Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κόκκινος: Στόχος όλο το κράτος σε μια ψηφιακή οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή

25.10.2021
16:53
Τεχνολογία

Στόχος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι μια σύγχρονη και αποδοτική δημόσια διοίκηση και μια δυναμική και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία, τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, αναφέροντας παράλληλα πως επιδίωξη του Υφυπουργείου είναι «όλο το κράτος να είναι σε μια ψηφιακή οθόνη του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή και όλες οι υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις να γίνονται με εύκολο και εύχρηστο τρόπο».

 
«Είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουμε τεράστιο έργο ενώπιον μας να κάνουμε. Με την αυτοπεποίθηση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει η προσπάθεια θα είναι πιο εύκολη», τόνισε ο κ. Κόκκινος, μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το 2022, ύψους €118 εκατομμυρίων.
 
Τα πλείστα επιδόματα, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, θα είναι έτοιμα κατά 90% μέχρι το τέλος του 2022. Πρόσθεσε ότι εντός του 2021 θα είναι έτοιμα για ηλεκτρονική υποβολή τους το επίδομα ασθενείας (εντός του επόμενου 15νθημέρου), επίδομα ανεργίας, επίδομα μητρότητας, επίδομα χηρείας και θεσμοθετημένη σύνταξη.  
 
Ανέφερε επίσης ότι στη συνέχεια θα δοθούν στο κοινό το βοήθημα τοκετού, βοήθημα κηδείας, επίδομα πατρότητας, επίδομα σωματικής βλάβης, σύνταξη ανικανότητας, σύνταξη αναπηρίας, κοινωνική σύνταξη, θαλασσαιμία, ορφάνιας και το ΕΕΕ, για το οποίο πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και μετά να μηχανογραφηθεί διαφορετικά «θα μηχανογραφήσω ένα λάθος σύστημα».
 
Ο κ. Κόκκινος είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο έχει δώσει περίπου 66 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες (Τμήμα Φορολογίας, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, Υπουργείο Εργασίας) στον πολίτη, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, και «ο στόχος είναι όλο το κράτος να ψηφιοποιηθεί με τρόπο που να ευκολύνει τη ζωή των πολιτών και να δίνει προοπτικές για κοινωνική ευημερία και ανταγωνιστικότητα».
 
Πρόσθεσε ότι έχουν ψηφιοποιηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο οι υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τερματίστηκαν οι ουρές έξω από τα γραφεία των Υπηρεσιών καθώς διενεργήθηκαν 566.000 πληρωμές με εισπράξεις πέραν του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στο 9μηνο.
 
Είπε ακόμη ότι φτιάχτηκε πύλη για την διαχείριση επιδομάτων μέσω της οποίας ο δικαιούχος κάνει την αίτηση του και λαμβάνει την πληρωμή μέσα σε μια εβδομάδα.
 
Αναφορικά με έργα για τα οποία επίκειται η έναρξη τους, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η διαφοροποίηση του τρόπου είσπραξης του ΦΠΑ θα γίνει σε τρεις φάσεις εντός του 2022 με την πρώτη φάση που είναι ο ανασχεδιασμός και η πλήρη τροποποίηση του τρόπου που εισπράττεται και συναλλασσόμαστε με το ΦΠΑ, να είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2022, τα Τελωνεία τον Ιούνιο του 2022 και ολοκληρώνεται το όλο έργο τον Απρίλιο του 2023.
 
Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι το σύστημα διαχείρισης σχολείου το οποίο θα ενώνει το σχολείο, τον γονιό και το Υπουργείο Παιδείας σε μια πλατφόρμα και θα δίδει δυνατότητα στον γονιό να είναι σε επαφή με το σχολείο για να γνωρίζει μεταξύ άλλων την κατάσταση της υγείας του παιδιού του, την απόδοση του, τους βαθμούς του και αν έχει κάνει απουσίες.
 
Είπε ακόμη ότι άλλο σημαντικό έργο είναι αυτό του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα που αφορά την καταχώρηση στοιχείων ενός υπαλλήλου από την ημέρα πρόσληψης του μέχρι την αφυπηρέτηση του και τα οποία θα είναι προσβάσιμα στον ίδιο τον υπάλληλο.
 
Ανέφερε επίσης ότι μέσα στον στόχο του είναι να μηχανογραφήσει το Πόθεν Έσχες.
 
Σε σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «φάρος μας είναι ο ορίζοντας 2030» στόχο τον οποίο έθεσε η ΕΕ και πρόσθεσε πως «η Κύπρος δεν μπορεί να είναι πιο πίσω από αυτό τον φάρο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός.
 
Ο Υφυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στην κρίση λόγω της πανδημίας η δράση του Υφυπουργείου ήταν καταλυτική για να γίνει με επιτυχία η διαχείριση της πανδημίας και πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων, έχουν εκδοθεί πέραν του 1,2 εκατομμυρίου ψηφιακών πιστοποιητικών, η Πύλη εμβολιασμού έχει κλείσει πέραν των 600.000 ραντεβού και υπήρξαν πέραν των 3.000 τηλεφωνημάτων την ημέρα στο τηλεφωνικό κέντρο για την πανδημία, ενώ οι χρήστες του Cyprus Flight Pass ξεπέρασαν τα 2,3 εκ.
 
Επιπλέον, ο κ. Κόκκινος είπε ότι υπάρχουν δύο βαρίδια σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είναι «η πολύ αργή διαδικασία να προσλάβουμε προσωπικό», αλλά και «ο λανθασμένος τρόπος πρόσληψης προσωπικού σε ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα».
 
«Εκτός του ότι παίρνει 2-3 χρόνια να γίνουν σχέδια υπηρεσίας, να εγκριθούν και να προκηρύξεις» τις θέσεις «στο τέλος υποχρεώνομαι να πάρω άτομα» με βάση «κάποιες γενικές εξετάσεις χωρίς να μπορώ να ελέγξω με εξειδικευμένες εξετάσεις ή και με προσωπικές συνεντεύξεις αν αυτά τα άτομα μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον σχεδιασμό», υπογράμμισε.
 
Ο Υφυπουργός είπε ότι το δεύτερο βαρίδι είναι «η αντίσταση στην αλλαγή που υπάρχει», προσθέτοντας ότι «πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας» και υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή και από τους πολίτες αλλά και από τους δικηγόρους.
 
Σε σχέση με τους δικηγόρους, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι μόνο το 10%-15% των δικηγόρων υπέβαλαν ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων, προσθέτοντας ότι μόνο 700 καταχωρήσεις έγιναν από δικηγόρους μέσα σε ένα δίμηνο γιατί δόθηκε η επιλογή της ηλεκτρονικής ή της παραδοσιακής (έντυπης) καταχώρησης.
 
Αναφορικά με μεγάλα έργα πέραν των 300 εκ. ευρώ, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, το σύστημα ERP ύψους €34 εκατ.  του Υπουργείου Οικονομικών, το Τμήμα Φορολογίας ύψους €25 εκατ. και το σύστημα Τμήματος Τελωνείων ύψους €15 εκατ.

Εξάλλου, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «είμαστε από τις χώρες που έχουμε το πιο αργό και το πιο ακριβό» διαδίκτυο και πρόσθεσε ότι «το γρήγορο διαδίκτυο θα έρθει σύντομα».  
 
Ανέφερε ότι με την αδειοδότηση του 5G έχουν αυξηθεί οι ταχύτητες και υπήρξε μια μικρή μείωση των τιμών.
 
Αυτό που στοχεύουμε είναι μέσα από μικρές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 75 εκ. ευρώ να επιχορηγήσουμε γρήγορο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές, θα δώσουμε κίνητρα με κουπόνια σε σπίτια και επιχειρήσεις για να μπορέσουν να βάλλουν οπτικές ίνες στο σπίτι.
  
Σημείωσε ότι μέχρι το 2024 θα μπορούμε να έχουμε 80% κάλυψη σε οπτικές ίνες, ενώ σήμερα η κάλυψη φθάνει γύρω στο 20%.
 
Αναφορικά με την έρευνα και την Καινοτομία, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η πρόκληση που έχουμε είναι να φέρουμε την επιχειρηματική κοινότητα κοντά στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
Τέλος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστεί εντός του 2021-2022 η δανειοδότηση για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση υψηλής ανάλυσης (high definition), προσθέτοντας ότι «είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που δεν έχουμε καθολικό high definition για τηλεόραση που έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες».
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο εκτελών χρέη Προέδρου της Επιτροπής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Χρύσης Παντελίδης είπε ότι «το Υφυπουργείο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχε την πρόκληση αλλά και τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναπτύξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έντονη δράση και παρουσία».
 
«Εκφράσαμε την στήριξη μας στο συγκεκριμένο έργο καθώς και η προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι υποχρέωση εκ των πραγμάτων τόσο για την Κύπρο όσο και για ολόκληρη την ΕΕ», πρόσθεσε.
 
Επίσης, ο κ. Παντελίδης είπε ότι το ΔΗΚΟ «επισήμανε ακόμη δύο σημαντικές παραμέτρους του ψηφιακού μετασχηματισμού του κυπριακού κράτους οι οποίες είναι η καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας» και εξέφρασε την ανάγκη η κάθε Κύπρια και ο κάθε Κύπριος να μπορεί «ανεξαρτήτως οικονομικού ή κοινωνικού υπόβαθρου, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου ή ηλικίας να έχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην τεχνολογία και της υπηρεσίες της».
 
«Θεωρούμε ότι αυτό θα ενισχύσει την δημοκρατία και την άσκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Παντελίδης είπε ότι το δεύτερο σημείο είναι πως «λόγω της αλματώδους χρήσης της τεχνολογίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, υπάρχει ανάγκη προστασίας των παιδιών τόσο από τους εγκληματίες που κρύβονται στο διαδίκτυο όσο και από φαινόμενα εκβιασμού και εκφοβισμού, αλλά και από τους ίδιους τους εαυτούς υπό την έννοια ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα να παρασυρθούν σε αλόγιστη και λανθασμένη χρήση του διαδικτύου».
 
Ανέφερε ότι «και ο ίδιος Υφυπουργός αναγνώρισε την ανάγκη το Υφυπουργείο να επεξεργαστεί ένα σχέδιο καθολικής και οριζόντιας προστασίας των παιδιών κατά την χρήση του διαδικτύου».
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι «18 μήνες μετά είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας ήταν από μόνη της μια σημαντική μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι «έγιναν τεράστια βήματα ιδίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και πολύ περισσότερα προγραμματίζονται».
 
«Μιλάμε για μια κοσμογονία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μόνο στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού προϋπολογίζονται έργα 170 εκ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και άλλα 150 εκ. ευρώ από κρατικούς πόρους για τα επόμενα χρόνια».
 
Ο κ. Κουλλά είπε ότι «στόχος μας είναι για όλες τις υπηρεσίες του κράτους να υπάρχει η δυνατότητα της γρήγορης εξυπηρέτησης από μία ενιαία πλατφόρμα» και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο θα σπάσουμε την γραφειοκρατία και θα ενισχύσουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».
 
Είπε ακόμη ότι προϋπολογίζονται ακόμα 80 εκ. ευρώ για την επιχειρηματική καινοτομία και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 60 νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από τα κυβερνητικά προγράμματα, ενώ σημείωσε πως στον τομέα της έρευνας δημιουργήθηκαν 1.000 επιστημονικές θέσεις εργασίας, προβλέπονται άλλα 150 εκ. ευρώ από κρατικούς πόρους, αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.
 
Ανέφερε επίσης ότι άλλα 72 εκ. ευρώ προβλέπονται για επενδύσεις και σχέδια κινήτρων για να έχουμε γρηγορότερο και φθηνότερο διαδίκτυο.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι το Υφυπουργείο «πρέπει να δίνει τον βηματισμό και την κατεύθυνση για την ανάπτυξη, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την μετάβαση της δημόσιας υπηρεσίας, σε ένα μοντέλο με αυξημένη παραγωγικότητα, μειωμένη γραφειοκρατία, ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων για εξέταση αιτήσεων και άλλα».
 
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει από το 2018 συνολική πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην κυπριακή κοινωνία και πρόσθεσε ότι «από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση μεσολαβεί ένα διάστημα στο οποίο απαιτείται η αναγκαία πολιτική βούληση και η προτεραιοποίηση των αναγκών από την Κυβέρνηση».
 
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «η Κυβέρνηση κινείται με σταθερή αυξανόμενη τάση στο να προχωρεί με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών», προσθέτοντας ότι «ενώ όλοι διαπιστώνουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε το Υφυπουργείο, να επενδύσουμε στην θεσμική μνήμη από πλευρά του δημόσιου τομέα είμαστε μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, φορτώνοντας στο τέλος της ημέρας και μεγάλα κόστη εις βάρος του Κύπριου φορολογούμενου».
 
Είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο πρέπει να «εμπλακεί περαιτέρω στις προσπάθειες να δοθούν λύσεις στην καθυστέρηση της εξέτασης αιτήσεων για μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα και παροχές και πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να χρειάζονται δεκάδες αίτημα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για να σταλούν σε μια υπηρεσία».
 
Επιβάλλεται η δημόσια υπηρεσία να είναι διασυνδεδεμένη και οι πληροφορίες να κινούνται μεταξύ των Υπουργείων χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με την δημιουργία μητρώου πραγματικών δικαιούχων, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η μέχρι το τέλος του 2023 δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου «διαιωνίζει μια προβληματική κατάσταση η οποία αφήνει κενά και ελλείψεις που εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου είναι σημαντικότατος γιατί θα βελτιώσει τόσο την οικονομία του τόπου αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος προς τον πολίτη για να είναι το κράτος κοντά στον πολίτη σε σύντομο χρόνο και με ποιοτικές υπηρεσίες».
 
Ανέφερε επίσης ότι δεν αρκεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αλλά «επιβάλλεται να γίνει η αναδιοργάνωση και ο ανασχηματισμός τους ούτως ώστε να σμικρύνουν οι διαδικασίες, ο χρόνος που θα παρέχονται οι υπηρεσίες» έτσι ώστε τα επιδόματα να έρχονται κοντά στους πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βάσεις τις οποίες θα βάλει το Υφυπουργείο «θα βοηθήσουν έτσι ώστε ο πολίτης να επωφελείται μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
 
Αναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι υπάρχει μια επικοινωνία του Υφυπουργείου και του Υπουργείου Οικονομικών για το στήσιμο αυτής της πλατφόρμας για τις αιτήσεις που θα γίνουν για άτομα τα οποία έχουν απαίτηση από το Ταμείο, προσθέτοντας ότι «φαίνεται πως αυτή την στιγμή γίνεται η μηχανογράφηση αλλά δεν έχουμε χρονικά πλαίσια για το πότε αυτή η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη».
 
Για την σχέση του πολίτη με τις διάφορες αιτήσεις που έχουν να κάνουν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι εισήγηση του Κινήματος προς το Υφυπουργείο, με βάση την εμπειρία των διαφόρων κρατικών σχεδίων (Εστία, Ηρακλής, Οικία) όπου «αναγκάσαμε τον πολίτη να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ εν απουσία από την εργασία, για να μαζέψει αρκετά χαρτιά που χρειάζονταν για τις αιτήσεις, είναι ενόψει της σύστασης και λειτουργίας της λεγόμενης κακής τράπεζας να φροντίσουμε να γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις έχοντας τα πλεονεκτήματα ο πολίτης να μην τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία να μαζεύει όλα αυτά τα αναγκαία πιστοποιητικά».