ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Ενέργειας: Προσπάθεια ανάκλησης αδρανών βιομηχανικών τεμαχίων για να δοθούν σε επιχειρήσεις

Υπουργός Ενέργειας: Προσπάθεια ανάκλησης αδρανών βιομηχανικών τεμαχίων για να δοθούν σε επιχειρήσεις

Καταβάλλεται προσπάθεια ανάκλησης αδρανών βιομηχανικών τεμαχίων για να διατεθούν ξανά σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου κατά τη διάρκεια επίσκεψης της σε βιομηχανικές περιοχές της Λάρνακας.


Σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου αναφέρεται ότι η κ. Πηλείδου επισκέφθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουνίου τις «Βιομηχανικές Περιοχές Λάρνακας και Αραδίππου, επίσκεψη με την οποία έκλεισε ο πρώτος κύκλος επισκέψεων της Υπουργού στις βιομηχανικές περιοχές όλων των επαρχιών, μέσα από τις οποίες καταγράφηκαν τα προβλήματα και τροχοδρομήθηκαν λύσεις».

Σε συνάντηση που είχε η Υπουργός με τον Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη, παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστου Φωτιάδη, των αρμόδιων λειτουργών, αλλά και εκπροσώπων του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, «καταγράφηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τις βιομηχανικές περιοχές και τις βιομηχανίες της Λάρνακας. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στα θέματα καθαριότητας της βιομηχανικής περιοχής Αραδίππου, τα οποία επιτεύχθηκαν μετά από τις συντονισμένες δράσεις της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και του Δήμου».

Προστίθεται ότι «ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον της Υπουργού από τον Δήμαρχο, αφορά στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στη βιομηχανική περιοχή, κάτι για το οποίο θα υποβληθεί σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο, ώστε να προωθηθούν περαιτέρω ενέργειες. Ακόμα συζητήθηκε η ανάγκη επέκτασης των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών ή και δημιουργίας νέων, λόγω των αυξημένων αναγκών των επιχειρήσεων».

Η Υπουργός Ενέργειας «ενημέρωσε πως γίνεται προσπάθεια για ανάκληση βιομηχανικών τεμαχίων τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί από τους ενδιαφερομένους και ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για διενέργεια μελέτης σε σχέση με την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών, που θα καλύψει όλες τις ελεύθερες περιοχές».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο η στήριξη της κυπριακής βιομηχανίας, η οποία όπως κατέδειξε και η υλοποίηση της Βιομηχανικής Πολιτικής 2030 έχει μεγάλες προοπτικές ενδυνάμωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο προωθεί αρκετές δράσεις, μεταξύ των οποίων τα Σχέδια Χορηγιών και, ειδικότερα, το Σχέδιο Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και το Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία το οποίο επίσης θα περιλαμβάνει κίνητρα 15 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα».

Ως ιδιαίτερα σημαντικές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχειρήσεων του τομέα, η Υπουργός χαρακτήρισε «τις προσπάθειες για προώθηση του πλαισίου για πλήρως ελευθεροποιημένη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι το οποίο δημιουργεί προοπτικές για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, για ανάδειξη της βιομηχανίας ως ελκυστικού χώρου απασχόλησης για τους αποφοίτους της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις βιομηχανίες μέσω αναθεώρησης των σχετικών πολεοδομικών κριτηρίων».

Η κ. Πηλείδου επισκέφθηκε τέσσερεις βιομηχανίες στη Λάρνακα και συγκεκριμένα «ξεναγήθηκε σε μία από τις τρεις μονάδες παραγωγής των αρτοποιείων Ζορπάς. Η εταιρεία είναι μία από τις 11 μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Κύπρο και όπως ενημερώθηκε η Υπουργός, προωθεί ενέργειες για να καταστεί μία εξολοκλήρου πράσινη βιομηχανία, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα».

Η εταιρεία «M.G.P Cyprus Salt, με βασικό αντικείμενο την παρασκευή επιτραπέζιου άλατος, είναι η μοναδική βιομηχανία του είδους στην Κύπρο με εξαγωγές σε πολλές χώρες του κόσμου. Διαθέτει το προϊόν της κυρίως μέσω επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτική ετικέτα, κάποιες από αυτές γνωστές διεθνείς αλυσίδες».

Επίσης η «μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Αδελφοί Πέτρου, εξάγει χαλλούμι σε 40 χώρες, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία του κυπριακού παραδοσιακού τυριού. Η εταιρεία διαθέτει χαλλούμι για γνωστή διεθνή αλυσίδα υπεραγορών με υποκαταστήματα και στην Κύπρο».

Η Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε επίσης «τη μονάδα κατασκευής ξύλινων πορτών και πλαισίων Νέα Στερεότης. Η βιομηχανία, ακολουθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής, έχει 46 άτομα προσωπικό και διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Κύπρο». 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονοLive: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top