ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: «Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης των Ταλιμπάν, σκότωσαν τον πατέρα μου»

Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: «Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης των Ταλιμπάν, σκότωσαν τον πατέρα μου»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της 29χρονης Αφγανής Ζαρίφα Γκαφάρι, της πρώτης γυναίκας που έγινε δήμαρχος στο Αφγανιστάν και η οποία πρόλαβε να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος της και έχουν σκοτώσει τον πατέρα της.

 

Μιλώντας στο Open η Ζαρίφα Γκαφάρι είπε πως «ήμουν στόχος των Ταλιμπαν. Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης. Η πατρίδα μου είναι για μένα είναι πιο σημαντική από τη μητέρα μου. Η μητέρα μου, μου έδωσε ζωή, αλλά η χώρα μου, μου έδωσε ιδανικά και αξίες για να προχωρήσω. Αποφάσισα να φύγω για να μπορώ να υψώσω τη φωνή μου, από το να σκοτωθώ».

«Είμαι εδώ για να υψώσω τη φωνή των γυναικών όλης της χώρας που δεν μπορούν να μιλήσουν. Είμαι εδώ για να υψώσω την σημαία των σκέψεων τους και των ονείρων τους. Δεν είμαι εδώ γιατί αφήνω τη ματωμένη πατρίδα μου», λέει η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι.

Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: Πόσο εύκολα κατέστρεψαν τα πάντα

«Σκέφτομαι πόσο εύκολα κατέστρεψαν τη ζωή μου, πόσο εύκολα έκοψαν τα φτερά μου, πόσο εύκολα κατέστρεψαν το σπίτι μου… τα πάντα. Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ήμουν κάπου ως πρόσφυγας», σημειώνει η ίδια.

Η Γκαφάρι το 2018 έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα την σκοτώσουν, κάνοντας εναντίον της τρεις φορές απόπειρες. Τελευταία απόπειρα δολοφονίας της, τον Οκτώβριο του 2020. Είκοσι ημέρες όμως μετά πυροβολήθηκε ο πατέρας της στρατηγός Αμπντούλ Γουάσι Γκαφάρι.

«Σκότωσαν τον πατέρα μου. Με απειλούσαν παντού, μου ζητούσαν να σταματήσω την δουλειά μου. Με απειλούσαν, μου επιτέθηκαν τρεις φορές. Τρεις φορές προσπάθησαν να με σκοτώσουν. Μου επιτέθηκαν με αυτοσχέδια όπλα, με μεγάλα όπλα. Προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο μου, με πυροβόλησαν, έριξαν πολλές σφαίρες στο αυτοκίνητο μου», περιγράφει η Ζαρίφα Γκαφάρι.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, γεννημένη το 1992, είναι δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, πολιτικός και επιχειρηματίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top