ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nαρκοπέδιο για τον ΔΗΣΥ το ΓεΣΥ- Βέτο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Nαρκοπέδιο για τον ΔΗΣΥ το ΓεΣΥ- Βέτο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ακονίζουν μαχαίρια στον Δημοκρατικό Συναγερμό για το Γενικό Σύστημα Υγείας και η κόντρα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την έκβαση της δημόσιας αντιπαράθεσης. Επί της ουσίας πάντως, οι διαφορές για τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ ήταν γνωστές εδώ και καιρό ανάμεσα σε στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Γιώργος Παμπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου βγήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν το μονοασφαλιστικό Γενικό Σύστημα Υγείας, επειδή γνωρίζουν εκ των έσω τις διαφωνίες που υπήρχαν από στελέχη του κόμματος, τα οποία προωθούσαν το πολυασφαλιστικό. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η επίσημη θέση του ΔΗΣΥ ήταν υπέρ του πολυασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο, έκανε τον συμβιβασμό προκειμένου τα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως το ΑΚΕΛ, να ανάψουν το πράσινο φως για τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, την οποία πιστώνεται η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει προς όλους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά αλλαγή στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ και έστειλε το μήνυμα σε στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ΔΗΣΥ ότι θα ήταν τραγικό σφάλμα να σταλεί το μήνυμα ότι υπονομεύουν τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να χρεωθεί η κυβέρνηση αλλά και η Πινδάρου το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας. Υποδείξεις έγιναν και προς τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή και θα δεχθεί τις αλλαγές σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τη Βουλή.

Κινήσεις Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντιλαμβάνεται τις παγίδες που κρύβει το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγές στο ΓεΣΥ και γι᾽αυτό με πολύ ξεκάθαρο τρόπο φρόντισε για μια ακόμη φορά να αντικρούσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ «τελεία και παύλα». Η νέα παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε για να ξεκαθαρίσει η θολή εικόνα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της παράταξης, περί αλλαγών στο ΓεΣΥ, μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Συγκεκριμένα κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου, και κατά πόσον ο ΔΗΣΥ θα τη στηρίξει, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια πρόταση προτού την δει.

«Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ θα τύχει προστασίας από αυτούς που χρειάζονται και χρησιμοποιούν το Σύστημα, τους πολίτες», ήταν η παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη μέσω twitter ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, με αποδέκτη τους Μαρίνο Σιζόπουλο και Χάρη Γεωργιάδη. Εντονες επικρίσεις κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου διατύπωσε και ο τέως υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την Υγεία ότι ο κ.

Σιζόπουλος επιθυμεί το ξήλωμα του ΓεΣΥ, αλλά να κατηγορεί και να συκοφαντεί την ηγεσία των οργανωμένων ασθενών ξεπερνά τα όρια», έγραψε στο twitter o Κωνσταντίνος Ιωάννου. Λίγο αργότερα ο Γ. Παμπορίδης επανήλθε γράφοντας το εξής: «Όσο κάποιοι γνωστοί πολιτικοί απατεώνες επιδίδονται σε κατασυκοφάντησή μου, τόσο δικαιώνονται οι πολιτικές μου επιλογές υπέρ του πολίτη. Τιμή μου και καμάρι μου που βρέθηκα απέναντί τους. Τιμή μου και καμάρι μου που ποτέ δεν με τύλιξαν στα πλοκάμια τους. #ΘαΤαΞαναπούμε».

Εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

Στους δύο πρώην υπουργούς αλλά και στην ηγεσία των οργανωμένων ασθενών απάντησε η ΕΔΕΚ, υποστηρίζοντας ότι πρόθεσή της είναι η βελτίωση του ΓεΣΥ. «Η ΕΔΕΚ ενισχύει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ που προνοεί ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, σφαιρικό προϋπολογισμό, μονοασφαλιστικό σύστημα, και ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας» αναφέρει ανακοίνωση του κινήματος. Πάντως οι κινήσεις Σιζόπουλου προκαλούν αντιδράσεις και στην ΕΔΕΚ, με στελέχη του κόμματος να διαφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές. Ενδιαφέρον προκαλεί η δημόσια διαφωνία της ΔΕΟΚ (συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΕΔΕΚ), η οποία τονίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο τα μικρά προβλήματα που φυσιολογικά προκύπτουν σε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση να μεγιστοποιούνται και να τυγχάνουν πολιτικής εκμετάλλευσης με προφανή στόχο την αλλοίωση και την υπονόμευση βασικών αρχών και θεμελιωδών στοιχείων όπως ο θεσμός του προσωπικού ιατρού και ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του Συστήματος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top