ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων στην Επαρχία Λευκωσίας αποφάσισε το Υπουργικό

Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων στην Επαρχία Λευκωσίας αποφάσισε το Υπουργικό

Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για αποκατάσταση και μετέπειτα φροντίδα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), έτσι ώστε να επανέλθουν στην αρχική περιβαλλοντική τους κατάσταση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δύο προτάσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για δημοσίευση απαλλοτρίωσης, επίταξης και επίσχεσης ακίνητης ιδιοκτησίας στο Παλαιομέτοχο και την Επαρχία Λευκωσίας ευρύτερα, με στόχο τη διευκόλυνση αποκατάστασης της επηρεαζόμενης γης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, «ο τερματισμός της λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Επαρχία Λευκωσίας, με σκοπό την επαναφορά τους στην αρχική περιβαλλοντική τους κατάσταση, είναι έργο το οποίο η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της αλλά και τις οδηγίες της ΕΕ και ειδικότερα του άρθρου 16 της Οδηγίας 1999/31/ΕΚ».

Προστίθεται ότι μέσα από την αποκατάσταση αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παραγωγής μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξέλεγκτων και ημιανεξέλεγκτων χώρων απόρριψης.

Διευκρινίζεται ότι στο εν λόγω έργο δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΧΑΔΑ Κοτσιάτη, για τον οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί Διάταγμα Απαλλοτρίωσης.

«Με την αποκατάσταση και μετέπειτα φροντίδα των ΧΑΔΑ, εξασφαλίζεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των χώρων αυτών. Η απαλλοτρίωση, επίταξη και επίσχεση ακίνητης ιδιοκτησίας είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της επηρεαζόμενης γης για εκπλήρωση των πιο πάνω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος», επεξηγείται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι οι σημερινές εγκρίσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούν την επίσχεση τεμαχίων στο Παλαιομέτοχο, για αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στο Παλαιομέτοχο καθώς και την δημοσίευση Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης και Διατάγματος Επίταξης για την αποκατάσταση και μετέπειτα φροντίδα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Επαρχία Λευκωσίας.
 
«Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο του 2022 και να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες», προστίθεται.

Η εκτίμηση κόστους του έργου ανέρχεται σε 7.200.000 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι το κόστος απαλλοτρίωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας έχει αυξηθεί, καθότι απαιτήθηκαν περισσότερες εκτάσεις σε κάποιους ΧΑΔΑ για την αποκατάσταση της επηρεαζόμενης γης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top