και διαλόγου επί ίσοις όροις μεταξύ της ΕΕ και των μεσογειακών εταίρων της, μπορεί και οφείλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη εμπλοκής του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά οφέλη της μετανάστευσης, τα οποία μπορούν να τύχουν πολλαπλής αξιοποίησης, μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Η Κύπρος, ως χώρα που υποφέρει ακόμα από τις αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής και του εκτοπισμού, είναι έτοιμη να συμβάλει, με όποιο τρόπο μπορεί, στην αντιμετώπιση αυτής της υπό εξέλιξη ανθρωπιστικής κρίσης, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Με το πέρας της Συνόδου, οι συμμετέχοντες ενέκριναν ομόφωνα Κοινή Δήλωση δέκα σημείων, με την οποία καλούνται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις των μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο, να αναλάβουν άμεσα δράση για αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, στη βάση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των μεταναστών και θα λαμβάνει υπόψη τη σύνθετη φύση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, ζητείται η ενίσχυση των κρατών που δέχονται πρόσφυγες από τη Συρία και η δημιουργία δομών, που θα επιτρέψουν σταδιακά την επανεγκατάσταση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε σειρά επαφών με Προέδρους Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό. Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Κροατίας, καθώς και με τις Αντιπροέδρους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου.

Στις επαφές του, ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, προκειμένου να υπάρξει προοπτική στις επικείμενες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης, 13 Μαΐου 2015.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμο, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία εξέθεσε τα αίτια θανάτου κατά τη διάρκεια τρίωρης διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top