ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Επιτήρηση Πράσινης Γραμμής και επιστροφές - Oι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για μεταναστευτικό

ΥΠΕΣ: Επιτήρηση Πράσινης Γραμμής και επιστροφές - Oι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για μεταναστευτικό

Η διαχείριση και επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και οι επιστροφές, με την ενεργό στήριξη της ΕΕ, είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης δήλωσε ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε χαιρετισμό σε ημερίδα της ΕΔΕΚ με θέμα «Μεταναστευτικό: το πρόβλημα, οι άνθρωποι, η διαχείριση».


Ο κ. Νουρής είπε ακόμη το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν είναι κομματικό αλλά εθνικό και παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να υπάρχει συστράτευση.

Ο Υπουργός είπε ότι επιβάλλεται σύναψη συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για ασφαλείς επιστροφές και επανάλαβε ότι γενεσιουργός αιτία του προβλήματος στην Κύπρο είναι η Τουρκία.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η χώρα μας έχει μια ανεπιθύμητη πρωτιά στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αφού 4,6% του πληθυσμού της είναι αιτητές ασύλου και μετανάστες. Ανέφερε παράλληλα ότι οι αιτήσεις ασύλου στην χώρα μας έχουν μεγάλη απόκλιση από άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Όπως σημείωσε, η Κύπρος έχει 9.671 αιτήσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν σε άλλες χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δεν ξεπερνούν τις 2.000. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι αιτήσεις είναι 1.498 ανά εκατομμύριο.

Μίλησε για επιδείνωση της κατάστασης στο τέλος του 2021 όταν οι αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν 13.550 αιτήσεις και το 85% αυτών προέρχεται παράνομα από την Πράσινη Γραμμή και την Τουρκία.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι πριν από 18 μήνες οι πρώτες δέκα χώρες άφιξης ήταν ασιατικές, εκτός της Συρίας που είναι πρώτη χώρα προέλευσης, ενώ τον τελευταίο χρόνο οι πρώτες πέντε χώρες είναι αφρικανικές χώρες και ειδικότερα της υποσαχάριας Αφρικής.

Ανέφερε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια πάνε στην Κωνσταντινούπολη και από κει στην κατεχόμενη Τύμπου όπου διακινητές τους αναμένουν έναντι συγκεκριμένης αμοιβής και τους μεταφέρουν στην Πράσινη Γραμμή.

Ο κ. Νουρής είπε ότι από το 2015 52.000 πρόσωπα υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία και τα μισά από αυτά προέρχονται από ασφαλείς χώρες δηλαδή δεν είναι πρόσφυγες.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι το 2022 ξεκίνησε με όχι καλούς οιωνούς και ότι είχαμε 1.000 καινούργιους αιτητές τις πρώτες μέρες Ιανουαρίου με το Πουρνάρα να φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 2.300 ανθρώπους και 277 ασυνόδευτα παιδιά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά οι δυνατότητές μας δεν είναι ανεξάντλητες. Απαντώντας σε διάφορες επικρίσεις είπε ότι σεβόμαστε το δικαίωμα για στήριξη όσων έχουν ανάγκη και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει πρόσφυγας, ωστόσο φαινόμενα με φατρίες Συρίων και Αφρικανών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά δεν θα τα αφήσουμε να συνεχίσουν να συμβαίνουν.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι επανέλαβε στους ομολόγους του της ΕΕ ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη στήριξη, όχι μόνο χρήματα αλλά περαιτέρω κατανόηση για αλληλεγγύη.

Σε αυτό το τομέα, τόνισε, θέλουμε τα φώτα της Ευρώπης προς την Κύπρο και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί σε κοινή διακήρυξη των ΥΠΕΣ αναφέρεται ότι τα όποια μέτρα στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να ληφθούν και στην Πράσινη Γραμμή.

Κάλεσε επίσης όσους ασκούν κριτική για τα μέτρα στην Πράσινη Γραμμή να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις για την αποτροπή εισροών από το συγκεκριμένο σημείο, πέραν από τα φυσικά εμπόδια και την παρακολούθηση.

Για τους διακινητές είπε ότι ενώ η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο για αυστηροποίηση ποινών, ακόμη δεν είδαμε αυστηρές ποινές από δικαστήρια , εκφράζοντας την ελπίδα αυτές να υπάρξουν για να δοθεί αυστηρό μήνυμα στους διακινητές.

Ανέφερε ότι η προσπάθειά μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι παρά το ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό μας, πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της Τουρκίας με άλλο τρόπο.

Δεν νοείται, είπε, η Τουρκία να εισπράττει εκατομμύρια αλλά να σφυρίζει αδιάφορα και αποδεδειγμένα να προωθεί μετανάστες μέσω των κατεχομένων.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι την περασμένη χρονιά εξετάστηκαν 16.500 αιτήσεις και 10.000 ήταν απορριπτικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να βοηθήσει σε διόδους προς γαλλόφωνες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για εθελούσιες επιστροφές.

Είπε εξάλλου ότι μειώθηκε το πρόβλημα των εικονικών γάμων και των εικονικών φοιτητών και ότι την τελευταία πενταετία η ΕΕ στήριξε την Κύπρο με 117 εκ. ευρώ βοήθεια πλην όμως άλλα 178 εκ. προήλθαν από τους Κύπριους φορολογούμενους για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Η Τουρκία διεξάγει υβριδικό πόλεμο σε βάρος της ΕΕ, της Κύπρου και της Ελλάδας με το μεταναστευτικό, λέει ο Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στη δική του παρέμβαση είπε ότι η Τουρκία αξιοποιεί τη ροή μεταναστών ως μία μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της ΕΕ και κυρίως της Κύπρου και της Ελλάδας, με κύριο στόχο την αποκόμιση πολιτικών και οικονομικών ωφελημάτων, τη δημιουργία ισχυρών λόμπι σε ευρωπαϊκές χώρες για να επηρεάζει την πολιτική τους και την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής κυρίως της Κύπρου, λόγω του μικρού πληθυσμιακού της μεγέθους.

Μίλησε ακόμη για διαμόρφωση στην ελεύθερη Κύπρο μιας μουσουλμανικής κοινότητας, την οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, για να αναδειχθεί ως δύναμη προστασίας των δικαιωμάτων-της, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό εξ αρχής να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους πολιτικούς πρόσφυγες και τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες και μίλησε για τα δικαιώματα των προσφύγων όπως καθορίζονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967.

Ανέφερε ότι πρέπει να αποφεύγεται η εργασιακή εκμετάλλευση και να γίνεται αναλογική διασπορά στη βάση πληθυσμιακών δεδομένων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης, καθώς και αποφυγή γκετοποίησης αυτών των ατόμων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε σειρά εισηγήσεων του κόμματός του για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην γραμμή κατάπαυσης πυρός, για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών. Χαιρόμαστε, είπε, που ήδη αυτό το μέτρο έχει τροχοδρομηθεί, την ενίσχυση των διαδικασιών γρήγορου και άμεσου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών, την απαγόρευση σε όσους έρχονται ως φοιτητές στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση παραχώρησης πολιτικού ασύλου και την αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να αφορά μόνο πολιτικούς πρόσφυγες.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη αποτροπής γκετοποίησης των μεταναστών όχι με αστυνομικά μέτρα αλλά με ποιοτική ανάπτυξη των περιοχών όπου συναθροίζονται και πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία από την χώρα-τους και να μη γίνονται θύματα των δουλεμπόρων

"Μας ενοχλεί ιδιαίτερα που το μεταναστευτικό τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες για εξεύρεση φτηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς σεβασμό των στοιχειωδών, έστω, δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή θα εθελοτυφλούσαμε εάν δεν παραδεχόμασταν πως το μεταναστευτικό τυγχάνει εκμετάλλευσης και από τα ακροδεξιά φασιστικά κόμματα, για να προβάλλεται ως ο «μπαμπούλας», η αιτία για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ένδειας. Απώτερος στόχος τους η δικαιολόγηση της ύπαρξής τους διαμορφώνοντας κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού", είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ανέφερε ότι οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένες και εξαρτώνται πλήρως από την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της ΕΕ και σημείωσε ότι όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε, τόσο πιο άμεσα θα λύσουμε το πρόβλημα.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου και ο Αιμίλιος Λάμπρου, πρώην διοικητής της ΥΑΜ και μέλος του ΔΣ της Frontex.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top