ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Ρίβλιν προς Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Είσαστε τόσο κοντά που σχεδόν πάντα είσαστε σαν οικογένεια»

Πρόεδρος Ρίβλιν προς Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Είσαστε τόσο κοντά που σχεδόν πάντα είσαστε σαν οικογένεια»

“Η Κύπρος ήταν πάντα ένας ψύχραιμος εταίρος για την ειρήνη”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.

Ο Πρόεδρος Ρίβλιν στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Κύπρου στην ανάγκη για εξεύρεση λύσης στην “150χρονη τραγωδία των Εβραίων και των Αράβων σε αυτή τη γη”. Τον ευχαρίστησε και προσωπικά, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε “πάντα μια σοφή και υπομονετική φωνή στην αναζήτηση ενός τέλους στη διαμάχη αυτής της περιοχής”.

Ο κ. Ρίβλιν αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “είσαστε τόσο κοντά που σχεδόν πάντα είσαστε σαν οικογένεια μας. Έτσι αντί να σας καλωσορίσω σας λέω να νιώσετε σαν στο σπίτι σας”, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του είπε πως είναι χαρά του που βρίσκεται για άλλη μια φορά στο Ισραήλ, τη δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. “Είναι πραγματικά τιμή να είμαι ο πρώτος φιλοξενούμενος που υποδέχεστε από την ανάληψη των καθηκόντων σας τον Ιούλιο του 2014 και θα ήμουν πανευτυχής να σας υποδεχθώ στη Λευκωσία”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κύπρος και το Ισραήλ είναι γείτονες γεωγραφικά, κάτι που παίζει εν μέρει λόγο στις στενές σχέσεις. “Αλλά η φιλία μας”, τόνισε, “εκτείνεται πέραν αυτού, μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αξίες και ανησυχίες και είναι για αυτό που φτάσαμε να βασιζόμαστε στη βοήθεια ο ένας του άλλου, και έχουμε μάθει πως και οι δύο μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη συνεργασία”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σχέση μεταξύ των δύο λαών υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους και σίγουρα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Μεταξύ των ετών 1946 και 1949, όπως ανέφερε, η Κύπρος φιλοξένησε χιλιάδες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έφευγαν από μια ταλανιζόμενη από τον πόλεμο Ευρώπη προς το Ισραήλ.

Εκτοτε, συνέχισε, “οι σχέσεις μας έχουν προχωρήσει κατά τρόπο σταθερό. Τα πρόσφατα χρόνια έχουμε βιώσει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξή τους σε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων, στον πολιτικό, οικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε ό,τι αφορά τις επαφές μεταξύ των λαών μας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως εξευρεθεί μια λύση στο μεσανατολικό πρόβλημα που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς, αλλά και σε όλη την περιοχή και σε όλους τους λαούς. Η Κύπρος θα συνεχίσει, όπως υπογράμμισε, τη συμβολή της προς το σκοπό αυτό και μέσω της ενεργού συμμετοχής της στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη.

“Προσβλέπω σε εποικοδομητικές και καρποφόρες συνομιλίες τόσο μαζί σας όσο και με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, και ελπίζω ειλικρινά να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μας και να πραγματώσουμε πλήρως τις προοπτικές της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας”, ανέφερε τέλος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών της Προεδρικής Κατοικίας και ακολούθως οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους, παρακάθισαν σε συνομιλίες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε και ο ίδιος στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, ευχήθηκε να υπάρξει λύση στο Μεσανατολικό που να φέρει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία όχι μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά για όλη τη περιοχή και τους λαούς της.

Είπε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τη συμβολή της προς αυτό το σκοπό μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και στα ΗΕ. Πρόσθεσε πως προσβλέπει σε παραγωγικές και εποικοδομητικές συνομιλίες τόσο με τον Ισραηλινό Πρόεδρο όσο και με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι οποίες ελπίζει να εμβαθύνουν περαιτέρω τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top