Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ο Υπουργός Γεωργίας τέλεσε τα εγκαίνια της τοπικής αγοράς παραγωγών Λάρνακας

16.05.2021
14:36
Κοινωνία

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, τέλεσε τα εγκαίνια της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας, στον υπαίθριο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, στον Άγιο Θεόδωρο.


Στον χαιρετισμό του ο κ. Καδής εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του, που βρίσκεται στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας για να τελέσει τα εγκαίνια της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας και συνεχάρη θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν την τοπική αυτή αγορά, αξιοποιώντας το Μέτρο «Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Το έργο, είπε, ολοκληρώθηκε μέσα σε 15 μόλις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από τον Σύλλογο και θεωρείται πολύ σημαντικό για την περιοχή, αφού στηρίζει τους παραγωγούς από τη μια και από την άλλη δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να αγοράζει φρέσκα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα, απευθείας από τον παραγωγό. Μάλιστα, η απόφαση του Συλλόγου, ανέφερε ο κ. Καδής για μια τοπική αγορά «ελεύθερη από πλαστικά», συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, αφού εδώ οι καταναλωτές, για τη μεταφορά των προϊόντων που αγοράζουν, χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιούμενες και όχι πλαστικές τσάντες.

Έργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, συμβάλλουν στην ενίσχυση των πολιτικών της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για συνεχή στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας, για περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της υπαίθρου και για προώθηση των ποιοτικών κυπριακών αγροτικών προϊόντων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ανάμεσα σε άλλα και μέσα από συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα, έχουμε ήδη προωθήσει τρία νομοσχέδια, ανέφερε, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ψήφισης και εφαρμογής τους. Το πρώτο, αφορά την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, με το οποίο οποιεσδήποτε πρακτικές εφαρμόζονται από εμπόρους ή μεσάζοντες, εις βάρος του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή, θα εντοπίζονται και θα διώκονται πλέον ποινικά. Το δεύτερο, αφορά τη διαδικασία απονομής Κυπριακού Σήματος στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, έτσι ώστε αυτά να αναγνωρίζονται εύκολα από τον καταναλωτή και να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το τρίτο νομοσχέδιο, αφορά τις ίδιες τις Λαϊκές Αγορές, αφού η αναθεώρηση του σχετικού νόμου θα επιτρέπει πλέον αποκλειστική δραστηριοποίηση αγροτών/παραγωγών σε αυτές, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να ενισχύσουν το εισόδημά τους και προσφέροντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα σε ελκυστικότερες τιμές, απευθείας από τον παραγωγό.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου υλοποιείται το παρόν έργο, αποτελεί το κύριο έργο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας και τόνισε πως μέσω των μέτρων και των δράσεων του Προγράμματος, έχουν αξιοποιηθεί από αγρότες και άλλους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα 243 εκατομμύρια ευρώ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-20, ενώ για τη διετή μεταβατική περίοδο 2021-22 θα αξιοποιηθούν άλλα 97 εκατομμύρια ευρώ. Στο επερχόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας και έγκρισης του και θα έχει ισχύ μέχρι το 2027, δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην συμπερίληψη μέτρων που προάγουν την ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου, με την παράλληλη προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και των απευθείας πωλήσεων. Το νέο Πρόγραμμα, θα δίνει επίσης μεγάλη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και στη χρήση νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Η λειτουργία της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας, αποτελεί παράδειγμα αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών φορέων, για προώθηση της ευημερίας των κατοίκων της υπαίθρου ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας και τόνισε πως η συνεργασία αυτή, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα που βλέπουμε εδώ σήμερα.

Στον χώρο της αγοράς έγινε επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών («Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» και «Τερτζιελλούθκια») από μέλη του Συλλόγου και επιδείξεις μαγειρικής τέχνης με τη δημοσιογράφο - μαγείρισσα Χρύσω Λέφου. Παράλληλα, στον χώρο του Συλλόγου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Φως & Γράφω» μετά από σεμινάρια φωτογραφίας τα οποία διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

 Η Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας είναι μια υπαίθρια γεμάτη προϊόντα που καλλιεργούνται, εκτρέφονται και πωλούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς.  Λαχανικά και  φρούτα από τους γεωργούς, κυπριακά κοτόπουλα από τους κτηνοτρόφους, προϊόντα των μελισσοκόμων, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, βότανα, τσάγια και αιθέρια έλαια από τα χέρια των ίδιων των γεωργών. Η Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας λειτουργεί κάθε Κυριακή από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. στον εξωτερικό χώρο του οικήματος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, στον Άγιο Θεόδωρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ