Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΥΠΕΞ: Χρειαζόμαστε ενότητα για τερματισμό κατοχής και επανένωση

10.06.2021
16:31
Πολιτική

Για να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, να είμαστε ενωμένοι, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.


Σε ομιλία του την Κυριακή στο Εθνικό Μνημόσυνο του Ήρωα Μιχάλη Ολύμπιου, η οποία απεστάλη σήμερα από το Σωματείο Μιχαήλ Ολύμπιος, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σε τούτες τις ομολογουμένως δύσκολες ώρες, εκείνο που απαιτείται, ως δικαίωση των αγώνων του Μιχάλη και όλων των ηρώων και αγωνιστών τούτου του τόπου και ως απαίτηση της ιστορίας, είναι σύνεση, ομοψυχία και αποφασιστικότητα».

Μόνο έτσι, συνέχισε, μπορούμε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις πολυεπίπεδες προκλήσεις των καιρών και να αγωνιστούμε, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου μας.
 
«Τιμώντας με την παρουσία μας εδώ τον Μιχάλη Ολύμπιο, αλλά και όλους τους αγωνιστές των εκάστοτε αγώνων του λαού μας, καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα για να πορευτούμε στο μέλλον. Αναλογιζόμαστε την πορεία του κυπριακού ελληνισμού και με σύνεση και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, τη διαφύλαξη της εθνικής μας αξιοπρέπειας και την υπεράσπιση των απαράγραπτων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του που για τόσα χρόνια τώρα καταπατούνται από τον Αττίλα», ανέφερε.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές, για να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον, επιβάλλεται, ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε, να είμαστε ενωμένοι.

«Οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς. Να αναγνωρίσουμε πως όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό αυτής της πατρίδας. Εξάλλου κανείς δεν επιθυμεί ή δεν θα πρέπει να επιθυμεί περισσότερο από μας, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε.
 
Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πράττοντας πάντοτε αυτό που μας υπαγορεύει το καθήκον, και παρά τις δυσκολίες, τις προσκλήσεις και την απογοήτευση, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης που θα δημιουργεί προοπτικές και θα διασφαλίζει στον κάθε ένα των πολιτών να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, μέσα από την οποία θα διασφαλίζεται η λειτουργία ενός κράτους με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών του», τόνισε.
              
Είπε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας και εξέφρασε την ελπίδα   ότι η εν εξελίξει προσπάθεια θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, αξιοποιώντας το κεκτημένο της μέχρι σήμερα διαδικασίας, και οδηγώντας σε επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στον  Μιχάλη Ολύμπιο είπε ότι «είναι ένας αγωνιστής-παράδειγμα για όλους μας, για τις σημερινές γενιές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η προσφορά του στον Αγώνα πήγαζε μόνο από το αίσθημα χρέους και περηφάνιας για την πατρίδα, χωρίς ουδέποτε να επιδιώξει τη φήμη και τις "σατραπείες" που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον επικό εκείνο Αγώνα».

«Η δύναμη που επέδειξε στα βασανιστήρια που βίωσε και οι δοκιμασίες που ακολούθησαν μετέπειτα λόγω της υγείας του, αποδεικνύουν τον ηρωισμό και τον σπάνιο ψυχισμό του», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ