ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Σαββίδης: Κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία πολίτων μετά την πυρκαγιά στο Γέρι

Χ. Σαββίδης: Κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία πολίτων μετά την πυρκαγιά στο Γέρι

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία των πολιτών, που κατοικούν πλησίον του εργοστασίου με ανακυκλώσιμα υλικά, στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, στο οποίο χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, διαβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης.


Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κλάδου Ποιότητας Αέρα το νέφος αυτό κινήθηκε σε ανώτερα στρώματα και συγκεκριμένα 100 με 200 μέτρα πάνω από το έδαφος, για να σημειώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να έχει προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία πολιτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαββίδης είπε πως ο μόνος λόγος ανησυχίας, που θα μπορούσε να υπάρξει και μπορεί να υπάρχει, είναι εάν στο σημείο του συμβάντος και την ώρα που γινόταν υπήρχε κάποιος πολίτης πολύ κοντά.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους πολίτες, που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Ο μόνος λόγος ανησυχίας, που θα μπορούσε να υπάρχει και μπορεί να υπάρχει, είναι εάν στο σημείο του συμβάντος και την ώρα που γινόταν, υπήρχε κάποιος εκεί κοντά μέχρι να πάει το νέφος προς τα πάνω και να ταξιδέψει οπουδήποτε. Θα επηρεαζόταν οποιοσδήποτε βρισκόταν σε σημείο πολύ κοντά στο συμβάν», είπε.

Πρόσθεσε πως το συμβάν δεν έγινε σε κατοικημένη περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να ανησυχούν.

Έχει επηρεαστεί η ατμόσφαιρα της Κύπρου, δεν έχουν επηρεαστεί οι μετρήσεις σε επίπεδο εδάφους

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει εάν το φαινόμενο έχει επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Κύπρου από τις χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν μετά την πυρκαγιά, ο κ. Σαββίδης είπε πως «είναι δεδομένο ότι έχει επηρεαστεί», αφού πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο αλλάζει τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας, είναι ο ορισμός της ρύπανσης».

Ρύπανση, ανέφερε, «σημαίνει η αλλοίωση της χημικής σύστασης του αέρα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι εκείνο που καταμετρά η Κύπρος, με βάση την πρόνοια της οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο κάνουν όλα τα κράτη της ΕΕ, είναι μετρήσεις σε επίπεδο εδάφους.

Εξήγησε ότι οι μετρήσεις αυτές γίνονται δύο μέτρα και εκεί που αναπνέει ο άνθρωπος, για να συμπληρώσει πως «ο σκοπός της οδηγίας είναι ο επηρεασμός της ανθρώπινης υγείας και του κοινού».

Αναφερόμενος περαιτέρω στην πυρκαγιά στο εργοστάσιο στο Γέρι, είπε πως «ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πάρα πολύ δύσκολο να επηρεάσει το επίπεδο του εδάφους».

«Υπάρχει ένα σύννεφο, τοξικό νέφος, το οποίο προκλήθηκε από την πυρκαγιά. Ανέβηκε σε κάποιο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και με βάση την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου κινήθηκε προς μια συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο κινήθηκε προς τη Λάρνακα».

«Μέσα από τις  μετρήσεις της ταχύτητας και της διεύθυνσης του ανέμου, που κάνουμε στους σταθμούς, αυτό το νέφος κινήθηκε σε ανώτερα στρώματα, δηλαδή 100 με 200 μέτρα πάνω από το έδαφος, οπότε ήταν σχεδόν αδύνατον να καταμετρηθεί οτιδήποτε στους σταθμούς», είπε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης έχουν ελεγχθεί οι δύο σταθμοί στη Λευκωσία και ο ένας στην Λάρνακα και από χθες το απόγευμα που έγινε το συμβάν μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν επηρεαστεί ποσώς οι τρεις σταθμοί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top