ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Εξετάζει επέκταση κυρώσεων κατά Λευκορωσίας και Τουρκίας – Αφορά αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία

Κομισιόν: Εξετάζει επέκταση κυρώσεων κατά Λευκορωσίας και Τουρκίας – Αφορά αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κυρώσεων, που αφορούν το καθεστώς της Λευκορωσίας και σε αερογραμμές τρίτων χωρών, οι οποίες φέρονται να διευκολύνουν τη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του καθεστώτος να ασκήσει πίεση στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για το κατά πόσο στις αερογραμμές αυτές περιλαμβάνονται και οι Τουρκικές Αερογραμμές, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο παρέπεμψε στην δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως είπε, η κ. Φον ντερ Λάιεν κάλεσε για διεύρυνση των κυρώσεων και σε αερογραμμές που φέρονται να εμπλέκονται, και πρόσθεσε πως η Κομισιόν «εξετάζει αυτή τη πιθανότητα» ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος και να αποτρέψει «την καθοδήγηση των μεταναστών αυτών στην παγίδα» του λευκορωσικού καθεστώτος.

Υπογράμμισε ωστόσο πως σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες, ενώ σε ερώτηση αν η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με τη Ρωσία, ο κ. Στάνο πρόσθεσε πως η Κομισιόν παρακολουθεί πέραν των δέκα χωρών σε σχέση με το θέμα αυτό.

Στο μικροσκόπιο και οι Τουρκικές Αερογραμμές
Υπενθυμίζεται πως ερωτηθείς για το αν και οι Τουρκικές Αερογραμμές βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τη Δευτέρα, ο κ. Στάνο είχε απαντήσει θετικά και είχε προσθέσει πως η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές, «ώστε να μπει τέλος σε αυτή την κατάχρηση προγραμματισμένων πτήσεων κανονικών αερογραμμών», όπως είπε.

Γενικότερα για το θέμα, ο κ. Στάνο ανέφερε κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση της Τρίτης πως η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχονται από το Ιράκ, και πως παρά τον περιορισμό των αφίξεων από τη χώρα μετά από συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση, το λευκορωσικό καθεστώς έχει ανοίξει νέες διόδους μέσω άλλων κρατών.

Μεταξύ των χωρών με τις οποίες βρίσκεται σε επικοινωνία η ΕΕ είναι το Μαρόκο, η Συρία, το Κατάρ, το Ιράν, η Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Τυνησία, η Υεμένη και η Αλγερία, πρόσθεσε ο κ. Στάνο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να μιλήσει με το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, ο κ. Στάνο σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το καθεστώς στη συγκεκριμένη χώρα αλλά πως έχει επαφές τις οποίες αξιοποιεί.

Αναφορικά με τις προσεχείς επαφές του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά σε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, που το καθεστώς της Λευκορωσίας κατευθύνει στα σύνορα με την ΕΕ, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως το πρόγραμμα του κ. Σχοινά βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης.

Ο στόχος, συνέχισε, «είναι να αναπτυχθούν μαζί με τις κυβερνήσεις οι κατάλληλες ενέργειες για να αποτραπούν περισσότεροι μετανάστες από το να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία και την Πολωνία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top