ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαμηλό το ποσοστό φοιτητών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο σύμφωνα με την Eurostat

Χαμηλό το ποσοστό φοιτητών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο σύμφωνα με την Eurostat

Στο μισό του μέσου όρου για την ΕΕ βρίσκεται το ποσοστό των νέων (ηλικίας 15 - 24) στην Κύπρο που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, είτε δουλεύοντας είτε αναζητώντας εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Η μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας γίνεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε κράτος μέλος λόγω των διαφορετικών συστημάτων παιδείας και κατάρτισης, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων όπως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας και η τοπική κουλτούρα, σημειώνει η Eurostat στο σχετικό δελτίο Τύπου. Σε κάποιες χώρες, οι νέοι ξεκινούν να εργάζονται αρκετά πιο γρήγορα από άλλες, είτε με το να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους είτε συμμετέχοντας σε προγράμματα μαθητείας (traineeships).

Το 18,4% των νέων μεταξύ 15 - 24 στην ΕΕ εργάζονταν παράλληλα με τις σπουδές τους το 2020, ενώ 2,5% της ίδιας ομάδας βρίσκονταν στο εκπαιδευτικό σύστημα όμως αναζητούσαν εργασία.

Σε σύγκριση με το 2019 ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν παράλληλα με τις σπουδές τους στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα μειώθηκε κατά 3% (από 6,1 εκατομμύρια σε 5,9 εκατομμύρια), ενώ ο αριθμός όσων από την ίδια ομάδα φοιτούσαν ενώ αναζητούσαν εργασία αυξήθηκε κατά 16% (από 0,7 εκατομμύρια σε 0,8 εκατομμύρια).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat (όπου σημειώνεται πως τα δεδομένα για την Κύπρο σε σχέση με το ποσοστό εργασίας έχουν χαμηλή αξιοπιστία), το ποσοστό των σπουδαστών στην χώρα που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας το 2020 βρισκόταν στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ. Περίπου 90% της ηλικιακής ομάδας δεν εργαζόταν ούτε αναζητούσε εργασία.

Η Ολλανδία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών ηλικίας 15 - 24 ετών που εργάζονταν παράλληλα με τις σπουδές τους (57,8%), με τη Δανία (45,8%), τη Γερμανία (38,7%) και την Αυστρία (35,2%) να ακολουθούν. Τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα καταγράφηκαν στην Κροατία και την Ουγγαρία (3,3%), την Ιταλία (3,0%), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία (2,5%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών ηλικίας 15 - 24 που θεωρούνταν άνεργοι (καθώς αναζητούσαν εργασία παράλληλα με τις σπουδές τους) καταγράφηκε στη Σουηδία (12,1%), με τη Φινλανδία (9,5%) και τη Δανία και την Ολλανδία (6,3%) να ακολουθούν. Από την άλλη, στη Σλοβενία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Τσεχία και την Κροατία λιγότερο από το 1% των σπουδαστών αναζητούσαν εργασία.

Εννέα στα 10 άτομα (89,5%) μεταξύ 15 - 19 στην ΕΕ συνέχιζαν τις σπουδές τους το 2020 σύμφωνα με την Eurostat. Το ποσοστό των νέων στην εκπαίδευση μειώνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες: 49,5% της ομάδας 20 - 24 ετών, 14,4% της ομάδας 25 - 29 ετών και 4,8% της ομάδας 30 - 34 ετών φοιτούσαν κατά το 2020.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top