ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινικοποιείται η προσβλητική και βίαιη συμπεριφορά σε βάρος ομοφυλόφιλων! 3 χρόνια φυλάκιση ή 5000 πρότισμο

Ποινικοποιείται η προσβλητική και βίαιη συμπεριφορά σε βάρος ομοφυλόφιλων! 3 χρόνια φυλάκιση ή 5000 πρότισμο

Με θετική τοποθέτηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών οδηγείται αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τροποποίηση του ποινικού κώδικα με την οποία ποινικοποιεί απαράδεκτες συμπεριφορές και υποκίνηση βίας σε βάρος ατόμων με για τον προσανατολισμό φύλου.

Οι ποινές, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών για παράβαση του ποινικού κώδικα με βάση το αδίκημα που διαλαμβάνει η τροποποίηση θα είναι μέχρι τρία χρόνια και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ερωτηθείς εάν η τροποποίηση του ποινικού κώδικα σχετίζεται με το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Σαμψών είπε πως η τροποποίηση εκκρεμεί για αρκετό καιρό.

Ανέφερε ότι το αδίκημα μπορεί να είναι απειλητική, προσβλητική συμπεριφορά  ή με εικονογραφημένα και άλλα μηνύματα. Την ποινή θα καθορίζει το Δικαστήριο αφού αξιολογεί το εύρος και την ένταση του αδικήματος, συμπλήρωσε.

Η τροποποίηση συζητήθηκε την Τετάρτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών

Νομοσχέδια για την ποινική ευθύνη των Υπουργών και κάποιων κρατικών αξιωματούχων


Τα νομοσχέδια με τα οποία ποινικοποιούνται αποφάσεις ή παραλήψεις Υπουργών του Διοικητή και του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού και Βοηθού Ελεγκτή παραμένουν σε εκκρεμότητα, ανέφερε ο κ. Σαμψών, διευκρινίζοντας ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθούν.

Υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε κομματικά αξιώματα

Με νέα πρόταση νόμου τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα ρυθμίσουν το δικαίωμα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου να καταλαμβάνουν κομματικά αξιώματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ενώπιον της οποίας βρίσκονται τρεις συναφείς προτάσεις νόμου, οι οποίες θα αποσυρθούν ανέφερε ότι ενόψει του γεγονότος ότι θέση της Επιτροπής είναι ότι το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να κατέχουν κομματικό αξίωμα, πρέπει να διευρυνθεί και τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα  θα κατατεθεί από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πρόταση νόμου για ολοκληρωμένη διευθέτηση του θέματος και σε 15 ημέρες θα κληθούν στην Επιτροπή Νομικών οι ενδιαφερόμενοι.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι τα κόμματα εκτιμούν ότι για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς μέχρι  την κλίματα Α7 δεν θα τίθεται περιορισμός σε κομματικό αξίωμα. Από την κλίμακα Α8 και άνω θα μπορούν να μετέχουν σε κομματικά αξιώματα υπάλληλοι που δεν ασκούν εκτελεστικό ή διοικητικό καθήκον για να τίθεται θέμα επηρεασμού του καθήκοντος. Προσμετράται επίσης εάν η θέση στην πυραμίδα του κόμματος είναι τέτοια που θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του ως δημοσίου υπαλλήλου.

Εξήγησε ότι για κλίμακες Α8 και άνω για να καταλάβει  κομματικό αξίωμα υπάλληλος πρέπει να εξασφαλίζει άδεια από την αρμόδια αρχή, όπως η ΕΔΥ και ΕΕΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμψών στην Επιτροπή επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τον ορισμό του κομματικού αξιωματούχου αφού το κάθε κόμμα με βάση το καταστατικό του καθορίζει με διαφορετικό τρόπο του αξιωματούχους του.


Η ρύθμιση δεν θα αφορά τους εκλελεγμένους σε πολιτειακές θέσεις κομματικούς αξιωματούχους, για τους οποίους υπάρχει ήδη νομοθεσία.

Ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση δεδομένων των επιβατών προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών θα αναμένει την έκβαση της συζήτησης για την οδηγία που άρχισε στη Λετονία, για να συνεχίσει τη συζήτηση.

Επανέλαβε πως η Επιτροπή Νομικών ως θέμα αρχής τοποθετείται κατά του περιορισμού των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χάρη της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι  η Επιτροπή εξέφρασε επιφυλάξεις προς την εξυπηρέτηση του σκοπού που στοχεύει να εξυπηρετήσει η οδηγία αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ελέγξει τα κατεχόμενα εδάφη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top