ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευρωπαίες γυναίκες ταξίδεψαν Κύπρο για εικονικούς γάμους - Τους έταξαν 1400 ευρώ και κατέληξαν στο κελί

Ευρωπαίες γυναίκες ταξίδεψαν Κύπρο για εικονικούς γάμους - Τους έταξαν 1400 ευρώ και κατέληξαν στο κελί

Στο Δικαστήριο υπόθεση με Ευρωπαίες γυναίκες που ταξίδεψαν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικούς γάμους.

Κατόπιν δικής τους παραδοχής, οι κατηγορούμενες 2 και 3 βρέθηκαν ένοχες σε κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, κατά παράβαση του άρθρου 371 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 (1η κατηγορία), νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 4(1)(α)(iii)(2), 5, 7 και 8 του περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου Ν. 188(Ι)/2007 (2η 2 κατηγορία), δύο κατηγορίες υποβοήθησης της παράνομης παραμονής στη Δημοκρατία υπηκόου τρίτης χώρας, κατά παράβαση, μετά και την προηγηθείσα σήμερα τροποποίηση, του άρθρου 19Α(2)(3)(β) του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου Κεφ. 105 (3η και 4η κατηγορία), δόση ψευδούς όρκου, κατά παράβαση του άρθρου 117 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 (6η και 7η κατηγορία αναφορικά με τις κατηγορούμενες 2 και 3 αντιστοίχως) και απόπειρα εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, κατά παράβαση του άρθρου 305 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 (8η και 9η κατηγορία αναφορικά με τις κατηγορούμενες 2 και 3 αντιστοίχως).

Ό,τι αποδίδεται στις κατηγορούμενες 2 και 3 είναι ότι κατά ή περί τον Σεπτέμβριο του 2021, στη Λευκωσία, συνωμότησαν με άλλα πρόσωπα να διαπράξουν κακούργημα, ήτοι την υποβοήθηση της παραμονής στη Δημοκρατία υπηκόου τρίτης χώρας (1η κατηγορία), και ότι κατά τον ίδιο χρόνο και στον ίδιο τόπο, μαζί με άλλα πρόσωπα, με πρόθεση, βοήθησαν υπηκόους τρίτης χώρας, ήτοι τον Muhhamed Farhad Hasan και Tarek Ahmed, προκειμένου να παραμείνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας (3η και 4η κατηγορία).

Περαιτέρω, ότι η μεν κατηγορούμενη 2 προέβηκε σε ψευδή δήλωση ενώπιον του Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ήτοι δήλωσε ψευδώς ότι συζεί με τον Tarek Ahmed (6η κατηγορία) και με ψευδείς παραστάσεις εσκεμμένα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη Δημοκρατία σε σχέση με αυτόν (8η κατηγορία), η δε κατηγορούμενη 3 προέβηκε σε ανάλογες ενέργειες σε σχέση με τον Muhammed Farhad Hasan (7η και 9η κατηγορία).

Τέλος, ότι μαζί με άλλα πρόσωπα απέκτησαν το ποσό των €1400, ενώ γνώριζαν ότι τούτο αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη του γενεσιουργού αδικήματος της υποβοήθησης της παραμονής στη Δημοκρατία υπηκόου τρίτης χώρας (2η κατηγορία).

Τα γεγονότα που συνθέτουν την υπόθεση, τα οποία είναι αποδεκτά από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων 2 και 3, έχουν συνοψιστεί εις το ότι την 7.9.2021, τρίτο πρόσωπο, μετέβηκε σε ταξιδιωτικό γραφείο στη Λευκωσία όπου πλήρωσε για την κράτηση πέντε εισιτηρίων, από Βουκουρέστι προς Λάρνακα, με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα, με ημερομηνία πτήσης 8.9.2021. Τα εν λόγω εισιτήρια, εκδόθηκαν στα ονόματα πέντε γυναικών, μεταξύ αυτών και των κατηγορουμένων 2 και 3.

Κατά τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2021, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα αφίχθηκαν στην Λάρνακα, από Βουκουρέστι, μέσω Αθήνας οι υπό αναφορά κοπέλες, οι οποίες ταξίδεψαν στην Κύπρο, με σκοπό να υπογράψουν και να καταθέσουν τα αναγκαία έγγραφα στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ότι, συμβιώνουν με συγκεκριμένους αλλοδαπούς άνδρες τρίτων χωρών, για απόκτηση δικαιώματος τους αίτησης άδειας παραμονής/απασχόλησης.

Ο ρόλος της μίας εκ των πέντε γυναικών ήταν όπως συνοδεύσει τις υπό αναφορά κοπέλες. Στη συνέχεια και μετά από πάροδο τριών μηνών, θα έπρεπε να ταξιδέψουν εκ νέου στην Κύπρο, για να τελέσουν τους γάμους με τους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών. Για την προσέλευση τους στην Δημοκρατία, και την υπογραφή των σχετικών εγγράφων θα έπαιρναν αρχικά ως αμοιβή το ποσό των 700 ευρώ. Μετά την άφιξη τους, οι κοπέλες παραλήφθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας από οδηγό, αγνώστων στοιχείων, τον οποίο έστειλε το τρίτο πρόσωπο, με σκοπό να τις μεταφέρει σε διαμέρισμα του στο Καϊμακλί.

Μεταξύ των ημερομηνιών 9.9.2021–15.9.2021, οι κατηγορούμενες 2 και 3, καθ' υπόδειξη του τρίτου προσώπου και στην παρουσία του, μετέβηκαν για υπογραφές συγκεκριμένων εγγράφων στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και κατάθεση τους στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Επίσης, καθ' υπόδειξη του τρίτου προσώπου και στην παρουσία του, συναντήθηκαν και γνώρισαν τα πρόσωπα με τους οποίους ψευδώς δήλωσαν ότι διατηρούν σχέση και συζούν. Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω, εκδόθηκαν εισιτήρια για τις πέντε κοπέλες, με ημερομηνία αναχώρησης τους από την Κύπρο στις 16.9.2021. Πριν από την αναχώρηση τους, η συνοδός έδωσε στην κάθε κοπέλα το ποσό των 700 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, αναφέροντας τους ότι, τα χρήματα αυτά είναι από το τρίτο πρόσωπο.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, η συνοδός ανέφερε στις υπόλοιπες κοπέλες ότι δεν δικαιούνται να εξέλθουν του διαμερίσματος, παρά μόνο για τη μετάβαση τους στις προαναφερόμενες υπηρεσίες για την υπογραφή και κατάθεση των εγγράφων, υπόδειξη την οποία οι κατηγορούμενες 2 και 3 υπάκουσαν. Την 16.9.2021, όλες οι κοπέλες μετέβηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου, αλλά η κατηγορούμενη 3 αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με το check in της, με αποτέλεσμα η ίδια και η κατηγορούμενη 2 να χάσουν την πτήση τους. Αφού επικοινώνησαν με το τρίτο πρόσωπο, αυτός διευθέτησε όχημα το οποίο τις παρέλαβε και τις μετέφερε πίσω στο διαμέρισμα του στην Λευκωσία. Διευθέτησε, επίσης, για την έκδοση νέων εισιτηρίων για τις δύο κατηγορούμενες, με ημερομηνία αναχώρησης τις 18.9.2021. Την 17.9.2021 και ώρα 7:00, μετά από πληροφορία που λήφθηκε στην Ομάδα Πρόληψης Παράτυπης Μετανάστευσης του Αρχηγείου ΥΑ&Μ, ότι στην οικία του τρίτου προσώπου στο Καϊμακλί, αυτός διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία και ενέχεται σε υποθέσεις εικονικών γάμων, καθώς επίσης και ότι, στο υπό αναφορά διαμέρισμα, φιλοξενεί αλλοδαπές από την Ευρώπη, μέλη της Αστυνομίας καθώς επίσης και δύο διερμηνείς, μετέβηκαν στην πιο πάνω οδό.

Αφού εισήλθαν εντός του υποστατικού κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης του ενοίκου, εντόπισαν επίσης και τις κατηγορούμενες 2 και 3. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, εξακριβώθηκε ότι το τρίτο πρόσωπο διαμένει παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας από τις 20.11.2019, και αφού ο Μ.Κ.1 τον πληροφόρησε για το αδίκημα το οποίο διέπραττε, του επέστησε την προσοχή του στον νόμο και στη συνέχεια τον 5 συνέλαβε. Κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης, διενεργήθηκε επίσης έρευνα στο υποστατικό, στην παρουσία και των τριών προαναφερθέντων προσώπων, όπου εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν, ως τεκμήρια, 4 κάρτες επιβίβασης και 3 κινητά τηλέφωνα. Στην κατοχή της κατηγορούμενης 2 εντοπίστηκαν 1400 ευρώ. Ως ανέφερε, πρόκειται για την αμοιβή τόσο της ίδιας όσο και της κατηγορούμενης 3, η οποία της τα είχε δώσει να τα φυλάξει.

Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενες 2 και 3, μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΓΚΕΠ και τους λήφθηκαν συνεντεύξεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο πρόκειται για πιθανά θύματα εμπορίας προσώπων. Το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε. Την ίδια μέρα εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης εναντίον των τρίτου προσώπου και των κατηγορουμένων 2 και 3. Την 17.9.2021 και ώρα 18:45 και 18:50, αντιστοίχως, οι κατηγορούμενες 2 και 3 συνελήφθηκαν από την Μ.Κ.4. Αφού τους επιστήθηκε η προσοχή τους στον νόμο, δεν απάντησαν οτιδήποτε. Μεταξύ των ωρών 19:00-19:20 η Μ.Κ.20, ανέκρινε προφορικά την κατηγορούμενη 2, στην παρουσία και με τη βοήθεια της διερμηνέως Μ.Κ.14. Αυτή παραδέχτηκε ότι ήρθε στην Κύπρο με σκοπό να συμπληρώσει έγγραφα για τέλεση εικονικού γάμου με συγκεκριμένο αλλοδαπό. Επίσης ανέφερε ότι το τρίτο πρόσωπο της πλήρωσε το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ σε μετρητά και συμφώνησαν όπως αυτή επανέλθει στην Κύπρο μετά από τρείς μήνες για την τέλεση του γάμου. Μεταξύ των ωρών 19:25-19:40, η Μ.Κ.20 ανέκρινε προφορικά την κατηγορούμενη 3, στην παρουσία και με τη βοήθεια της διερμηνέως Μ.Κ.11. Αυτή παραδέχτηκε ότι ήρθε στην Κύπρο με σκοπό να υπογράψει κάποια έγγραφα, για να τελέσει εικονικό γάμο με αλλοδαπό άνδρα. Τον άνδρα αυτόν, τον γνώρισε στις 9.9.2021, έξω από το κτίριο του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, της τον σύστησε το τρίτο πρόσωπο και πρόκειται για συγκεκριμένο αλλοδαπό. Ανέφερε, επίσης, ότι το τρίτο πρόσωπο της πλήρωσε, για τη διαδικασία αυτή, το ποσό των 700 ευρώ σε μετρητά και συμφώνησαν μεταξύ τους όπως μεταβεί εκ νέου στην Κύπρο μετά από τρείς μήνες για την τέλεση του εικονικού γάμου.

Τέλος, ανέφερε ότι το χρηματικό ποσό των 1400 ευρώ που εντοπίστηκε στην κατοχή της από την Αστυνομία, κατά την έρευνα στην οικία του τρίτου προσώπου, είναι τα χρήματα με τα οποία πληρώθηκαν η ίδια και η κατηγορούμενη 3 από το τρίτο πρόσωπο. Την 18.9.2021, οι κατηγορούμενες 2 και 3 καθώς και το τρίτο πρόσωπο, παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου διατάχθηκε η κράτηση τους για περίοδο έξι ημερών. Την ίδια μέρα και μεταξύ των ωρών 12:45-15:40, η Μ.Κ.21, κατέγραψε τη θεληματική κατάθεση στην οποία προέβηκε η κατηγορούμενη 3, η οποία, μεταξύ άλλων, επεξήγησε κάτω από ποιες συνθήκες έφτασε στην Κύπρο, πότε και που υπέγραψε τα υπό αναφορά έντυπα και στο σύνολο παραδέχτηκε τα όσα είχε αναφέρει κατά την προφορική της ανάκριση. Κατά τη θεληματική της κατάθεση, η κατηγορούμενη 3 έδωσε τα στοιχεία του αλλοδαπού με τον οποίο συνήψε τα σχετικά έγγραφα. Αυτός ταυτοποιήθηκε και εν συνεχεία αναγνωρίστηκε από την εν λόγω κατηγορούμενη ως το συγκεκριμένο αλλοδαπό πρόσωπο. Την ίδια μέρα και μεταξύ των ωρών 12:50-17:30, η Μ.Κ.20 κατέγραψε τη θεληματική κατάθεση στην οποία προέβηκε η κατηγορούμενη 2, η οποία, μεταξύ άλλων, επεξήγησε κάτω από ποιες συνθήκες έφτασε στην Κύπρο, πότε και που υπέγραψε τα υπό αναφορά έντυπα και στο σύνολο παραδέχτηκε τα όσα είχε αναφέρει κατά την προφορική της ανάκριση.

Την 20.9.2021, κατόπιν διαταγής παρουσίασης εγγράφων, παραλήφθηκαν από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης οι φάκελοι που οι τέσσερις κοπέλες - εκ των οποίων οι κατηγορούμενες 2 και 3 - κατέθεσαν στις 13-14.9.2021 μαζί με τους τέσσερις αλλοδαπούς 7 από το Μπαγκλαντές - εκ των οποίων οι αλλοδαποί ως φαίνονται στο κατηγορητήριο. Από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα έγγραφα, εντοπίστηκαν τα στοιχεία και των τεσσάρων αλλοδαπών. Την ίδια μέρα και κατά ώρα 09:55, η κατηγορούμενη 2 προέβηκε σε υπόδειξη σκηνής. Την ίδια μέρα και μεταξύ των ωρών 15:53-16:08, η κατηγορούμενη 3, προέβηκε σε υπόδειξη σκηνής. Οι κατηγορούμενες 2 και 3 είναι λευκού ποινικού μητρώου. Αναφορικά με τις κατηγορούμενες έχουν ετοιμαστεί εκθέσεις του Γραφείου Ευημερίας, το περιεχόμενο των οποίων υιοθέτησαν οι συνήγοροι τους. Όπως έχει νομολογηθεί, η έκθεση του Γραφείου Ευημερίας αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο προσφέρει στο Δικαστήριο τη δυνατότητα αποκρυστάλλωσης της οικογενειακής αλλά και της ατομικής προσωπικότητας κάθε κατηγορούμενου (βλ. Γενικός Εισαγγελέας ν. Πεγειώτη (2001) 2 Α.Α.Δ. 617).

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας που ετοιμάστηκε αναφορικά με την κατηγορούμενη 2, αυτή είναι ηλικίας 19 ετών και κατάγεται από τη Ρουμανία. Είναι άγαμη και άτεκνη και προέρχεται από τετραμελή οικογένεια. Οι γονείς της ήταν χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και ο πατέρας της εξέτισε διάφορες ποινές φυλάκισης στη χώρα τους. Η ίδια και ο αδελφός της, αργότερα, τοποθετήθηκαν σε ίδρυμα. Η μητέρα της απεβίωσε το 2012 και ο πατέρας της το 2018. Κατά την παραμονή της στο ίδρυμα, η ίδια δεν είχε επαφή με τον πατέρα της, ενώ η μητέρα της τους επισκεπτόταν αραιά. Οι σχέσεις της με τον αδελφό της, ηλικίας 14 ετών σήμερα, περιγράφονται ως καλές. Η κατηγορούμενη 2 διέκοψε τη φοίτηση της στην γ’ τάξη λυκείου το 2021 προκειμένου να έρθει στην Κύπρο ώστε να εργαστεί. Ενώ ζούσε στο 8 ίδρυμα, εργαζόταν ως βοηθός σε υπεραγορά. Δεν αναφέρθηκαν από την ίδια οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Με βάση την έκθεση που ετοιμάστηκε σε σχέση με την κατηγορούμενη 3, αυτή είναι ηλικίας 18 ετών και επίσης κατάγεται από τη Ρουμανία. Είναι άγαμη, άτεκνη και είναι το τρίτο παιδί πολυμελούς οικογένειας. Λόγω διαφόρων κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων που αντιμετώπιζαν οι γονείς της κατά την άσκηση του γονικού τους ρόλου, προχώρησαν σε διαζύγιο και τα έξι από τα επτά παιδιά της οικογένειας μεταφέρθηκαν σε ίδρυμα. Η κατηγορούμενη 3 μεταφέρθηκε στο ίδρυμα σε ηλικία 11 ετών και παρέμεινε εκεί μέχρι την πρόσφατη ενηλικίωση της. Κατά την παραμονή της εκεί, δεν είχε επαφή με τον πατέρα της, ενώ η μητέρα της τους επισκεπτόταν αραιά. Οι σχέσεις της με τα αδέλφια της περιγράφονται ως καλές. Η κατηγορούμενη 3 διέκοψε τη φοίτηση της στην α’ τάξη λυκείου ώστε να εργαστεί. Εργάστηκε ως βοηθός σε υπεραγορά και ως σερβιτόρα σε χώρο εστίασης, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στο εσπερινό σχολείο. Το Σεπτέμβριο του 2021, μετά την αποχώρηση της από το ίδρυμα, ήρθε στην Κύπρο για να εργαστεί. Δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε θέματα υγείας ούτε προβλήματα κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών ή αλκοόλ. Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής, ο κ. Αδαμίδης, αφού υιοθέτησε το περιεχόμενο των εκθέσεων του Γραφείου Ευημερίας, επικεντρώθηκε στη συνεργασία των κατηγορουμένων 2 και 3 με τις ανακριτικές Αρχές και στο Δικαστήριο, με την παραδοχή τους αλλά και την πρόθεσή τους να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στην ακρόαση της υπόθεσης για τον κατηγορούμενο 1.

Με αναφορά και σε νομολογία, ο συνήγορος υπέδειξε ότι στην περίπτωση μας, όπου τα αδικήματα 9 εντάσσονται σε δράση διεθνούς κυκλώματος με εμπλεκόμενους και δικηγόρους, η πράξη των κατηγορουμένων 2 και 3, να συνεργαστούν με αυτόν τον τρόπο, δικαιολογεί την απόδοση σ’ αυτές έκπτωσης στην ποινή που θα τους επιβληθεί. Ο κ. Αδαμίδης, περαιτέρω παρέπεμψε στις προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων 2 και 3, οι οποίες μεγάλωσαν σε ιδρύματα, στερούμενες τα βασικά, όπως τη στοργή και νουθεσίες των γονέων, καθώς επίσης στο ότι το ποσό των €700.- που θα απεκόμιζε η καθεμιά ήταν αρκετό να τους αλλάξει τη ζωή. Ανέφερε, επίσης, ότι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτές παρέμειναν υπόδικες, τους έδωσε την ευκαιρία να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Τέλος, με αναφορά στην άμεση παραδοχή τους, το λευκό τους ποινικό μητρώο, το νεαρό της ηλικίας τους, τη συνεργασία τους και την ειλικρινή μεταμέλεια τους, ο ευπαίδευτος συνήγορος ζήτησε, εκ μέρους των κατηγορουμένων 2 και 3, τη μέγιστη δυνατή επιείκεια. Όπως, κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί, η σοβαρότητα ενός αδικήματος αντικατοπτρίζεται από την προβλεπόμενη γι’ αυτό ποινή (βλ. Λεμονάρης ν. Δημοκρατίας, Ποιν. Εφ. 212/2017, απόφαση ημερ. 17.4.2019, Γενικός Εισαγγελέας ν. Γενεθλίου, Ποιν. Εφ. 5/2016, απόφαση ημερ. 1.3.2016, Λεβέντης ν. Αστυνομίας (1992) 2 Α.Α.Δ. 632, Βραχίμη ν. Αστυνομίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 727 και Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. David William Evans (2005) 2 Α.Α.Δ. 639).

Αναφορικά με το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 7 χρόνια, ενώ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ποινή φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια ή πρόστιμο μέχρι €500,000 ή και οι δυο ποινές. Η προβλεπόμενη ποινή σε σχέση με το αδίκημα της υποβοήθησης παραμονής στη Δημοκρατία υπηκόου τρίτης χώρας αυξήθηκε με το Ν. 46(Ι)/2021 ώστε η ποινή φυλάκισης να είναι μέχρι τα 15 έτη αντί τα 8 και η χρηματική ποινή μέχρι τις €150,000 αντί €20,000. Για το αδίκημα της δόσης ψευδούς όρκου προνοείται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια ή χρηματική ποινή, ενώ για το αδίκημα της απόπειρας εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια.

Αναμφίβολα, τα αδικήματα τα οποία οι κατηγορούμενες 2 και 3 έχουν τελέσει είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Ενδεικτική της σοβαρότητας αυτής είναι κατ’ αρχήν η προβλεπόμενη ποινή. Ενδεικτικό, επίσης, της αντιμετώπισης που ο νομοθέτης θέλησε να επιβάλει για πράξεις αυτής της φύσης, ιδιαιτέρως αυτές της υποβοήθησης παραμονής στη Δημοκρατία, είναι η αναφερόμενη αύξηση στην προβλεπόμενη ποινή. Κατά τα λοιπά, δεν χρειάζεται να λεχθούν πολλά σε σχέση με τους λόγους που καθιστούν σοβαρά τέτοια αδικήματα. Πρόκειται για αδικήματα τα οποία επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις και κινδύνους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ευημερία του τόπου (βλ. Husein Deveci ν. Αστυνομίας (2009) 2 Α.Α.Δ. 80) ενώ, ως είναι οι υπόλοιπες κατηγορίες, εμπεριέχουν έντονα το στοιχείο της εξαπάτησης του Κράτους. Η δε συχνότητα που παρατηρείται στη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων και η συνεχόμενα αυξητική τάση στη διάπραξη τους, ως μπορεί να διαπιστωθεί από τον όγκο των υποθέσεων αυτής της φύσης που τίθενται ενώπιον των Δικαστηρίων, καθιστούν απαραίτητη και επιβαλλόμενη την επιβολή αυστηρών ποινών προς αποτροπή. Η αποτροπή έχει δύο παραμέτρους, την αποτροπή του ιδίου του παραβάτη από την επανάληψη του εγκλήματος στο μέλλον και την αποτροπή τρίτων από την διάπραξη όμοιων ή παρόμοιων εγκλημάτων. Στη δεύτερη περίπτωση, η αποτροπή έχει δύο συνισταμένες.

Πρώτον, την αποτροπή που είναι συνυφασμένη με τη σοβαρότητα του εγκλήματος και δεύτερο την αποτροπή ως μέσου για την καταστολή εγκλημάτων που βρίσκονται σε έξαρση (βλ. Πισκόπου ν. Δημοκρατίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 342). 11 Στην πιο πάνω αναφερόμενη υπόθεση Husein Deveci, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε ποινή φυλάκισης 2 ετών για το αδίκημα της υποβοήθησης διέλευσης προσώπων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του αδικήματος, τη συχνότητα διάπραξης του και την αναγκαιότητα επιβολής αποτρεπτικών ποινών. Σημειωτέον δε, ότι η εν λόγω υπόθεση αφορούσε περίοδο κατά την οποία ίσχυε η προβλεπόμενη ποινή των 8 ετών φυλάκισης αντί των 15 που είναι τώρα. Έχοντας επισημάνει τη σοβαρότητα των αδικημάτων η οποία προβάλλει από τη φύση τους και τη νομολογία, καθώς και την αναγκαιότητα επιβολής αυστηρών ποινών, το Δικαστήριο οφείλει να επιτελέσει και ένα άλλο σοβαρό και ουσιαστικό καθήκον εξατομικεύοντας την ποινή σε συνάρτηση πάντοτε με το πρόσωπο του δράστη και το σύνολο των συνθηκών διάπραξης των αδικημάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να εξουδετερώνεται το στοιχείο της αποτροπής (βλ. Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Στυλιανού (2001) 2 Α.Α.Δ. 55).

Η υποχρέωση για εξατομίκευση της ποινής δεν ατονεί έστω και αν επιβάλλεται να προσδοθεί αποτρεπτικός χαρακτήρας στην ποινή, χωρίς η εξατομίκευση να οδηγεί στην εξουδετέρωση του στοιχείου αυτού ως επιβάλλεται από την φύση και τα περιστατικά του αδικήματος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις ενός κατηγορουμένου. Θα πρέπει να λεχθεί ότι στην παρούσα υπόθεση, εφαρμογή έχει και η πρόνοια του άρθρου 19(Α)(3) του Κεφ. 105, το οποίο καθιστά επιβαρυντικό παράγοντα το αδίκημα να διαπράχθηκε στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης κατά την έννοια του άρθρου 63Β του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.

Με βάση τα γεγονότα, προκύπτει ότι οι κατηγορούμενες 2 και 3, έστω μέσα στις δύσκολες συνθήκες ζωής τους, επέλεξαν να συμμετέχουν σε τέτοιες πράξεις με σκοπό την αποκόμιση ποσού, που, όπως ο συνήγορος τους ανέφερε, θα άλλαζε τη ζωή τους 12 αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Μπορεί τέτοια πρόσωπα να είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση επιτηδείων, όμως δεν παύει από το να αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εγκληματικής δράσης. Στην αντίπερα όχθη, δεν παραγνωρίζουμε, την, όντως, άμεση συνεργασία αμφοτέρων των κατηγορουμένων με τις ανακριτικές Αρχές και την παραδοχή τους στο Δικαστήριο, αφενός ως έμπρακτη μεταμέλεια τους και, αφετέρου, ως ευπρόσδεκτη ενέργεια σε κάθε περίπτωση. Ως εξηγήθηκε, άλλωστε, στην υπόθεση Χαρτούμπαλλος ν. Δημοκρατίας (2002) 2 Α.Α.Δ. 28, η παραδοχή πρέπει να αμείβεται με σχετική έκπτωση στην ποινή, αφού μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στο να μην σπαταλάται πολύτιμος δικαστικός χρόνος. Περαιτέρω δε, η πρόθεσή τους να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στην ακροαματική διαδικασία εναντίον του κατηγορούμενου 1, αποτελεί σημαντικό ελαφρυντικό το οποίο θα προσμετρήσει προς όφελος τους.

Λαμβάνουμε τέλος, υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων 2 και 3, το νεαρό της ηλικίας τους καθώς επίσης τις προσωπικές τους περιστάσεις. Συνεκτιμώντας και σταθμίζοντας όλα όσα εκτίθενται πιο πάνω, περιλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν την παρούσα υπόθεση και ιδιαίτερα τα γεγονότα που περιβάλλουν τη διάπραξη αλλά και τη φύση και τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την αναγκαιότητα επιβολής αποτρεπτικής ποινής, χωρίς ωστόσο, να παραγνωρίζονται οι προαναφερόμενοι ελαφρυντικοί παράγοντες, κρίνουμε ότι η αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της φυλάκισης.

Στη βάση όλων των ως άνω επιβάλουμε σε κάθε μια από τις κατηγορούμενες 2 και 3, σε κάθε μία από τις κατηγορίες 3 και 4, ποινή φυλάκισης 3 χρόνων. Στις υπόλοιπες κατηγορίες που οι 13 κατηγορούμενες 2 και 3 αντιμετωπίζουν, δεν επιβάλουμε ποινή εφόσον τα γεγονότα τους εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο δράσης που σκοπό είχε την υποβοήθηση παραμονής προσώπου τρίτης χώρας στη Δημοκρατία.

Οι ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί να συντρέχουν.

Με δεδομένη την επιβολή ποινής φυλάκισης στις κατηγορούμενες 2 και 3, παρά το ότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση, θα προχωρήσουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Όπως είναι νομολογημένο (βλ. ενδεικτικά Καούσλιεβ ν. Αστυνομίας, Ποινική Έφεση αρ. 237/2018, ημερομηνίας 11.12.2018, Σώζου ν. Αστυνομίας, Ποινική Έφεση αρ. 12/2016, ημερομηνίας 29.3.2016 και Κωνσταντίνου ν. Δημοκρατίας (2009) 2 Α.Α.Δ. 583), η διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου για αναστολή της ποινής έχει διευρυνθεί, δυνάμει του Ν.186(Ι)/2003, ώστε να μπορεί να αποφασίζεται, εφόσον δικαιολογείται στη βάση του συνόλου των περιστάσεων της υπόθεσης και των προσωπικών περιστάσεων του κατηγορούμενου.

Με βασικό, πάντοτε, το ερώτημα κατά πόσον, ισοζυγίζοντας το σύνολο των περιστάσεων, θα μπορούσε ή θα έπρεπε οι παράγοντες αυτοί να επενεργήσουν κατά τρόπο ο οποίος δικαιολογεί την απόδοση στον κατηγορούμενο δεύτερης ευκαιρίας. Καθοδηγούμενοι από τις αρχές που έχει θέσει η νομολογία, εξετάζουμε τόσο τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων όσο και τις προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων 2 και 3. Χωρίς διόλου να παραγνωρίζουμε τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών, έτσι ώστε τέτοιες συμπεριφορές να εκλείψουν, κρίνουμε ότι δικαιολογείται η άσκηση της διακριτικής μας ευχέρειας υπέρ της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που έχει επιβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει υπόψη μας το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων, το νεαρό της ηλικίας τους και τις υπόλοιπες προσωπικές τους περιστάσεις. Κρίνουμε, επίσης, ότι η παραδοχή και η μεταμέλεια 14 τους, σε συνάρτηση με την πρόθεση τους για συνεργασία, δημιουργούν την εύλογη προσδοκία ότι η χρήση του μέτρου της αναστολής θα επενεργήσει προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της στάσης τους στη ζωή και αποφυγής παραβατικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Αποφασίζουμε, λοιπόν, να δώσουμε στις κατηγορούμενες 2 και 3 μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να αποδείξουν και εμπράκτως τη μεταμέλεια τους μένοντας μακριά από αξιόποινες πράξεις.

Ως εκ τούτου, η εκτέλεση της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στις κατηγορούμενες 2 και 3 αναστέλλεται για περίοδο τριών ετών από σήμερα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top