ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τ/κ πλευρά επκρίνει τη δήλωση ΣΑ για Βαρώσι

Η τ/κ πλευρά επκρίνει τη δήλωση ΣΑ για Βαρώσι

Ανακοίνωση εξέδωσε η "προεδρία" στα κατεχόμενα μετά τη δήλωση του ΣΑ για το Βαρώσι στην οποία επικρίνει το Συμβούλιο ότι υπέκυψε στις πιέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας. 

Αναφέρεται ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ 550 (1984) και 789 (1992) καθώς και η δήλωση από την Προεδρία του ΣΑ τον Οκτώβρη του 2020  "αποσκοπούν στην αποτροπή της εγκατάστασης άλλων εκτός των κατοίκων των Βαρωσίων και ότι αυτό θα ήταν δυνατό με τη μεταφορά της προαναφερθείσας περιοχής υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ".

Η "προεδρία" αναφέρει πως με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής, η τουρκοκυπριακή πλευρά "εκπληρώνει τον σκοπό που ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του 2020".

Στην ανακοίνωση η τ/κ πλευρά αναφέρει πως η δήλωση στις 23 Ιουλίου 2021, αγνοεί, όπως υποστηρίζει, τα προηγούμενα ψηφίσματα "και δυστυχώς επισημαίνει ένα στοιχείο που έχει χάσει το νόημά του υπό την πίεση της ελληνοκυπριακής πλευράς και έχει ως τέτοιο εμποδίσει την υλοποίηση του κύριου στόχου".

Κατά την "προεδρία" ο ΓΓ των ΗΕ μετά την τελευταία συνάντηση της Γενεύης, αναγνώρισε, με βάση τα γεγονότα επί τόπου, ότι δεν υπάρχει κοινός λόγος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, και ενώ η Jane Holl Lute εργάζεται για να δημιουργήσει ένα τέτοιο έδαφος, υπάρχει "σοβαρή ασυνέπεια" με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφέρεται τέλος ότι ο Ερσίν Τατάρ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, ``win-win`` που θα βασίζεται "στην ισότητα και κυριαρχία και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, βάσει των προτάσεων που έκανε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη".

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top