ΔΙΕΘΝΗ

Οι πολίτες της Καληδονίας επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι

Οι πολίτες της Καληδονίας επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι

Το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας από τη Γαλλία κέρδισε με 96,49%, για κοινό πεπρωμένο μίλησε ο Μακρόν.

Το στρατόπεδο του "όχι" στην ανεξαρτησία κατήγαγε σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου σαρωτική νίκη στο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που διεξήχθη στη Νέα Καληδονία κερδίζοντας το 96,49% των ψήφων, έναντι μόλις 3,51% για τους υποστηρικτές του "ναι", σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως "η υπόσχεση ενός κοινού πεπρωμένου πρέπει να συνεχίσει να μας καθοδηγεί".

Καθώς οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας αποφάσισαν να μην προσέλθουν στις κάλπες, η συμμετοχή κατέρρευσε στο 43,90% (στα προηγούμενα δημοψηφίσματα το 2018 και το 2020 ήταν πάνω από 80%). Οι υποστηρικτές του "όχι", οι οποίοι φοβούνταν μια χαλάρωση των ψηφοφόρων τους ελλείψει αντιπάλου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 75.762 ψήφους, έναντι των 81.501 που είχαν συγκεντρώσει στο δημοψήφισμα του 2020.

"Η υπόσχεση ενός κοινού πεπρωμένου πρέπει να συνεχίσει να μας καθοδηγεί", δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του "όχι" στην ανεξαρτησία. "Οι πολίτες της Καληδονίας επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι. Το αποφάσισαν ελεύθερα (...) Η Νέα Καληδονία θα παραμείνει συνεπώς γαλλική", υπογράμμισε στην ομιλία του, διευκρινίζοντας πως υποδέχεται με "σεβασμό και ταπεινότητα" το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, καθώς "το εκλογικό σώμα παρέμεινε βαθιά διαιρεμένο".

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top