ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Αττική: Δεύτερη νύχτα αγωνίας σε Βίλια και Κερατέα - Μάχη μην ξεφύγουν οι αναζωπυρώσεις

Φωτιές στην Αττική: Δεύτερη νύχτα αγωνίας σε Βίλια και Κερατέα - Μάχη μην ξεφύγουν οι αναζωπυρώσεις

Άλλη μια δύσκολη νύχτα, η δεύτερη κατά σειρά, ακολουθεί για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους των περιοχών σε Βίλια και Κερατέα, εκεί που συνεχίζεται η «μάχη» για να ελεγχθούν οι φωτιές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι της Δευτέρας. Από τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν μαζικά στα μέτωπα μέσα στην ημέρα, έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι προσπαθειες συνεχίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Βίλια και στο όρος Πατέρα, με στόχο οι φλόγες να μείνουν εκτός του οικισμού. Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση της πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, αλλά πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις.  

Δείτε φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς, όπως φαίνεται από τα Μέγαρα: 

IMG_5766



Όλα τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα έκαναν διαρκείς ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες και τις πρωινές ώρες, αλλά χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη. Νωρίτερα, πάντως, χρειάστηκε να εκκενωθεί ένα γηροκομείο. 


Σημειώνεται ότι συνολικά επιχείρσαν περιοδικά 20 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.


Το θετικό είναι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν φύσηξαν ισχυροί άνεμοι και έτσι τα εναέρια μέσα κατάφερναν να ανακόπτουν την επέκταση των εστιών που ξεπηδούν συνεχώς στην δασική έκταση.

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 20 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία καθώς και 12 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Ελέγξιμες οι αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Κερατέα , η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη, αλλά και εκεί υπάρχουν αναζωπυρώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, μια μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του οικισμού Συντερίνα, σήμανε συναγερμό, αλλά αντιμετωπίστηκε από τα εναέρια μέσα, ενώ έκαναν ρίψεις και τα δύο «Ιλιούσιν» που ήταν ήδη στον αέρα και ήδη η φωτιά έχει πέσει και καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάσβεση της. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στις περιοχές Αγιασμόθι και Δροσιά, που δεν απείλησαν οικισμούς.

fwtia_vilia3
fwtia_vilia2
fwtia_vilia


«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Περιοδικά επιχείρησαν 8 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., 2 Ε/Π από τη Ρωσία και 1 Ε/Π από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των 2 Α/Φ Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ», ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης, ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες καθώς έπνεαν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 50 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 19:00 της Δευτέρας μέχρι τις 19:00 της Τρίτης. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Στο μεταξύ, παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top