ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Η άνοδος του ΕΛΑΜ στις εκλογές η αφορμή που έψαχνε - Όσα είπε για τον θαυμασμό των Κυπρίων στην Ελλάδα, και την ΕΟΚΑ

Τατάρ: Η άνοδος του ΕΛΑΜ στις εκλογές η αφορμή που έψαχνε - Όσα είπε για τον θαυμασμό των Κυπρίων στην Ελλάδα, και την ΕΟΚΑ

Το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών στην Δημοκρατία και η αύξηση των ποσοστών του ρατσιστικού, όπως ανέφερε, ΕΛΑΜ επιβεβαίωσαν την δική του θέση ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.


Ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με το ΓΤΠ, σχολίασε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στα κατεχόμενα υποστηρίζοντας ότι οι εθνικιστικές ακραίες απόψεις παρουσιάζουν αύξηση στην ε/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στο νησί

«Το ΕΛΑΜ και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν την άποψη του ενιαίου κράτους στο σύνολο της Κύπρου. Βλέπουμε ότι ανεβαίνει μια νοοτροπία που δεν θεωρεί ότι η οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ακόμα και το δικαίωμα της μειονότητας. Το πιο τρομακτικό είναι ότι το ΕΛΑΜ παίρνει τις ψήφους του από τη νεολαία. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται ο εξτρεμιστικός εθνικισμός, ο θαυμασμός για την Ελλάδα, η άποψη ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο θαυμασμός προς την ΕΟΚΑ».

Ο κ. Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι με παρέμβαση της ΕΕ έγινε πιο ήπιο το ελληνοκυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν και ότι «η επίδραση των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών ρευμάτων αυξάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», στο οποίο «επιχειρείται να εγκατασταθεί στο υποσυνείδητο των παιδιών ο ελληνικός εθνικισμός και η ελληνική σημαία» και ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα.

«Στους αγώνες των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων πάντα υπάρχει η ελληνική σημαία. Φαίνεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων έναντι στο ΕΛΑΜ. Επομένως, παρακολουθώ με ανησυχία αυτή την κατάσταση. Βλέπω πόσο ρεαλιστικό και κατάλληλο στις πραγματικότητες της Κύπρου είναι το νέο μας όραμα στη βάση των δύο κρατών που στηρίζονται στην κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο», είπε.

Υπάρχουν κόμματα στις δύο πλευρές που πιστεύουν στην ομοσπονδία και δεν υποστηρίζουν την «λύση δύο κρατών», είπε ο κ. Τατάρ σημειώνοντας ότι υπήρξε πτώση στα ποσοστά του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι αριστερό κόμμα και υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

Η πολιτική στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες, είπε προσθέτοντας ότι οι Έλληνες εθνικιστές υποστηρίζουν να φύγει η Τουρκία από το νησί, Τουρκία και ψευδοκράτος να εγκαταλείψουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και πως όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο ανήκουν στους Ελληνοκύπριους και πρέπει να αυξηθεί η επιρροή της ΕΕ στο νησί.

«Αυτή την στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλοι συνομιλητές μας βρίσκονται σε αναζήτηση για το κατά πόσον υπάρχει μια νέα βάση μετά από την άτυπη διάσκεψη 5+1 στην Γενεύη. Και εκείνοι θα δουν σίγουρα πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η υπόθεση. Βλέπω ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα αυτό που λέμε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μια συμφωνία στην ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Διότι δεν λαμβάνεται αποτέλεσμα με το να κάνεις μια συμφωνία με το ζόρι. Και η συμφωνία το 1960 δεν διήρκεσε καν τρία χρόνια. Αν τώρα βάλουν ξανά επί τάπητος μιαν συμφωνία με το ζόρι στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε ποτέ, αλλά ας υποθέσουμε ότι γίνεται, θα ξεσπάσει αμέσως σύγκρουση με αυτή την νοοτροπία που υπάρχει απέναντί μας. Είναι ένας σωστός δρόμος το μοντέλο λύσης δύο κρατών που υπερασπίζομαι. Και η Τουρκία το στηρίζει αυτό, θα πάμε μέχρι τέλους μαζί».

Αναφερόμενος στα ποσοστά του ΔΗΣΥ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το κεντροδεξιό – όπως ανέφερε – αυτό κόμμα που είχε 18 έδρες ολοκλήρωσε τις εκλογές στην πρώτη θέση με 27,77%, χάνοντας ωστόσο ένα ποσοστό της τάξης του 2,9% σε σύγκριση με το 2016. Ανέφερε ότι απώλειες της τάξης του 3,3% είχε και το ΑΚΕΛ, ενώ και το ΔΗΚΟ έχασε 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Σε αντίθεση με τα πιο πάνω κόμματα, κατέληξε, το γνωστό για τις εκδηλώσεις του κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ΕΛΑΜ αύξησε κατά 83% τις ψήφους του και από το 3,71% ανήλθε στο 6,78%.

ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top