ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: «Ξεσπάθωσε» κατά του ΔΗΣΥ – «Δεν είναι λογικό να αναμένουμε ότι ο Αβέρωφ θα μας σώσει»

Στεφάνου: «Ξεσπάθωσε» κατά του ΔΗΣΥ – «Δεν είναι λογικό να αναμένουμε ότι ο Αβέρωφ θα μας σώσει»

Λάβρος κατά του ΔΗΣΥ ο ΓΓ του ΑΕΚΛ από το βήμα του 20ου παγκυπρίου συνεδρίου της ΕΔΟΝ. Σε ομιλία του σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου αποκάλεσε τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ ανίκανη να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα.

Σημείωσε ακόμη πως: «Δεν είναι λογικό να αναμένει κάποιος από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που κυβερνά εννιά χρόνια ότι τώρα θα αναλάβει την προεδρία και θα μας σώσει, θα αλλάξει τα πράγματα».

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του
Η χώρα μας και η κοινωνία μας βρίσκονται ενώπιον σκληρών και επικίνδυνων αδιεξόδων τα οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η οποία για εννιά χρόνια κυβερνά τον τόπο, έχει αποδείξει ότι όχι μόνο είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα, αλλά είναι η ίδια που προκαλεί τα περισσότερα. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι μέρος των προβλημάτων και δεν μπορεί να τα επιλύσει.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Ο ΔΗΣΥ πρέπει να φύγει από την εξουσία. Και θα φύγει με τη δική μας δουλειά. Με τη δική μας σκληρή προσπάθεια!

Η διαπλοκή και η διαφθορά έχει απογειωθεί από τότε που ο ΔΗΣΥ έγινε κυβέρνηση. Το όνομα της Κύπρου διασύρεται διεθνώς κι έγινε συνώνυμο με πλυντήριο βρώμικου χρήματος και καταφύγιο απατεώνων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δημοσιογράφοι περιμένουν στη βροχή τον Ν. Αναστασιάδη για να τον ρωτήσουν για τα Pandora Papers. Αυτό στο εξωτερικό βέβαια, γιατί στην Κύπρο οι κυβερνώντες δεν στέκονται για ερωτήσεις. Προτιμούν τους μονόλογους και τη δημιουργία δικής τους ατζέντας ελέγχοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Όποιος τολμά στην Κύπρο να ρωτήσει κάτι τον Πρόεδρο συνήθως τον παίρνει ο δαίμονας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ είναι κάτι που για πολλά χρόνια δεν υπήρχε μαζικά στην Κύπρο. Πρόκειται για την κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, και ειδικά πάρα πολλοί νέοι και νέες. Στον τόπο μας για πάρα πολύ κόσμο τίποτε δεν είναι βέβαιο, τίποτε δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Σε ένα βράδυ οι κυβερνώντες κούρεψαν τις καταθέσεις. Σε μια μέρα ξεπούλησαν τον Συνεργατισμό. Σε μια ψηφοφορία στη Βουλή αποφάσισαν ότι θα εκποιούνται οι κόποι μιας ζωής. Κατά τη διακυβέρνησή τους έριξαν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι κυβερνώντες κομπάζουν για το χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Δεν μας λένε όμως για τι είδους θέσεις εργασίας μιλάμε. Οι νέοι της Κύπρου, οι πλείστοι πτυχιούχοι, δουλεύουν για 700 και 800 ευρώ τον μήνα τη στιγμή που χρειάζονται άλλα τόσα για να ενοικιάσουν ένα δυάρι. Πολλές από τις θέσεις εργασίας είναι με ελάχιστα δικαιώματα και χωρίς προστασία. Η απόκτηση στέγης έγινε απομακρυσμένο όνειρο. Η δημιουργία οικογένειας μπαίνει κάτω από την αφόρητη πίεση μιας ανεπαρκούς κοινωνικής πολιτικής που δεν παρέχει τις αναγκαίες δομές και την απαραίτητη στήριξη.

Ασφαλώς, είναι κάποιοι πολύ πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους. Υπάρχουν οι ημέτεροι των κυβερνώντων για τους οποίους ισχύουν άλλοι κανόνες. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν θέσεις τις δημιουργούν για να τους βολέψουν κάπου. Διόρισαν κουμπάρους, φίλους και συμμαθητές στον Συνεργατισμό και σε άλλες θέσεις κλειδιά. Πήραν έμμισθους του ΔΗΣΥ στο Προεδρικό ως συνεργάτες και εν μια νυκτί τούς μετέτρεψαν σε δημόσιους υπαλλήλους. Διορίζουν αδελφότεκνες σε καίρια πόστα για να ελέγχουν τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων. Αν προσθέσουμε εδώ και το πρωτοφανές σκάνδαλο με τον Γιάννη Γιαννάκη των φτωχών μαθηματικών, τότε καταλαβαίνουμε ότι η αξιοκρατία έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα. Στη διακυβέρνησή τους τα προσόντα αντικαταστάθηκαν με την ταυτότητα του ΔΗΣΥ. Έτσι είναι που διορίζουν τους άριστους των αρίστων.

Οι κυβερνώντες όμως δεν ανησυχούν. Αν κάποιο σκάνδαλο τους ξεφύγει και αποκαλυφθεί, η συνταγή είναι απλή. Κρύβονται και δεν απαντούν μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος. Κι αν ο θόρυβος επιμένει, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ απλώς σκίζουν τη σελίδα και πάνε παρακάτω. Αυτό κάνουν με ό,τι δεν τους αρέσει, με ό,τι διαφωνούν. Σκίζουν σελίδες από βιβλία, διώκουν ανθρώπους για τις απόψεις τους. Αυτοί είναι! Όση χρυσόσκονη και αν τους ρίξουν οι αδρά πληρωμένοι σύμβουλοι, αυτοί είναι και δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Μα η χειρότερη κληρονομιά που αφήνει το δεκαετές πέρασμά τους από τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου είναι οι χειρισμοί τους στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα. Και πολύ χειρότερα, η οριστική διχοτόμηση βρίσκεται επί θύραις. Η Τουρκία, αποενοχοποιημένη για το αδιέξοδο από τη διεθνή κοινότητα, καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου και ξετσίπωτα παραβιάζει σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εκμεταλλεύεται την άγονη παρέλευση του χρόνου προκαλώντας νέα κατοχικά τετελεσμένα στο έδαφος και τη θάλασσα. Κι όταν συνέβαιναν όλα αυτά, οι κυβερνώντες εξέφραζαν βεβαιότητα ότι πρόκειται για επικοινωνιακά κόλπα της κατοχικής δύναμης, καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις για δήθεν οχύρωση της ΑΟΖ από τις πολυμερείς συναντήσεις και για επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη που θα πονέσουν την Τουρκία.

Ενώπιον αυτού του επικίνδυνου σκηνικού, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν ανησυχεί. Με τις αντιφατικές και λανθασμένες ενέργειές της δημιουργεί ζωτικό χώρο στην Τουρκία να προκαλεί και να παρανομεί χωρίς κανένα ουσιαστικό πολιτικό κόστος. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους διεθνώς και δεν πείθουν ότι έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη λύσης. Γι’ αυτό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και στην τελευταία του Έκθεση συνεχίζει να θεωρεί συνυπεύθυνη την πλευρά μας για το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό. Και ακόμα χειρότερα, την ώρα που η Τουρκία θέτει θέμα για λύση δύο κρατών, ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού δεν αναφέρεται στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Αντί όμως οι κυβερνώντες να ανησυχήσουν για το αρνητικό περιεχόμενο της Έκθεσης, το μόνο που βρήκαν να πουν είναι για τις ίσες αποστάσεις που τηρεί ο κ. Γκουτέρες. Ακόμα και σ’ αυτό δεν τολμούν οι κυβερνώντες να πουν την αλήθεια. Δεν είναι ίσες αποστάσεις που τηρεί ο κ. Γκουτέρες. Αποδίδει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές. Οι κυβερνώντες όμως προφανώς δεν ενδιαφέρονται για την κακή κατάσταση που έχουν φτάσει τα πράγματα. Το μόνο που για ακόμα μια φορά τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση ελέγχοντας την πληροφόρηση στο εσωτερικό. Αδιαφορούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σιωπούν για τις αρνητικές συνέπειες.

Εμείς όμως που δεν βολευόμαστε με τη διχοτόμηση, εμείς που γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους από τη μη λύση, δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αφήσουμε τον χρόνο να παγιώνει την παράνομη παρουσία της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο. Εμείς θέλουμε μόνιμη ασφάλεια και μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο, ειδικά για εσάς τους νέους και τις νέες που αποτελείτε το μέλλον αυτού του τόπου. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση που θα απελευθερώσει και θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της συμφωνημένης βάσης.

Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία μας γεννά την ανάγκη για αλλαγή. Πραγματική, ουσιαστική, προοδευτική αλλαγή.

Δεν είναι λογικό να αναμένει κάποιος από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που κυβερνά εννιά χρόνια ότι τώρα θα αναλάβει την προεδρία και θα μας σώσει, θα αλλάξει τα πράγματα. Ο τόπος χρειάζεται πραγματική αλλαγή βασισμένη σε ένα προοδευτικό, φιλολαϊκό πολιτικό πρόγραμμα. Για να γίνουν πράξη όσα προσδοκεί η νέα γενιά.

Με λίγα λόγια, η Κύπρος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση και έναν πρόεδρο που να δίνει στους ανθρώπους της προοπτική για το αύριο και όχι να εγκλωβίζει τις δημιουργικές της δυνάμεις σε κοινωνικά αδιέξοδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top