ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογο μεταξύ δύο «κρατών» στην Κύπρο προωθούν οι Τούρκοι- Οι μεθοδεύσεις που προκαλούν...πονοκέφαλο

Διάλογο μεταξύ δύο «κρατών» στην Κύπρο προωθούν οι Τούρκοι- Οι μεθοδεύσεις που προκαλούν...πονοκέφαλο

Tη συζήτηση του Κυπριακού σε δικοινοτικό επίπεδο, στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών, φαίνεται να προωθεί η τουρκική πλευρά, ώστε αφενός να απαλλάξει την Τουρκία από τη διεθνή πτυχή του προβλήματος για την οποία είναι υπόλογη, (ασφάλεια και εγγυήσεις) και αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό, κάτι που υπηρετεί το αφήγημα των δύο ισότιμων «κρατών».

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ThemaOnline, η Λευκωσία έγινε γνώστης των τουρκικών μεθοδεύσεων και προβαίνει σε ενέργειες για να τις αντικρούσει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η τουρκική πλευρά επιμένει στο διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και όχι ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα αναφέρεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενεργώντας στη βάση των ψηφισμάτων του Σώματος. Η Λευκωσία απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις και αναμένει ότι ο γενικός γραμματέας θα υλοποιήσει τη συμφωνία που λήφθηκε στην άτυπη συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την τριμερή και τις άλλες επαφές που είχε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα έγινε ανάλυση των δεδομένων που διαμορφώνονται από την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς. Ο διορισμός απεσταλμένου από τον γενικό γραμματέα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος αλλά ακόμη δεν ξεκαθάρισε το στάτους που θα έχει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως προκύπτει και από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο, θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το στάτους του νέου απεσταλμένου αλλά κυρίως τον όρο εντολής του. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το Themaonline τη Δευτέρα, τα δεδομένα που αναλύθηκαν στο Εθνικό δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας αφού όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνον δεν εμφανίζεται έτοιμη για θετικά βήματα αλλά απεναντίας δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε σκλήρυνση της στάσης της.

Παρά το αρνητικό κλίμα και τις δυσκολίες η Λευκωσία επαναβεβαιώνει τη θέση ότι είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα αλλά την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει προς όλους τους συνομιλητές της ότι δεν θα γίνει ανεκτό να διεξάγονται συνομιλίες υπό καθεστώς έντασης. Τονίζει επίσης ότι παρά τα προβλήματα θεωρεί εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και την επίτευξη θετικού αποτελέσματος. Τρόπους αντίδρασης στις τουρκικές μεθοδεύσεις συζήτησαν στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικων Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας. Όπως προκύπτει από διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί αναμένουν σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων ως αντίδραση και στην πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με το Παρίσι. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου και Ελλάδας. Η Αθήνα δεν αναμένει οτιδήποτε ουσιαστικό από τις επαφές αλλά επιθυμεί να συντηρήσει με κάθε τρόπο τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top