Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Σανέρ για Βαρώσι: «Δεν μας επηρεάζουν οι αντιδράσεις»

21.07.2021
19:06
Πολιτική

Τον σωστό δρόμο που ξέρουμε θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ καταδικάζοντας τις αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία και Ισραήλ για το Βαρώσι.

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Σανέρ είπε ότι πλέον δεν τους επηρεάζουν καθόλου όσοι είναι υπεύθυνοι για την μη διευθέτηση του Κυπριακού εξ υπαιτιότητας της λάθους στάσης των Ε/κ, και επιμένουν στην «ίδια λάθος στάση» κι αυτοί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Σανέρ, αντί ν’ ακούσει τους Ε/κ που έμεναν στο Βαρώσι προ του 1974 και πολίτες άλλων χωρών και τους θεσμούς τους, κάνει έκκληση στην «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – να σεβαστεί το δίκαιο και τα δικαιώματα.

Το Βαρώσι, συνέχισε, είναι μέρος του ψευδοκράτους και ήδη ένα σημαντικό τμήμα του είναι ανοικτό. «Ενώ το κλειστό τμήμα εδώ και πολλά χρόνια ήταν ένα στοιχείο του πακέτου ΜΟΕ που προτάχθηκαν για να στηρίξουν τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας περιεκτικής, δίκαιης και μόνιμης λύσης». Λόγω των «μαξιμαλιστικών θέσεων της ε/κ πλευράς», συνέχισε, και παρουσιάζοντας πακέτα ΜΟΕ, η ε/κ πλευρά με αβάσιμες απαιτήσεις απέτυχε να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

Ο κ. Σανέρ υπενθύμισε ότι η απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσιού λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2020 όταν στην «κυβέρνηση» ήταν το κόμμα του, το ΚΕΕ και το κόμμα του Λαού. Την πρωτοβουλία αυτή, είπε, στήριξε και η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ και ΚΑ, που σχηματίστηκε μετά με τον ίδιο «πρωθυπουργό».

Για περιοχή που έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη, συνέχισε, οι Ε/κ που έχουν εκεί περιουσία θα μπορούν να αποτείνονται στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λέγοντας πως είναι όργανο που έχει αναγνωριστεί από το ΕΔΑΔ.

Ερχάν Αρικλί

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, επέκρινε όσους θεωρούν πως τα καλά νέα που έφερε ο Ερντογάν αφορούν την κατασκευή του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής», αλλά – έγραψε - αφορούν στο άνοιγμα των Βαρωσίων στους πρώην ιδιοκτήτες τους υπό τ/κ διοίκηση.

Ο λόγος που δεν έγινε αυτή η εξαγγελία από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την ομιλία του στο «κοινοβούλιο», πρόσθεσε, μάλλον σχετίζεται με το γεγονός ότι διπλωματικοί κύκλοι ίσως θεώρησαν ότι θα ήταν καταλληλότερο να γίνει αυτή η δήλωση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που ανακοίνωσε την είδηση την επόμενη μέρα, στις 20 Ιουλίου.

Αχμετ Σοζέν

Στο μεταξύ, ο ακαδημαϊκός στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου στην Αμμόχωστο, Αχμέτ Σοζέν σχολίασε στην Κίπρις ποστασί ότι η αναφορά του Τούρκου Προέδρου πως στο Βαρώσι θα ξεκινήσουν από μια πιλοτική περιοχή με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, μοιάζει με ένα σχέδιο για σταδιακή πίεση προς την ε/κ πλευρά να κάνει κάποιο βήμα. «Ένα βήμα που σπάει τους κανόνες του παιχνιδιού, που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι».

Εδώ και καιρό, ανέφερε, έλεγε ότι η Τουρκία θα υποχρεωνόταν να κάνει βήμα στο Βαρώσι γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν το Βαρώσι να οδηγηθούν στο ΕΔΑΔ ενάντια στην Τουρκία. Εξήγησε πως ενώπιον της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» υπάρχουν 300 υποθέσεις Ε/κ (που αφορούν το Βαρώσι) αλλά αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί η περιφραγμένη περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη και η «επιτροπή» δεν έχει δικαιοδοσία. Μέρος αυτών των υποθέσεων που δεν προχωρούν ενώπιον της «επιτροπής», συνέχισε ο τ/κ ακαδημαϊκός, θα οδηγηθούν στο ΕΔΑΔ και θα είναι πιλοτικές υποθέσεις. «Και θα ολοκληρωθούν εις βάρος της Τουρκίας. Και μετά από αυτές τις πιλοτικές υποθέσεις, χιλιάδες παρόμοιες θα οδηγηθούν ενώπιον του ΕΔΑΔ».

Για να λύσει αυτό το θέμα η Τουρκία, είπε ο κ. Σοζέν, ενώπιον της έχει 3 επιλογές. Η πρώτη είναι μια περιεκτική λύση, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν, όπως είπε. Η δεύτερη επιλογή, συνέχισε, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και ένα πακέτο υπό το φως των κεκτημένων στην Κύπρο, δηλαδή ένα πακέτο με το Βαρώσι και τις διεθνείς πτήσεις ή ίσως τους υδρογονάνθρακες και ίσως άνοιγμα των λιμανιών υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

Τρίτη επιλογή, είπε, για να πέσουν οι υποθέσεις στο ΕΔΑΔ να τις «φορτώσει» στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» , προωθώντας τες εκεί.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Αχμετ Σοζέν, φαίνεται ότι επέλεξε το τρίτο και είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας. Πρώτα, σημείωσε, άνοιξε η παραλιακή περιοχή και δημόσιες περιουσίες χωρίς να αγγίξουν ιδιωτικές περιουσίες. Το δεύτερο στάδιο που αποφασίστηκε, είπε, περιλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος, το 3,5% σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζουμε πόσες ακριβώς περιουσίες αφορά. Οι Ε/κ που έχουν περιουσίες εκεί θα μπορούν να προσφύγουν στην «επιτροπή» για αποζημίωση, ανταλλαγή, επιστροφή, όπως σημείωσε. «Δηλαδή, για το υπόλοιπο 96% δεν υπάρχει λύση επί του παρόντος».

Με το να βγει εκτός στρατιωτικού καθεστώτος αυτή η περιοχή, το πρόβλημα δεν λύνεται, σημείωσε ο κ. Σοζέν λέγοντας πως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» πρέπει να εργαστεί αποδοτικά και ενεργά και πρέπει να έχει σοβαρά οικονομικά αποθέματα κι αυτό το σημείο – είπε – δεν είναι ξεκάθαρο. «Όπως είναι γνωστό, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Πηγή: ΚΥΠΕ